Ouderen en Perioperatieve Zorg

De mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg richt zich op de perioperatieve begeleiding van ouderen die een zware operatie moeten ondergaan. We focussen ons hierbij op het voorkomen van negatieve gezondheidsuitkomsten en het bevorderen van herstel.

Studenten aan het overleggen
Bron: corne clemens

Voor ouderen is een operatie een major life event dat gepaard kan gaan met negatieve gevolgen zoals verlies van functionele mobiliteit, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven en een toename van morbiditeit en sterfte. Deze module van de master Fysiotherapie geeft inzicht in deze negatieve gevolgen en gaat in op de mogelijkheden om deze negatieve gevolgen te voorspellen. Daarnaast besteden we aandacht aan perioperatieve interventies om negatieve gevolgen van een operatie te beperken en herstel te bevorderen. Hierbij maken we gebruik van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen vanuit de perioperatieve zorg.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Brenda Knijff via brenda.knijff@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment April 2025. Aanmelden kan tot 1 april 2025
Lesdata Volgt.
Studie-investering De totale studiebelasting van de module bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1890 (vrij van btw)

Deelnemers 7-30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Ouderen en Perioperatieve Zorg is onderdeel van de specialisatie Geriatriefysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Na het volgen van de mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg:

 • heb je kennis van de fysiologische gevolgen van een zware operatie en de risicofactoren voor het ontstaan van complicaties en een vertraagd of slecht herstel;
 • kun je een evidence based screening en behandeling opstellen voor een oudere die een zware operatie moet ondergaan;
 • heb je kennis van de nieuwste ontwikkelingen binnen de perioperatieve zorg. 

Het contactonderwijs bestaat uit werkcolleges en bijeenkomsten met je leerteam. Het onderwijs is gericht op de praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van casuïstiek. Tussen de contactdagen door bestudeer je de diverse onderwerpen aan de hand van opdrachten. De docent en je medestudenten zijn via de digitale leeromgeving bereikbaar voor het geven van feedback.

De mastercursus Ouderen en Perioperatieve Zorg besteedt aandacht aan de gevolgen van een ziekenhuisopname en operatie voor de fitheid en zelfredzaamheid van ouderen. Je leert al voor de operatie mogelijke risico's te inventariseren en te verminderen. Na de operatie is de zorg gericht op een zo snel en volledig mogelijk herstel.

Onderwerpen in deze cursus:

 • Fysiologische gevolgen van een ziekenhuisopname en operatie voor ouderen.
 • Oncologische buikoperaties, thoraxoperaties en gewrichtsvervangende operaties van de onderste extremiteit.
 • Screening (met als doel het voorspellen van postoperatief herstel) en behandeling.
 • Fysieke fitheid en activiteitenniveau.
 • Ademspierfunctie en -training.
 • Gedragsverandering en motiverende gespreksvoering.

Je sluit de module af met een toets:

 • Op basis van een relevant klinisch probleem op het gebied van perioperatieve zorg bij een eigen casus doorloop je de stappen van Evidence Based Practice middels het schrijven van een Critically Appraised Topic.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie of Oefentherapie en bent werkzaam, in stage- of dienstverband, in een setting waar je veel ouderen behandelt. Kennis en vaardigheden met betrekking tot het zoeken en lezen van wetenschappelijke literatuur is een vereiste. De toelating gebeurt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd. Daarnaast zijn in deze module diverse experts betrokken vanuit het domein van de perioperatieve zorg.

Miriam van der Velde

Miriam van der Velde, MSc

Hogeschooldocent jaar 2

Miriam heeft in 2011 de masteropleiding Fysiotherapie specialisatie Geriatriefysiotherapie (MPT) afgerond aan Hogeschool Utrecht. Daarnaast studeerde ze in 2020 af als klinisch epidemioloog (MSc) aan de Universiteit van Amsterdam.

Miriam heeft uitgebreide ervaring als geriatriefysiotherapeut in zowel de eerste- als de tweedelijns gezondheidszorg. Daarnaast schreef ze mee aan het beroepscompetentieprofiel van de geriatriefysiotherapeut. Op dit moment is ze werkzaam als junior onderzoeker binnen het lectoraat Innovatie van Beweegzorg. Hier doet ze onderzoek binnen de perioperatieve zorg voor mensen die een grote operatie moeten ondergaan.

Binnen de master Geriatriefysiotherapie is Miriam werkzaam in het tweede jaar van de opleiding. Hier probeert ze vooral het kritisch denken en handelen van de studenten te stimuleren.

Brenda Knijff, MSc

Hoofd master Geriatriefysiotherapie

Brenda heeft in 2017 Geriatriefysiotherapie (MSc.) afgerond aan de Hogeschool Utrecht. Zij heeft uitgebreide ervaring als (geriatrie)fysiotherapeut in het ziekenhuis, de verpleeghuiszorg en eerste lijn. Brenda is op dit moment ook werkzaam als junioronderzoeker binnen het lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Hier levert zij een bijdrage aan onderzoek waarin het herstel (na een beroerte) van lopen en balans in kaart wordt gebracht door middel van bewegingssensoren. Met als doel gepersonaliseerde revalidatie voor mensen na een beroerte.

Na deze opleiding

Na het volgen van deze mastermodule kun je de fysiotherapeutische zorg rondom een ziekenhuisopname van ouderen onderbouwd vormgeven.

Overige informatie

In het studiejaar 2024-2025 kost de mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg € 1890, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module Ouderen en Perioperatieve Zorg maak je gebruik van je eigen casuïstiek. Daarom is het belangrijk dat je werkt in een setting waar je veel met ouderen te maken hebt. Dit mag ook een stage zijn.

Waarom Ouderen en Perioperatieve Zorg bij de HU?

 • Kies voor verdieping

  De mastermodule Oncologie en Ouderen is een verdiepende module die direct aansluit op het dagelijks handelen in de fysiotherapiepraktijk

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze mastermodule opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Volg interactief onderwijs

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor eigen inbreng.

Certificering mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg

De mastermodule Ouderen en perioperatieve zorg is geaccrediteerd voor 50 punten voor het Algemeen Fysiotherapie register en voor het Geriatriefysiotherapie register bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 529231.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Heb je nog vragen?