Samen Digitaal
Onze focus
Met Samen Digitaal zetten we ons nadrukkelijk in voor een meer digitaal vaardige samenleving. Wij kijken daarbij vooral naar hoe mensen technologie gebruiken. Grofweg onderscheiden we drie focusgebieden in onze kennis- en innovatieagenda:
-
Digitale vaardigheden
We helpen aankomend en huidige professionals bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden en transformatievaardigheden, zodat ze in hun werk goed met digitale ontwikkelingen om kunnen gaan.
-
Digitale innovatie
We helpen organisaties bij het vergroten van hun innovatie- en transitievermogen en helpen hen waardengedreven digitaal te vernieuwen. Daarbij voorzien we in expertise en tools om digitale producten, diensten en platforms zowel mensgericht, duurzaam, verantwoord als veilig te ontwikkelen.
-
Digitale inclusie
We ondersteunen mensen met digitaal vaardiger en meer zelfredzaam te worden en om (publieke) diensten inclusiever te maken. Zodat iedereen prettig, veilig en op eigen wijze deel kan (blijven) nemen aan een steeds meer digitale samenleving.
Ontdek Samen Digitaal
Nederland koploper inspanningen responsible AI
Uit het recente onderzoek Global Index of Responsible AI blijkt dat Nederland koploper is als het gaat om activiteiten rondom verantwoorde artificial intelligence.
Nieuwe lectoren BDI het gaat om wat technologie voor mensen kan betekenen
Per 1 september 2024 zijn Stan van Ginkel en Koen Smit aangesteld als lectoren. Hoe zien zij de rol van hun lectoraat?
De impact van AI op journalistiek en het onderwijs
AI is een hot topic. Het is disruptief en heeft grote impact op de maatschappij. We beschrijven de impact op het journalistieke vakgebied en op de opleiding tot journalist.
Verbinden
Samen Digitaal is geen zelfstandige entiteit, maar een programma dat ervoor zorgt dat alle opleidingen en kennisontwikkeling binnen de hogeschool daadwerkelijk bijdragen aan de maatschappelijke doelen waar we ons hard voor maken. We verbinden onderwijsonderdelen aan elkaar en verbinden onderwijs- en onderzoekprojecten aan partijen in de regio. Zodat er een krachtige samenwerking ontstaat tussen de hogeschool en de regio.
"Hogeschool Utrecht zet zich in voor een leefbare en veilige digitale samenleving met kansen voor iedereen"
Mensgericht digitaliseren
Nieuwe technieken zijn niet neutraal en waardevrij. Welke keuzes maken we bij nieuwe digitale mogelijkheden? Wij willen dat die keuzes – bijvoorbeeld over transparantie, autonomie en de borging van privacy - altijd bij mensen liggen. Wij zetten ons in voor een kritische, ethische omarming van digitalisering. We helpen vorm en inhoud geven bij de ontwikkeling van veilige, meer inclusieve en mensgerichte digitale oplossingen. En we helpen mensen en organisaties door middel van talentontwikkeling, innovatie en leven lang ontwikkelen om wendbaar om te gaan met de kansen en risico’s van snelle digitale ontwikkelingen en hun impact op werk en leven.
Duurzamer vliegen
Samen DuurzaamLabs en Centres of Expertise
Hogeschool Utrecht heeft diverse labs en Centres of Expertise, elk gericht op een specifiek kennisgebied. Ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.