De opleiding

De master Fysiotherapie in deeltijd aan Hogeschool Utrecht is een flexibele opleiding. Zo kun je de studie beter combineren met je werk en privé. Je kunt kiezen uit de masterspecialisaties: Geriatriefysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Orthopedisch Manuele Therapie, Psychosomatische Fysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Inhoud van de opleiding

Hoe begeleid je ouderen om zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig te blijven? De master Geriatriefysiotherapie richt zich op verbetering en behoud van gezondheid, zelfredzaamheid, participatie en kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen of ouderen die het risico lopen kwetsbaar te worden. Je leert onderbouwd praktisch handelen vanuit evidence-based practice en integreert nieuwe ontwikkelingen binnen het beroepsveld in je eigen praktijk.

Thema's

Het onderwijs is opgebouwd rondom actuele thema's uit het werkveld met praktijkopdrachten op je eigen werkplek. Thema’s die in deze master aan de orde komen, zijn:

 • Veroudering.
 • Kwetsbaarheid en multimorbiditeit.
 • Zelfredzaamheid.
 • Neurologische aandoeningen zoals CVA en dementieperioperatieve zorg.
 • Oncologie.

De behandeling van kinderen vraagt om een specialistische benadering. Groei, ontwikkeling en bewegen hebben een wisselwerking met elkaar. Vanuit onderbouwd kritisch handelen en met de nieuwste ontwikkelingen uit de praktijk kan je vanaf dag één gelijk aan de slag.

Thema's

Het onderwijs is opgebouwd rondom actuele thema's uit het werkveld. Tijdens de master Kinderfysiotherapie komen de volgende thema's aan de orde: 

 • Leeftijdsgericht onderzoeken en behandelen.
 • Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.
 • Motorisch leren.
 • Fysieke fitheid.
 • Specifieke pathologie en complexiteit bij kinderen en jongeren.
 • Interprofessioneel samenwerken binnen verschillende werkdomeinen.

Tijdens de master Orthopedische Manuele Therapie leer je een uitgebreide verdieping in diagnostiek en behandelvaardigheden. Je leert jouw praktisch handelen te onderbouwen en complexe patiëntenzorg in jouw klinische praktijk te onderzoeken, behandelen en evalueren.

Thema's

Tijdens de master Orthopedische Manuele Therapie krijg je onder meer de volgende thema's:

 • Specifieke diagnostiek binnen de manuele therapie (o.a. pathologie, manuele diagnostische vaardigheden, klinisch redeneren bij complexe klachten, keten problemen, etc.).
 • Manuele therapie bij patiënten met klachten aan de wervelkolom en de extremiteiten.
 • Implicaties voor diagnostiek en behandeling van (chronische) pijn.
 • Interdisciplinaire samenwerking binnen het musculoskeletale domein.

Bij de master Psychosomatische Fysiotherapie kijk je naar de complexe relaties tussen fysieke, psychische en sociale factoren. Je wordt een specialist op het gebied van fysiek bewegen en mentale gezondheid en houdt je bezig met complexe patiëntenzorg.

Thema's

Tijdens de master Psychosomatische Fysiotherapie krijg je onder meer de volgende thema's:

 • Specifieke diagnostiek binnen de psychosomatische fysiotherapie.
 • Psychosomatische interventies gericht op lichaam en cognitie.
 • Psychosomatische fysiotherapie bij stemmings- angststoornissen.
 • Chronische pijn-patiënten.
 • Acceptatiegerichte therapieën.

In deze master richt je je op het begeleiden en coachen van patiënten met een beweginggerelateerd gezondheidsprobleem in de sportcontext. Je leert en ontwikkelt competenties waarmee je een veilige deelname aan fysieke activiteiten bevordert en patiënten adviseert en ondersteunt in herstel van optimaal functioneren. Daarnaast draag je bij aan het voorkomen van blessures en het verbeteren van sportprestaties bij sporters van alle leeftijden en niveaus.

Thema's

Tijdens de master Sportfysiotherapie krijg je onder meer les in de volgende thema's:

 • Specifieke diagnostiek binnen de Sportfysiotherapie.
 • Fundamenten van sportrevalidatie.
 • Sportrevalidatie in de praktijk.
 • Toegepaste inspanningsfysiologie.
 • Specialist van de toekomst.

Wil je een losse module volgen?

Je kunt een aantal modules uit de master Fysiotherapie ook los volgen. Na het behalen van een module ontvang je een certificaat. Je krijgt op die manier een goed beeld van de opleiding en kunt besluiten om in de toekomst de gehele opleiding te gaan volgen.

Bekijk de modules
Bo Hendriks

"Ik heb voor de HU gekozen omdat mij de docenten erg gedreven leken, nu kan ik met zekerheid zeggen dat dit zo is."

Bo Hendriks (28 jaar) Tweedejaars student
 Jelle Heisen MSc, master Fysiotherapie, specialisatie sportfysiotherapie, Hogeschool Utrecht

"Bij Hogeschool Utrecht voel je de passie en gedrevenheid om de fysiotherapie te verbeteren"

Jelle Heisen, MSc
 Rik Geus MSc, master Fysiotherapie, specialisatie sportfysiotherapie, Hogeschool Utrecht

"Studenten leren via een accuraat klinisch redeneerproces zo adequaat mogelijk keuzes maken"

Rik Geus

De Fysiotherapie docenten

Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, of zijn gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut. Daarnaast krijg je les van experts uit aanverwante disciplines als geneeskunde en bewegingswetenschappen, of uit het bedrijfsleven en de technologie.

Lees meer over de docenten

Meer weten over deze opleiding?

De master Fysiotherapie in deeltijd bestaat uit 90 studiepunten. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

Tijdens de master Fysiotherapie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Je maakt opdrachten in en over de organisatie waar je werkt. Het is daarom belangrijk dat je een werkplek hebt die past binnen je specialisatie en waarin je voldoende ruimte, tijd en begeleiding krijgt om deze opdrachten uit te voeren.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Deze driejarige master kost € 8.175,- voor studiejaar 2024/2025. Dit bedrag is een richtlijn voor de kosten voor de volgende jaren. Ieder studiejaar worden de kosten voor het daarop volgende studiejaar bepaald.

Binnen de master Fysiotherapie werken we met de meest actuele literatuur, veelal in de vorm van online artikelen. Er zijn enkele boekwerken (totale kosten € 300 - € 500) die we aanraden, maar we adviseren om met de aanschaf te wachten tot na de start van de studie.

Informatie over de betalingsmogelijkheden vind je op de pagina Aanmelden, onder ‘Meld je aan voor cursussen, modules en leergangen’ (overige informatie). 

Heb je geen recht op studiefinanciering? Via de Levenlanglerenkrediet-regeling kun je geld lenen voor je studie tegen 0% rente. Deze lening kun je voor aanvang van de studie aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Heb je nog vragen?