In een paar snelle stappen meld je je aan voor een opleiding. De aanmelddeadlines verschillen per type opleiding en er zijn wat uitzonderingen. Mis deze niet! En weet je het toch nog niet helemaal zeker, dan meld je je eerst aan voor meerdere studies bij dezelfde of verschillende hogescholen. Je kiest later voor welke opleiding je alle vervolgstappen afrondt om je inschrijving te voltooien.

Begin met aanmelden voor een opleiding

  1. Aanmelddeadline voor start 1 september

    Voor voltijdopleidingen die starten in september zijn er een aantal aanmelddeadlines. Je kunt je tot en met de genoemde datum aanmelden in Studielink. Daarna is het helaas te laat en zal je aanmelding in Studielink niet door ons geaccepteerd worden.

    • 15 januari: voltijdopleidingen met een selectie
      De voltijdopleidingen Fysiotherapie, Huidtherapie, Medische Hulpverlening en Mondzorgkunde hebben maar een beperkt aantal plekken. Dit heet een numerus fixus en voor deze opleidingen moet je je eerder aanmelden.
    • 1 mei: alle andere voltijd bachelor- en Associate degree (Ad)-opleidingen
    • 31 augustus: voltijd masteropleidingen en wisselaars
      Wanneer je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld voor een voltijd bachelor of Ad-opleiding in het hoger onderwijs of je was afgelopen studiejaar al ingeschreven in het hoger onderwijs, dan kan je je nog tot en met 31 augustus aanmelden voor een andere opleiding. Scroll naar beneden voor meer informatie over wisselen van opleiding en aanmelden na 1 mei.

  2. Aanmelddeadline voor start 1 februari

    Er zijn een paar voltijdopleidingen op de HU die starten in februari. Voor dit startmoment kan je je aanmelden tot en met 31 december. Op de zoekpagina en opleidingspagina zelf kan je zien of de opleiding meerdere startmomenten heeft.

  3. DigiD aanvragen

    Heb je nog geen DigiD? Wacht dan niet te lang met aanvragen. Na je aanvraag kan het namelijk tot 3 werkdagen duren voordat je je persoonlijke DigiD ontvangt.

  4. Meld je aan in Studielink

    Je kunt je al vanaf oktober aanmelden. Met je DigiD bij de hand log je in bij Studielink. Volg in Studielink de stappen om je aan te melden voor je opleiding. Na je verzoek tot aanmelden in Studielink ontvang je verschillende mails. Zo weet je dat je aanmelding goed is gegaan.

  5. Aangemeld, en nu?

    Ben je er klaar voor om je aanmelding te voltooien? Daarvoor doe je bijvoorbeeld de studiekeuzecheck. Lees op Aangemeld, en nu? verder hoe jij je inschrijving definitief maakt.

Meer weten over aanmelden en andere bijzonderheden?

Aanmelden is je eerste stap om in het aankomende studiejaar te beginnen met een opleiding. Aanmelden regel je in Studielink en wordt ook wel je inschrijvingsverzoek of verzoek tot inschrijven genoemd. In de periode tussen je aanmelding en de start van de opleiding zijn er een aantal zaken die je moet regelen om je inschrijving definitief te maken. Zoals de studiekeuzecheck en het regelen van de betaling van je collegegeld. In deze periode ontvang je verschillende mails hierover, dus houd je mailbox (en je spambox) goed in de gaten. Pas als je aan alle eisen voldoet, kan je beginnen met de opleiding in het nieuwe studiejaar.

Uitgebreide informatie over de stappen na je aanmelding in Studielink vind je op onze pagina Aangemeld, en nu?

Als keuzewisselaar of als switcher kan je je na 1 mei aanmelden voor een (andere) opleiding. Je kunt je dan tot en met 31 augustus aanmelden in Studielink. Dit geldt niet voor numerus fixus-opleidingen waarvoor je een selectie moet doorlopen.

Je bent een keuzewisselaar wanneer je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld voor een voltijd bachelor of Ad-opleiding voor komend studiejaar. Na 1 mei kom je erachter dat een andere opleiding toch beter bij je past. Je meldt je daarna aan voor een andere opleiding en je schrijft je vervolgens definitief in voor deze opleiding.

