Een opleiding kiezen is niet heel makkelijk. Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Hoe help je je kind om een studie te kiezen die het beste bij hem of haar past?

Veel middelbare scholen bieden tijdens mentorlessen loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) aan. Leerlingen gaan tijdens deze lessen aan de slag met hun toekomstige studiekeuze. Zo krijgen ze al een beeld van welke opleidingen er zijn en wat bij hen past. Daarnaast is het slim om thuis met je kind over de studiekeuze in gesprek te gaan. Wat vindt je kind leuk en waar is hij goed in? In wat voor soort omgeving ziet hij zichzelf later werken?

Wat kun je doen?

  • Maak tijd om een paar keer samen rustig te gaan zitten voor studiekeuze. Vraag wat je kind interessant vindt, waar hij zichzelf later wel ziet werken, wat hij een prettige werkomgeving vindt. Het kan ook helpen om te vragen wat hij juist niet wil, om zo richtingen uit te sluiten.
  • Ga in het (voor)eindexamenjaar met je kind naar open dagen en andere voorlichtingsactiviteiten. Stel samen alvast een aantal vragen op die je kind tijdens de open dag kan stellen.
  • Laat je kind vragen stellen aan bekenden in de familie- of vriendenkring over werk en studie. Wat houdt hun baan precies in? Welke opleiding hebben ze gevolgd? 

Praktische informatie

Hoeveel collegegeld betaal je? Hoe zit het met studiefinanciering? En wat zijn de aanmelddeadlines? Hieronder vind je een overzicht met handige links.

Voor de meeste opleidingen die op 1 september starten, is de aanmelddeadline 1 mei*. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plekken. Zij hanteren een numerus fixus en hebben daarom een andere aanmelddeadline: 15 januari. Meer informatie over aanmelden lees je op deze pagina

* Vanwege de situatie rondom het coronavirus is de aanmelddeadline in 2020 eenmalig verschoven naar 1 juni.

Wanneer zijn de open dagen? En wanneer moet je je aanmelden voor een studie? Dat en meer lees je op de pagina belangrijke data studiekeuze.

De hoogte van het collegegeld bereken je gemakkelijk met de collegegeldmeter. Naast het collegegeld zijn er ook nog kosten voor boeken, studiematerialen en studiereizen. Hoe hoog die kosten ongeveer zijn, staat vermeld bij de opleidingsinformatie op de website. 

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen en hanteren een numerus fixus. Zij hebben een selectieprocedure voor nieuwe studenten. Op de pagina over numerus fixus lees je wat dit allemaal inhoudt. 

Wat houdt hoger beroepsonderwijs eigenlijk in en hoe zit het met de verschillende opleidingsniveaus? Op deze pagina leggen we dat uit.

We bieden 67 opleidingen aan op bachelor- en ad-niveau. Bekijk het overzicht

Informatie over studiefinanciering vind je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook handig: de site Studentenreisproduct

Na aanmelding voor een opleiding zonder numerus fixus volgt een uitnodiging voor de studiekeuzecheck, waarin we kijken of er een match is tussen de studiekiezer en de opleiding. Wat de studiekeuzecheck precies inhoudt, lees je op deze pagina.

Wat zijn de rechten en plichten van studenten? Op welke hulp en begeleiding kunnen studenten rekenen? En hoe gaat de HU om met studenten die aan topsport doen of een functiebeperking hebben? Een antwoord op deze en andere vragen vind je op de pagina Studeren aan de HU