Oncologie en Ouderen

Mensen worden steeds ouder en daarmee neemt ook het aantal kankerpatiënten toe. Vaak kampen deze patiënten met vermoeidheid, pijn en verlies aan conditie voor, tijdens en na de behandeling van kanker. In de mastermodule Oncologie en Ouderen verdiep je je kennis over het ziektebeeld en ontdek je welke behandelmogelijkheden je als (geriatrie)fysiotherapeut hebt om de negatieve effecten van de behandeling en de ziekte te verminderen.

Carrièreperspectief na de cursus Justitueel Verpleegkundige: gesprek met cliënt.
Bron: corne clemens

De (geriatrie)fysiotherapeut is betrokken bij de interdisciplinaire (oncologische revalidatie) behandeling en speelt een belangrijke rol binnen de ketenzorg. In deze mastermodule staat het onderzoeken en behandelen van ouderen met oncologische aandoeningen centraal. Kennis over het ziektebeeld en de gevolgen van de behandeling zijn daarbij belangrijk. Vanuit kennis over oncogeneses, pathofysiologie en de behandelingen voor kanker, komen veel voorkomende oncologische aandoeningen aan de orde.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Brenda Knijff via brenda.knijff@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment 22 april 2024. Aanmelden kan tot 1 april 2024
Lesdata Maandag 22 april 10.00 – 17.00 uur, 6 mei 10.00 – 13.00 uur, 13 mei 10.00 – 17.00 uur, 27 mei 10.00 – 13.00 uur, 3 juni 10.00 – 17.00 uur, 10 juni 10.00 – 13.00 uur en 17 juni 10.00 - 17.00 uur 2024 (toets)
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 7-30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering - 83 uur

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Oncologie en Ouderen is onderdeel van de specialisatie Geriatriefysiotherapie van de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook als losse mastermodule volgen.

In de mastermodule Oncologie en Ouderen ontdek je welke behandelmogelijkheden je als fysiotherapeut hebt bij de behandeling van oudere kankerpatiënten. Ook leer je een specifieke training te ontwerpen, gericht op de hulpvraag en mogelijkheden van de oudere.

Onderwerpen die in deze module aan bod komen:

 • Carcinogenese en veroudering
 • Behandelmogelijkheden van patiënten met kanker
 • Pijn en vermoeidheid
 • Rode vlaggen en risicofactoren
 • Oncologische revalidatie
 • Trainingsparameters

Het contactonderwijs bestaat uit colleges en bijeenkomsten van je leerteam. Het onderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door bestudeer je de diverse onderwerpen aan de hand van opdrachten. De docent en je medestudenten zijn via de digitale leeromgeving bereikbaar voor het geven van feedback.

Na het volgen van de module Oncologie en Ouderen kun je de gevolgen en de fysiotherapeutische en medische behandelmogelijkheden bij de oudere patiënt met kanker benoemen. Tevens kun je de specifieke behoeften en wensen van de oudere patiënt met een oncologische aandoening in kaart brengen en een gericht en gedetailleerd trainingsplan maken.

Je sluit de mastermodule Oncologie en Ouderen af met een toets:

 • Je past de verworven kennis toe bij een oudere patiënt in je eigen praktijk en schrijft hierover een verslag.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie en bent werkzaam, in stage- of dienstverband, in een setting waar je veel ouderen behandelt. De toelating gebeurt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Na deze opleiding

Na het volgen van deze module kun je medische, fysiologische en psychosociale aspecten van ouderen met kanker betrekken bij je onderzoek van en interventie bij oudere kankerpatiënten. Ook kun je deze principes toepassen op oudere oncologische patiënten.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Oncologie en Ouderen € 1750, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Waarom Oncologie en Ouderen bij de HU?

 • Kies voor verdieping

  De mastermodule Oncologie en Ouderen is een verdiepende module die direct aansluit op het dagelijks handelen in de fysiotherapiepraktijk

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze mastermodule opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Volg interactief onderwijs

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens deze lessen is er veel ruimt voor eigen inbreng.

Certificering mastermodule Oncologie en ouderen

De mastermodule Oncologie en Ouderen is geaccrediteerd voor 83 punten voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 460181.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Brenda Knijff

Heb je nog vragen?