Als switcher ben je afgelopen studiejaar al ingeschreven in het hoger onderwijs en meld je je voor aankomend studiejaar aan voor een andere opleiding. Het maakt dan niet uit hoe lang je ingeschreven stond in het afgelopen studiejaar. Je kunt hiermee ook overstappen van een andere onderwijsinstelling naar de HU. En heb je al studiepunten gehaald bij de andere school? Dan kan je nadat je ingeschreven bent voor de opleiding vrijstellingen aanvragen  bij de examencommissie van het instituut.

Ook als je een negatief bindend studieadvies (BSA) hebt gekregen bij een andere onderwijsinstelling kun je je tot en met 31 augustus aanmelden voor dezelfde opleiding bij ons. Als je bij de HU een negatief BSA hebt gekregen, dan kun je dezelfde of verwante opleiding niet opnieuw starten bij de HU (zie voor alle voorwaarden de paragraaf Studieadvies in de studiegids).

Je kunt je voor maximaal 4 opleidingen aanmelden in Studielink. Van deze opleidingen mogen maximaal 2 een opleiding met selectie zijn (dit noemen we numerus fixus-opleidingen). De opleidingen waarvoor jij je aanmeldt, hoeven niet allemaal binnen dezelfde onderwijsinstelling te vallen. Je kunt je dus ook voor dezelfde opleiding bij verschillende hogescholen aanmelden, als je nog niet zeker weet waar jij straks wilt gaan starten.

Alleen voor de opleidingen Mondzorgkunde, Fysiotherapie, Verloskunde, Geneeskunde en Tandheelkunde mag je je maar bij 1 hogeschool of universiteit aanmelden. Als je je voor één van deze opleidingen aanmeldt, mag je je nog wel aanmelden voor een andere numerus fixus-opleiding bij dezelfde of een andere onderwijsinstelling.

Met een buitenlandse vooropleiding verloopt je aanmeldproces net even iets anders. Ook als je al een tijdje in Nederland woont. Kijk op onze Engelstalige Admissions-website wat jouw aanmelddeadline is en wat er verder bij je aanmelding komt kijken.

Als je niet in Nederland woont, dan gelden er andere inschrijfregels en deadlines. Alle informatie over de aanmeldprocedure voor internationale studenten vind je op onze Engelstalige Admissions-website.

Het kan zijn dat je onverwachts je studie hebt moeten onderbreken. Als je daarna je studie weer verder wilt oppakken moet je je opnieuw aanmelden. Hoe je dit doet is afhankelijk van je situatie:

  • Je studie per september vervolgen
    Doe een verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink met instroommoment september. Je hebt geen toestemming van de instituutsdirectie nodig. Wel moet je je aanmelden voor de aanmelddeadlines zoals genoemd staan op deze pagina.
  • Een numerus fixus-opleiding vervolgen
    Instroom per september is alleen mogelijk wanneer je een positief of aangehouden studieadvies hebt of met toestemming van de instituutsdirectie op basis van advies van een decaan. Bij je inschrijfverzoek in Studielink moet je bij je aanmelding aangeven dat je start als hogerejaars.
  • Tijdens een andere maand instromen
    Als je opleiding meerdere instroommomenten heeft, dan kan je je voor de aanmelddeadline in Studielink aanmelden voor dat instroommoment. De startmomenten van de opleiding kan je vinden op de opleidingspagina.

    Heeft je opleiding geen officieel instroommoment voor de maand waarin jij wilt beginnen? Dan heb je altijd toestemming van de instituutsdirectie nodig. Met het akkoord van de opleiding, doe je vervolgens een verzoek tot inschrijving in Studielink.

Wanneer je zelf je inschrijving niet kunt regelen, kan je iemand anders machtigen. Die persoon noemen we jouw zaakwaarnemer.

Om iemand te benoemen tot jouw zaakwaarnemer, vul je samen het formulier Machtiging Zaakwaarnemer in voor het betreffende studiejaar. Is het formulier volledig ingevuld en dubbel ondertekend? Stuur het dan als scan per e-mail naar stip@hu.nl.

Je verzoek tot inschrijving annuleer je heel eenvoudig door in Studielink je aanmelding in te trekken. Je leest hier meer over op onze Annuleren en uitschrijven-pagina.

Je aanmelding afronden

Klaar om je inschrijvingsverzoek definitief te maken? Zet de volgende stappen!

Gerelateerde onderwerpen

Heb je nog vragen?