Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter

Wil jij kinderen helpen die een sportgerelateerde blessure hebben? Dan heb je specialistische kennis en vaardigheden nodig. De mastermodule Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter zorgt ervoor dat jij de behandeling van tieners onder de knie krijgt.

Cursus SF en de jeugdige sporter: voorbeeld van studenten in de lesomgeving
Bron: corne clemens

Je leert hoe je een interventie vormgeeft bij kinderen met een sportspecifieke blessure. Daarbij houd je rekening met hun fitheid en specifieke sport en werk je samen met personen in de omgeving van het kind (ouder, trainer, coach, kinderfysiotherapeut). Je leert over veelvoorkomende blessures bij groeiende kinderen, hun motorische ontwikkeling, inspanningsfysiologische processen bij kinderen, het gebruik van meetinstrumenten en meer.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Stefan Janssen via stefan.janssen@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment 26 april 2024. Aanmelden kan tot 1 april 2024
Lesdata Vrijdag 26 april 10.00 - 17.00 uur, 17 mei 10.00 - 13.00 uur, 24 mei 10.00 - 17.00 uur, 31 mei 10.00 - 13.00 uur, 7 juni 10.00 - 17.00 uur, 14 juni 10.00 - 13.00 uur, 21 juni 10.00 - 17.00 uur 2024 (toets)
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter is onderdeel van de specialisatie Sportfysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

Tijdens de module leer je om een behandelplan op te stellen voor kinderen tussen de 10 en 18 jaar oud. Tijdens het behandelen van hun sportblessure houd je niet alleen rekening met die aandoening, maar ook met hun ontwikkeling. Allemaal voor een goede "return to play".

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Motorische ontwikkeling en ontwikkelingsproblematiek kind 10-18 jaar
  • Rode vlaggen, wetten en regelgeving
  • Minikliniek & casuïstiek
  • Pathologie en beeldvormende diagnostiek
  • Inspanningsfysiologie kinderen & adolescenten
  • Interpretatie fysieke inspanningstests
  • Talent & talentontwikkeling
  • Moreel beraad & debatteren

De mastermodule bestaat uit hoorcolleges, clinics en klassikale discussies over morele kwesties die je tegenkomt in de praktijk.

  • Het klinisch redeneerproces (intake, onderzoek, hypothese, doelstellingen) gebruiken voor de behandeling van een sportend kind.
  • Een kind sportspecifiek revalideren.
  • Gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren van een kind en zijn omgeving.
  • Een sportspecifieke blessure bij een sportend kind analyseren.
  • Een behandelplan opstellen en daar de omgeving van het kind in betrekken.
  • Een trainingsprotocol voor het kind samenstellen en uitvoeren waarin "return to play" centraal staat.
  • Reflecteren op onderzoek en behandeling van sportende kinderen.

Je sluit de module af met een toets:

  • Een inzichtelijk gemaakt "klinisch redeneerproces" (door middel van een video en een verslag).

Toelating

Deze module valt binnen het specialisme Sportfysiotherapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Maar ook oefentherapeuten, docenten ALO, bewegingswetenschappers en sportartsen met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Sarina van Mourik-van der Kooij, M PT

Docent

Sarina is kerndocent bij de master Sportfysiotherapie. Daarnaast werkt ze als sportfysiotherapeut in een sportmedisch centrum, waar ze nauw samenwerkt met een interdisciplinair team van zorgprofessionals en specialisten. Haar expertisegebied is het diagnosticeren en behandelen van sportgerelateerde klachten bij voornamelijk jeugdige sporters. Ze zet zich in om praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de praktijk te implementeren. Ze is ook docent lichamelijke opvoeding.

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Hoofd master Sportfysiotherapie

Stefan is hoofd van de master Sportfysiotherapie. Samen met een team van hoogopgeleide docenten en andere afdelingen van het Instituut voor Bewegingsstudies werkt hij met veel passie aan het continue verbeteren van een onderwijsprogramma waarbij de sportfysiotherapeutische beroepspraktijk, de wetenschap en actuele ontwikkelingen vanuit de maatschappij samengebracht worden.

Stefan is daarnaast werkzaam als sportfysiotherapeut in de eerstelijns beweegzorg waarbij hij gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van sportgerelateerde knie- en schouderklachten. Naast het klinisch handelen als sportfysiotherapeut heeft hij kennis en ervaring opgedaan als ondernemer binnen de (sport)fysiotherapeutische zorg.

Na deze opleiding

Na het volgen van deze mastermodule ben je in staat om op gedegen wijze adolescente sporters in de leeftijdscategorie van 10-18 jaar te diagnosticeren en behandelen. Je koppelt de elementen van sportfysiotherapie en kinderfysiotherapie en komt tot een gedegen behandelroute waarin de context van de adolescent een relevante plek heeft.

Je kunt sportende kinderen tussen de 10 en 18 jaar oud helpen met hun sportblessure. Je stelt een passend behandelplan op dat zorgt voor een snelle en effectieve "return to play".

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter € 1750, vrij van btw.

Je werkt of loopt stage in de richting sportfysiotherapie.

Waarom Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter bij de HU?

  • Kleinschalig

    Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module. Samen met twee docenten werken wij aan je ontwikkeling. Hierdoor kunnen we diepgang en kwaliteit van specialistisch onderwijs borgen.

  • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

    Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de beroepsvereniging Kinderfysiotherapie. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

  • Unieke samenwerking tussen sportfysiotherapie en kinderfysiotherapie

    In samenwerking met de specialisatie Kinderfysiotherapie hebben we de inhoud van deze module gericht op samenwerking tussen beide specialisaties. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.

Certificering mastermodule Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter

De mastermodule Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter is geaccrediteerd voor 50 punten voor zowel het Algemeen Fysiotherapie register, als voor het Sportfysiotherapie register en Kinderfysiotherapie register voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 538225.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Voorbeeld van een leeromgeving met studenten met laptops in overleg

Interesse in de opleiding Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter?

Heb je nog vragen?