Traumatologie en Acute Zorg

Wil jij de best passende zorg bieden bij mensen met acute (sport)letsels en jezelf als fysiotherapeut profileren in de acute zorg? Dan heb je specialistische kennis en vaardigheden nodig. De mastermodule Traumatologie & Acute Zorg geeft jou handvatten deze stap te maken als professional.

4 studenten Fysiotherapie rondom een patiënt op bed

In deze mastermodule leer je veelvoorkomende acute (sport)letsels screenen, diagnosticeren en behandelen in de acute fase. Je hebt hierbij oog voor de afbakening van jouw specialistisch domein en je werkt samen met relevante partners in de acute (sport)zorg. Je leert tevens een ‘Emergency Action Plan’ te ontwikkelen en creëert een visie op de positionering van de gespecialiseerd fysiotherapeut in de acute zorg.

Handig om te weten

Startmoment 26 april 2024. Aanmelden kan tot 1 april 2024
Lesdata Vrijdag 26 april 10.00 - 17.00 uur, 17 mei 10.00 - 13.00 uur, 24 mei 10.00 - 17.00 uur, 31 mei 10.00 - 13.00 uur, 7 juni 10.00 - 17.00 uur, 14 juni 10.00 - 13.00 uur, 21 juni 10.00 - 17.00 uur 2024 (toets)
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Stefan Janssen via stefan.janssen@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De module Traumatologie en Acute Zorg is onderdeel van de specialisatie Sportfysiotherapie bij de master Fysiotherapie Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Tijdens de module leer je als zorgverlener adequaat te handelen bij de aanwezigheid van acute (sport)letsels. Daarnaast ontwikkel je kennis en vaardigheden in het organiseren van acute zorg afgestemd op jouw werkomgeving.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Epidemiologie en etiologie van veel voorkomende acute (sport)letsels
  • Screening en diagnostiek
  • Behandeling in de acute fase
  • Basic Life Support
  • Immobilisatie
  • ‘Emergency Action Plans’
  • Samenwerken in de acute zorg
  • Profilering en positionering

De mastermodule bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijklessen en een afsluitende toets.

Leeruitkomsten:

  • De student heeft epidemiologische kennis van veel voorkomende acute / traumatische (sport)letsels.
  • De student verleent zorg bij de aanwezigheid van een acuut / traumatisch letsel.
  • De student draagt bij aan de positionering en/of profilering van de gespecialiseerd fysiotherapeut in de acute zorgketen.

Toelating

Deze module is onderdeel van de Master Fysiotherapie en is geschikt voor hbo-afgestudeerde fysiotherapeuten en gespecialiseerde fysiotherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

Caroline Bolling, specialisatie Sportfysiotherape van de Master Fysiotherapie, Hogeschool Utrecht

Caroline Bolling, PhD

Docent

Caroline is werkzaam als kerndocent bij de master Sportfysiotherapie. Na het afronden van de master in Public Health heeft zij als sportfysiotherapeut uitgebreide internationale ervaring opgedaan in het begeleiden van topsporters en heeft zij gewerkt als hoofd sportfysiotherapeut bij Cirque du Soleil. Caroline is gepromoveerd aan het Amsterdam UMC binnen de afdeling Sociale Geneeskunde. Haar onderzoek omvatte een kwalitatieve studie naar contextgebonden preventie van sportletsels.

Olav Versloot

Olav Versloot, PhD

Docent

Olav werkt als docent in de Bachelor fysiotherapie op de HU. Na zijn studie fysiotherapie heeft hij zich gespecialiseerd tot sportfysiotherapeut en werkte hij als fysiotherapeut in de jeugdopleiding van Ajax.

Na het behalen van zijn master bewegingswetenschappen werkte hij als inspanningsfysioloog bij Ajax en AZ en deed hij internationale ervaring op in Qatar en China. 
Olav is in 2023 gepromoveerd bij de van Creveldkliniek van het UMC Utrecht op een onderzoek naar sportdeelname en blessurerisico’s bij mensen met hemofilie.

Na deze opleiding

Na het succesvol afronden van de mastermodule krijg je een bewijs van deelname waarop de studie-investering van 140 uur vermeld staat. Daarnaast ontvang je een certificaat als hulpverlener Basic Life Support. Je bent er klaar voor om al je nieuwe kennis en vaardigheden in jouw specifieke context te integreren.

In deze mastermodule bekwaam jij jezelf verder in de competenties fysiotherapeutisch handelen, communiceren, samenwerken, organiseren, maatschappelijk handelen, professioneel handelen verbonden aan het beroepsprofiel (sport)fysiotherapeut.

Na het afronden van deze module heb jij aanvullende mogelijkheden jezelf te profileren en te positioneren als gespecialiseerd professional in de acute (sport)zorg.

Heb jij de mastermodule succesvol afgerond? Dan kun je door met gehele master Master Fysiotherapie waar deze module deel van uitmaakt. Met voldoende eindresultaat krijg je natuurlijk een vrijstelling voor deze module.

Overige Informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Traumatologie & Acute Zorg € 1750, vrij van btw.

Ben jij afgestudeerd algemeen fysiotherapeut, sportfysiotherapeut of manueel therapeut en op zoek naar verdieping op masterniveau? Dan is deze mastermodule voor jou bedoeld.

Zoek jij als (gespecialiseerd) fysiotherapeut uitdaging in het positioneren en profileren van jezelf in de acute (sport)zorg, dan is dit de module voor jou!

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Traumatologie & Acute Zorg bij de HU?

  • Kleinschalig

    Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module die samen met twee docenten werken aan je ontwikkeling. Daardoor kunnen we diepgang en kwaliteit van dit specialistisch onderwijs borgen.

  • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

    Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht. We maken gebruik van onderzoekslijnen die hierin zijn ingebed en huren experts uit het werkveld. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

  • Certificering mastermodule Traumatologie & Acute Zorg

    De mastermodule Traumatologie & Acute Zorg is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde masteropleiding Fysiotherapie. Daarnaast is de module geaccrediteerd door het Kwaliteitshuis Fysiotherapie.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering van de mastermodule Traumatologie en Acute Zorg

De mastermodule Traumatologie en Acute Zorg is geaccrediteerd voor 50 punten onder nummer 496219 voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie - register Algemeen Fysiotherapie en Sportfysiotherapie.

Direct contact

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Hoofd master Sportfysiotherapie
3 vrouwen met een kop koffie aan een tafel

Interesse in de opleiding Traumatologie en Acute Zorg?