Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Wij streven ernaar om jouw studietijd aan de HU zo makkelijk mogelijk te maken.
Fietsende studenten op de Uithof

Wist je dat zo’n 30% van alle studenten ‘iets’ heeft dat deelname aan het onderwijs belemmert? Studeren met een functiebeperking of chronische ziekte kan dan best een uitdaging zijn. Wij streven ernaar om onze opleidingen voor iedereen toegankelijk te houden. Hierbij kijken we naar jouw individuele behoefte.

Voorzieningen voor extra studieondersteuning 

Heb jij extra ondersteuning nodig tijdens je studie? Of staat je studie onder druk door (mantel-)zorgtaken of familieomstandigheden? Geef aan dat je graag gebruik maakt van voorzieningen bij je inschrijving via Studielink of per e-mail.

Sommige voorzieningen zijn door iedereen vrij te gebruiken. Denk aan voorleessoftware. Over andere voorzieningen beslist de opleiding of examencommissie of het past binnen de eindtermen van de opleiding. Bespreek daarom vooraf, of in ieder geval tijdens de matching, wat jij nodig hebt en vraag of dat mogelijk is. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Is de voorziening mogelijk? Dan is de studentendecaan diegene die je ondersteunt bij de aanvraag.

Voorzieningen aanvragen

Hoe je voorzieningen aanvraagt staat in onze voorzieningenkaarten. Lees daarin meer over onder meer:

  • parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart
  • voorzieningen in onze gebouwen en lokalen
  • onbelemmerd onderwijs volgen
  • digitale hulpmiddelen
  • financiën en studentenhuisvesting
  • voorzieningen bij toetsen

De procedure

Geef aan dat dat je behoefte hebt aan een gesprek met de studentendecaan via Studielink of per e-mail. Dan nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

Wil je al eerder een gesprek, bijvoorbeeld omdat je inschrijving afhangt van de mogelijke voorzieningen? Geef aan dat je zo spoedig mogelijk een kennismakingsgesprek wilt door ons te mailen via decanaat@hu.nl.

Het kennismakingsgesprek

In een kennismakingsgesprek met de studentendecaan geef je aan wat je nodig hebt om succesvol te kunnen studeren. Denk aan knelpunten, oplossingen uit het verleden en hoe groot je draagkracht is. Is er een diagnose? Neem deze dan mee naar het geprek. Dat is namelijk soms nodig voor de aanvraag van voorzieningen. Je bent uiteraard vrij om iemand mee te nemen naar het kennismakingsgesprek. De studentendecaan gaat vertrouwelijk om met alles wat je bespreekt en deelt.

Na het kennismakingsgesprek

Een studieloopbaanbegeleider of leerteambegeleider van jouw opleiding begeleid je na het kennismakingsgesprek verder. De studentendecaan met wie jij het kennismakingsgesprek hebt gevoerd, blijft altijd beschikbaar voor vragen en advies.

Wet Gelijke Behandeling

Volgens de Wet Gelijke Behandeling kun je met een ondersteuningsbehoefte aanspraak maken op bepaalde aanpassingen, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Denk aan extra tijd bij tentamens. Een voorwaarde is wel dat de aanpassingen die jij vraagt de HU niet buitensporig belasten. Wil je meer weten? De volledige wettekst vind je op de site van het College voor de Rechten van de Mens.

Andere vormen van begeleiding en hulp bij de HU

Om te helpen bij de overgang naar het hoger onderwijs kan iedereen bij de HU rekenen op verschillende vormen van begeleiding. Lees meer over studieloopbaanbegeleiders, studiekeuzeadviseurs, studentenpsychologen en de diensten van het Student Support Centre (SSC) op de pagina Begeleiding en hulp.

Wil je meer weten?

Lees nog meer tips en informatie op de sites van Hoger Onderwijs Toegankelijk en ECIO | Expertisecentrum inclusief onderwijs.