Met je mbo-diploma op zak heb je een aantal opties: ga je werken of doorstuderen? Of misschien kies je voor werken én studeren. Wat je situatie ook is, op het hbo leer je door met een 2-jarige associate degree of een 4-jarige bacheloropleiding. Dat kan in voltijd of deeltijd. Ontdek of het hbo bij jou past.

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Het grootste verschil is de manier van lesgeven en de lesstof. Op het mbo heb je meestal praktijkonderwijs met daarnaast wat theorie. Op het hbo heb je meer theorieles en ga je die theorie toepassen in praktijkopdrachten.

Eigen initiatief en meer verantwoordelijkheid

Op de hogeschool werk je zelfstandiger, ga je sneller door de lesstof heen en heb je tijdens stages meer verantwoordelijkheden. Je bent daarom misschien bezorgd dat de overstap van mbo naar hbo moeilijk is. Het is vaak even wennen, maar zodra je je draai hebt gevonden valt het reuze mee. En je kunt altijd hulp vragen als je ergens tegenaan loopt. Zoek je studieloopbaanbegeleider dus geregeld op.

Je voordeel als oud-mbo'er

Je afgeronde mbo-opleiding geeft je ook een edge over eerstejaars die gelijk van de middelbare komen. Je bent vaak wat ouder, bent gemotiveerd en je hebt al meer ervaring met studeren. Ook de praktijkkennis die je al hebt, kan je meestal goed gebruiken. Haal hier dus je voordeel uit.

Studenten vertellen

“Of de overstap van mbo naar hbo moeilijk was?”

Opleidingen die aansluiten op het mbo

Met een mbo niveau 4-diploma word je in de meeste gevallen toegelaten tot een hbo-opleiding. Als je aan alle toelatingseisen voldoet, kan je je aanmelden voor de studie. Weet jij al welke opleiding het wordt? En voor welke variant ga je?

Ad-opleiding als overstap van mbo naar hbo

Een Associate degree (Ad) is een praktijkgerichte opleiding op het hbo (niveau 5). Na 2 jaar heb je je Ad-diploma en kan je aan het werk. Ideaal als je de overstap naar het hbo nog te groot vindt of niet nog eens 4 jaar wilt studeren. En bevalt je Ad-opleiding? Dan stroom je zo door naar een verwante bacheloropleiding. 

Bacheloropleiding in voltijd of deeltijd

Een bacheloropleiding duurt in principe 4 jaar. In deze 4 jaar specialiseer je je op een bepaald gebied, loop je stages en ga je afstuderen met een eindproject. Dit kan in voltijd, maar ook in deeltijd als je al een baan hebt. Of kijk eens naar een duale opleiding: daarin combineer je werk en studie.

Tips om je voor te bereiden op het hbo

 • Volg alvast een voorbereidend vak

  Zoek uit of je school voorbereidende vakken aanbiedt over doorstuderen op hbo.

 • Bekijk de toelatingseisen van de opleiding

  Zijn er extra eisen? Zorg dan dat je daaraan voldoet voordat de opleiding begint. Twijfel je of je voldoet? Neem dan contact met ons op.

 • Kom langs en stel je vragen

  Bezoek de opleiding tijdens een open dag of meeloopdag.

 • Regel je geldzaken: studiefinanciering

  Vraag je studiefinanciering en OV-reisproduct aan. Na je mbo heb je hier opnieuw recht op. Zit er een korte periode tussen je mbo en het hbo? Vaak krijg je dit ook om de tijd te overbruggen.

 • Regel je geldzaken: collegegeld betalen

  Geef de betalingswijze van je collegegeld zo snel mogelijk door. Je kunt kiezen om het collegegeld in één keer of in termijnen te betalen.

Sneller door je studie na het mbo

Kom je van het mbo en denk je dat je bepaalde hbo-theorie al beheerst? Bespreek dit tijdens je studie met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijk je of je de hbo-opleiding versneld kunt volgen. Vrijstellingen aanvragen vóór de start van je studie is niet mogelijk.

Studiekeuze events

Bezoek ons

Interessegebieden

Ontdek ze allemaal

Studeren en niveaus

Wat is wat?

Heb je nog vragen?