Angst, Depressie en Bewegen

Wil jij beweging inzetten om cliënten met angst- of stemmingsstoornissen te helpen? Wil jij de specialistische kennis, vaardigheden en houding eigen maken die je daarvoor als fysiotherapeut nodig hebt? Dan is de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen de cursus voor jou.

Carrièreperspectief na de cursus Angst, Depressie en bewegen: interactie met cliënt.
Bron: corne clemens

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Linda Slootweg via linda.slootweg@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Cliënten met angst- of stemmingsstoornissen worden vaak nog vooral cognitief en medicamenteus behandeld. Maar er is steeds meer bewijs dat bewegen juist een positieve bijdrage kan leveren bij herstel. Tijdens deze module van de Master Fysiotherapie ligt de focus daarom juist op de helende kracht van bewegen. Terwijl er ook aandacht wordt besteed aan de samenwerking tussen fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals.

Handig om te weten

Startmoment 26 april 2024. Aanmelden kan tot 1 april 2024
Lesdata Vrijdag 26 april 10.00 - 17.00 uur, 17 mei 10.00 - 13.00 uur, 24 mei 10.00 - 17.00 uur, 31 mei 10.00 - 13.00 uur, 7 juni 10.00 - 17.00 uur, 14 juni 10.00 - 13.00 uur, 21 juni 10.00 - 17.00 uur 2024 (toets)
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 7-15
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Angst, Depressie en Bewegen is onderdeel van de specialisatie Psychosomatische Fysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Tijdens mastermodule Angst, Depressie en Bewegen leer jij hoe je beweging in kan zetten voor het herstel van cliënten met angst- en stemmingsstoornissen. Samenwerking met andere zorgprofessionals staat ook centraal, omdat dit een essentieel onderdeel is van de dagelijkse praktijk.

Onderwerpen in deze module:

 • Ketenzorg programma Depressie/Angst
 • Neuropsychologie: invloed van persoonskenmerken
 • Motorisch leren en trainingsleer
 • Graded Activity/Graded Exposure
 • Running therapy
 • Begeleiding PMT spelvormen
 • Terugvalpreventie en E-Health
 • Begeleiding POH GGZ/ BGGZ

De cursus bestaat uit zes onderwijsdagen.

Het onderwijs is gericht op het ontwikkelen van een behandelprotocol voor de specifieke patiëntengroep en de betreffende casuïstiek in jouw praktijk.
De mastermodule bestaat uit een combinatie van klassikale colleges, werkgroepen en leerteams. De lesinhoud, opdrachten en toetsen zijn beschikbaar in een online programma.

 • Je evalueert je klinisch redeneerstappen bij een zwaar complexe patiënt BCP-PSF (Patiënt volgens het beroepscompetenties profiel (=BCP) van de de psychosomatische fysiotherapie (= PSF) om zijn gezondheid te bevorderen.
 • Je analyseert je eigen aandeel binnen interprofessioneel samenwerken en het analyseren van een matig tot zwaar complexe patiënt BCP-PSF, om zo tot doelmatige zorg te komen.
 • Je bekijkt en evalueert je eigen functioneren en je ontwikkeling bij het behandelproces van een complexe patiënt BCP-PSF waarbij interprofessioneel is samengewerkt.

Je kiest een volwassen cliënt met een angststoornis of depressie en een hulpvraag die gericht is op participatieniveau. Het onderbouwde behandelplan, met uitgangspunt interprofessioneel samenwerken, is via shared decision making opgesteld. Jij voert de diagnostische fase en behandelfase uit.

In een opname van 5 minuten laat je onderdelen zien van de behandeling. Ook laat je een 5 minuten durend gesprek zien waarbij er inhoudelijk interdisciplinair overleg is over de cliënt.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Hoofd master Sportfysiotherapie

Stefan is hoofd van de master Sportfysiotherapie. Samen met een team van hoogopgeleide docenten en andere afdelingen van het Instituut voor Bewegingsstudies werkt hij met veel passie aan het continue verbeteren van een onderwijsprogramma waarbij de sportfysiotherapeutische beroepspraktijk, de wetenschap en actuele ontwikkelingen vanuit de maatschappij samengebracht worden.

Stefan is daarnaast werkzaam als sportfysiotherapeut in de eerstelijns beweegzorg waarbij hij gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van sportgerelateerde knie- en schouderklachten. Naast het klinisch handelen als sportfysiotherapeut heeft hij kennis en ervaring opgedaan als ondernemer binnen de (sport)fysiotherapeutische zorg.

Toelating

Je hebt de bachelor Fysiotherapie afgerond. Verder is het voor deze mastermodule belangrijk dat jij werkt met cliënten die kampen met een angst- of stemmingsstoornis. Je bent dus al (fysio-)therapeut.

Na deze opleiding

Na de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen kun jij cliënten met een angststoornis of stemmingsstoornis helpen door beweging in te zetten. De kennis en vaardigheden uit deze module kun je inzetten in je functie.

De mastermodule Angst, Depressie en Bewegen geeft je handvatten om de complexe patiënten met angst- of depressieklachten te behandelen met beweeginterventies.

De competenties die aan bod komen zijn: fysiotherapeutisch handelen, communiceren, maatschappelijk handelen, samenwerken, organiseren en professioneel handelen.

Deze mastermodule maakt deel uit van de master Fysiotherapie. Verbreed je kennis met andere modules uit deze master.

Deze mastermodule maakt deel uit van de master Fysiotherapie. Verbreed je kennis met andere modules uit deze master.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen € 1750, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Je bent fysio- of oefentherapeut, bij voorkeur werkend met cliënten met angst- of stemmingsstoornissen. Praktijkervaringen kun je tijdens de lessen inbrengen.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Angst, Depressie en Bewegen bij de HU?

 • Ruime ervaring als onderwijsinstituut

  Dat is ook duidelijk zichtbaar in de evaluaties van de studenten en het werkveld.

 • Ervaren docententeam

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

Certificering mastermodule Angst, Depressie en Bewegen

De mastermodule Angst, Depressie en Bewegen is geaccrediteerd voor 50 punten voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 527086, en voor 54 punten bij St. ADAP onder nummer 460859.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Neem contact met ons op

Linda Slootweg, cursus Angst, Depresse en Bewegen | Hogeschool Utrecht

Linda Slootweg MSc

Hoofd Master Psychosomatische Fysiotherapie en gezondheidswetenschapper
Cursus Angst, Depressie en bewegen: studenten in de leeromgeving

Interesse in de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen?

Heb je nog vragen?