Het lectoraat Leefstijl en Gezondheid ondersteunt mensen met chronische aandoeningen. We bevorderen hun zelfredzaamheid door onder andere hun lichamelijke conditie te verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn te doen wat ze willen doen.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat

In deze onderzoekslijn gaat het om het voorkomen van drop-out tijdens pijnrevalidatie (PREPGO) en van terugval na pijnrevalidatie (SOLACE, AGRIPPA). Hier gaat het om mensen met chronische pijn, die vaak zowel fysieke, als sociale en mentale problemen hebben die hun kwaliteit van leven sterk verminderen. Binnen de pijnrevalidatie leren zij nieuw gedrag. Niet iedereen is in staat dit nieuwe gedrag vol te houden (terugval). Maladaptieve ziekte percepties spelen een rol bij het in stand houden van ongezond denken en doen (PERCEPT-studie).

Projecten

In deze onderzoekslijn gaat het om mensen die moeilijk bewegen vanwege hun beroerte. Zij zijn weinig fysiek actief, en lopen risico op comorbiditeiten zoals diabetes II en (meer) hart- en vaatziekten en onvoldoende kunnen participeren in hun leefomgeving (wijk). Wij geven handvatten aan oefen- en fysiotherapeuten om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tegelijkertijd weten wij dat wanneer mensen na beroerte meer gaan bewegen zij een hoger risico hebben op vallen. Daar richt de “Making sense of sensor data” studie zich op.

Projecten

In deze onderzoekslijn wordt de motorische ontwikkeling van zuigelingen onderzocht om een afwijkende ontwikkeling op tijd te detecteren. Het doel van “wat beweegt jou?!” is om vanuit systemisch perspectief toolboxen te ontwikkelen voor MKB-kinderfysiotherapeuten zodat de kinderfysiotherapeutische zorg voor kinderen met beperkingen verbetert. The Let’s Ride studie richt zich op het verbeteren van de rolstoelvaardigheden van kinderen met een beperking, zodat deze kinderen zelfredzaam kunnen zijn binnen hun leefomgeving.

Projecten

Publicaties


Onderwijs

We ontwikkelen kennis voor en met de onderwijspraktijk. We willen de onderwijsprogramma’s van studenten en bijscholing van docenten vernieuwen.

Bloeddrukmeter Harriet Wittink

“We doen ons onderzoek echt sámen met therapeuten en patiënten. Voor ons is het heel belangrijk om alle stakeholders te laten participeren.”

Harriët Wittink lector Leefstijl en Gezondheid

Samenwerking

Het lectoraat ontwikkelt kennis voor én met de beroepspraktijk (vooral oefentherapeuten Cesar en fysiotherapeuten). Het doel is innovatie van de zorg en netwerken op het gebied van bewegen en gezondheid.

Adelante
CIR
Wheelchair Skills Team
Dot Dot agency
Heliomare
BOSK

Onze lectoren en onderzoekers

Harriët Wittink | lector | lectoraat Leefstijl en Gezondheid

Harriët Wittink

Lector Leefstijl en Gezondheid Bekijk profiel
Ryan Beekhuizen Junior onderzoeker

Ryan Beekhuizen

Onderzoeker Leefstijl en Gezondheid Bekijk profiel
Manon Bloemen | onderzoeker | lectoraat Leefstijl en Gezondheid

Manon Bloemen

Onderzoeker Leefstijl en Gezondheid Bekijk profiel
Eline Bolster | onderzoeker | lectoraat Leefstijl en Gezondheid

Eline Bolster

Onderzoeker Leefstijl en Gezondheid Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Hannelies Ravensloot

  • Senior managementassistent

Volg dit lectoraat