Ouderen en Perioperatieve Zorg

De mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg richt zich op de begeleiding van oudere patiënten die een zware operatie moeten ondergaan. De module is bestemd voor (geriatrie)fysiotherapeuten die in hun praktijk veel met ouderen werken.

Studenten aan het overleggen
Bron: corne clemens

Tijdens de module leer je om mogelijke risico's en complicaties voor een operatie te inventariseren en met een gericht behandelplan te verminderen. Ook kijk je hoe je als fysiotherapeut na de operatie de fysieke conditie en de zelfredzaamheid van de oudere zo snel mogelijk weer op peil kunt krijgen voor een snel en volledig herstel.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Ina Bettman via ina.bettman@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Start April 2021
Lesdata Neem voor meer informatie contact op met de opleiding
Studie-investering 8 uur contacttijd en 10-12 uur (zelfstudie)
Kosten € 1514 (vrij van btw)
Deelnemers 7-30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Ouderen en Perioperatieve Zorg is onderdeel van de specialisatie Geriatriefysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Na het volgen van de mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg heb je oog voor de grote diversiteit aan ouderen die een operatie moeten ondergaan. Op basis hiervan stel je een preventieplan op maat op, waarmee je de patiënt kunt begeleiden bij het major life event dat een operatie is. Dit biedt op de gezondheidswinst voor de oudere en kan zo (vroegtijdige) opname in een verpleeghuis voorkomen.

Het contactonderwijs bestaat uit colleges en bijeenkomsten van je leerteam. Het onderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door bestudeer je de diverse onderwerpen aan de hand van opdrachten. De docent en je medestudenten zijn via de digitale leeromgeving bereikbaar voor het geven van feedback.

De mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg besteedt aandacht aan de gevolgen van een ziekenhuisopname en operatie voor de fitheid en zelfredzaamheid van ouderen. Je leert al voor de operatie mogelijke risico's te inventariseren en te verminderen. Na de operatie is de zorg gericht op een zo snel en volledig mogelijk herstel.

Onderwerpen in deze module:

 • Gevolgen ziekenhuisopname en operatie voor ouderen
 • Predictie postoperatief herstel
 • BiBo-zorgpad (Better-in-Better-out)
 • Ademspiertraining
 • Screening en behandeling

Je sluit de module af met een toets:

 • Je past de verworven kennis toe bij een oudere patiënt in je eigen praktijk en schrijft hierover een verslag.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie of Oefentherapie en bent werkzaam, in stage- of dienstverband, in een setting waar je veel ouderen behandelt. De toelating gebeurt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.


Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Dr. Jaap Dronkers

Docent Programme Coordinator

Jaap Dronkers, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper. Hij is werkzaam als senior onderzoeker bij het lectoraat Innovatie van beweegzorg van Hogeschool Utrecht.

Miriam van der Velde (MPT)

Gastdocent

Miriam van der Velde, geriatriefysiotherapeut en werkzaam in een eerstelijns praktijk in Rotterdam.

Dr. Ellen Oosting

Gastdocent

Ellen Oosting, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper. Zij is werkzaam in ziekenhuis Gelderse Vallei te Eden.

Jordi Elings (Msc.)

Gastdocent

Jordi Elings, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper. Hij is werkzaam het Diakonessenhuis te Utrecht.

Geert van der Sluis (Msc;)

Gastdocent

Geert van der Sluis, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper. Hij is werkzaam in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.


Na deze opleiding

Na het volgen van deze mastermodule kun je de fysiotherapeutische zorg rondom een ziekenhuisopname van ouderen onderbouwd vormgeven.


Overige informatie

In het studiejaar 2020-2021 kost de mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg € 1514, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module Ouderen en Perioperatieve Zorg maak je gebruik van je eigen casuïstiek. Daarom is het belangrijk dat je werkt in een setting waar je veel met ouderen te maken hebt. Dit mag ook een stage zijn.

Waarom Ouderen en Perioperatieve Zorg bij de HU?

 • Kies voor verdieping

  De mastermodule Oncologie en Ouderen is een verdiepende module die direct aansluit op het dagelijks handelen in de fysiotherapiepraktijk

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze mastermodule opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Volg interactief onderwijs

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor eigen inbreng.

Certificering mastermodule Ouderen en Perioperatieve Zorg

De mastermodule Ouderen en perioperatieve zorg is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde masteropleiding Fysiotherapie. Daarnaast is de module geaccrediteerd door het KNGF voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut voor 83 punten, onder nummer 27761.

Logo KNGF

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct Contact

Ina Bettman ,MFt

Interesse in de opleiding Ouderen en Perioperatieve Zorg?

Vragen over de opleiding?