Lectoraat Leefstijl en Gezondheid
Het lectoraat Leefstijl en Gezondheid wil eraan bijdragen dat kinderen en volwassenen voldoende bewegen, en heeft daarbij speciale aandacht voor mensen met chronische aandoeningen of beperkingen. We focussen op lichamelijke en mentale factoren die bewegen belemmeren, en op basis daarvan werken we aan gedragsverandering. Ook hebben we aandacht voor omgevingsfactoren, zoals steun van andere mensen en het gebruik van hulpmiddelen. We gebruiken beweegsensoren om te meten hoe en hoeveel mensen bewegen en om effecten van interventies te meten. Daarnaast verkennen we het potentieel van deze sensoren, big data en artificial intelligence, om problemen met beweeggedrag te diagnosticeren.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Mensen met chronische pijn hebben vaak zowel fysieke als sociale en mentale problemen die hun kwaliteit van leven sterk verminderen. Zij vertonen noodgedwongen vaak ander beweeggedrag dan mensen zonder chronische pijn. Om weer te kunnen doen wat ze willen, leren ze met fysiotherapie, oefentherapie en pijnrevalidatie nieuw (beweeg)gedrag. Niet iedereen is in staat dit nieuwe gedrag vol te houden. In dat geval spreken we van een terugval. Wij onderzoeken hoe therapeuten de kans op zo’n terugval kunnen minimaliseren.
Projecten
- Gedachten van fysiotherapiepatiënten over hun klachten
- Waarom acute nekpijnklachten chronisch worden
- Scholingsprogramma waarmee fysiotherapeuten chronische pijnklachten vanuit een biopsychosociale visie kunnen behandelen
In deze onderzoekslijn focussen we ons op mensen die te weinig bewegen als gevolg van een beroerte. Zij zijn lopen risico op (chronische) aandoeningen zoals suikerziekten en hart- en vaatziekten, en kunnen onvoldoende participeren in hun directe leefomgeving. Wij geven oefen- en fysiotherapeuten handvatten om deze mensen te stimuleren meer te bewegen. Ook doen we met slimme sensoren onderzoek naar herstel na een beroerte, om gedurende een revalidatie gerichter en gepersonaliseerder te werk te kunnen gaan.
Projecten
Projecten
- Bewegen stimuleren van kinderen met een beperking
- Gebruik van beweegsensoren binnen de kinderfysiotherapie
- Framerunner voor jonge kinderen met een ernstige lichamelijke beperking
- Samen buiten spelen van kinderen met en zonder beperkingen
- Motorische ontwikkeling bij gezonde baby’s
- Motorische ontwikkeling bij te vroeg geboren baby’s
Deze onderzoekslijn gaat over het voorspellen en voorkomen van chronische beweegklachten. Wat vinden patiënten de belangrijkste uitkomst van zorg (de ‘outcome’) en welke factoren voorspellen welke (sub)acute klachten chronisch worden. We richten ons daarbij op alle factoren die als vanzelfsprekend worden gemeten bij de aanvang van een therapie, zoals leeftijd, geslacht, duur van klacht, en in het bijzonder op de manier waarop mensen bewegen.
Wat beweegt jou? Beweegactiviteiten van kinderen met een beperking verbeteren
Kinderen met beperkingen bewegen duidelijk minder dan leeftijdsgenoten zonder beperkingen. Hogeschool Utrecht wil kinderen en hun ouders ondersteunen.
In Beweging Kinderfysiotherapeut 2040
Kinderfysiotherapeuten te ondersteunen bij het aangaan van samenwerkingen en het begeleiden van gedragsveranderingsprocessen zodat zij kinderen met beperkingen beter kunnen ondersteunen.
beweeGsenoren voor mensen met chRonIsche Pijn GRIP
Binnen GRIP ontwikkelen we een objectief meetinstrument voor het monitoren van activiteitenniveaus en activiteitenpatronen.
Publicaties
- A study protocol for the validation of a prognostic model with an emphasis on modifiable factors to predict chronic pain after a new episode of acute- or subacute nonspecific idiopathic, non-traumatic neck pain presenting in primary care
- Collaboration: How does it work according to therapists and parents of young children? A systematic review
- Collaborative working in speech and language therapy for children with DLD—What are parents’ needs?
Onderwijs
We ontwikkelen kennis voor en met de onderwijspraktijk. We willen de onderwijsprogramma’s van studenten en bijscholing van docenten vernieuwen.
“We doen ons onderzoek echt sámen met therapeuten en patiënten. Voor ons is het heel belangrijk om alle stakeholders te laten participeren.”
Harriët Wittink lector Leefstijl en Gezondheid
Samenwerking
Het lectoraat ontwikkelt kennis voor én met de beroepspraktijk (vooral oefentherapeuten Cesar en fysiotherapeuten). Het doel is innovatie van de zorg en netwerken op het gebied van bewegen en gezondheid.