Werk en studie combineren
Bij de HU studeer je flexibel. Daardoor is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Je volgt innovatief en eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk en leert in je eigen tempo. Misschien heb je zelfs wel recht op vrijstellingen.
Hoe kunnen wij je helpen?
-
Bezoek een online open avond
Maak tijdens live presentaties kennis met ons aanbod, kom meer te weten over praktijkgericht studeren en ons flexibel onderwijs en stel je vragen direct in de chatsessie. Onze docenten en studenten geven je graag advies.
-
Meld je aan voor een studiekeuze-event op locatie
Tijdens onze studiekeuze-events op locatie ontmoet je ons persoonlijk, proef je de sfeer en ervaar je hoe het is om bij de HU te studeren.
-
Bekijk de opleidingspagina
Op deze pagina lees je wat de opleiding inhoudt. Ook vind je er informatie over praktische zaken als kosten, toelatingseisen en studiebelasting.
-
Vraag een persoonlijk gesprek aan
Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen. Ga met ons in gesprek over je leerdoelen en persoonlijke situatie. Zo weet je straks precies of de opleiding bij jou past.
-
Schakel een hulplijn in
Twijfel je nog? Bespreek je wensen dan eens met de mensen om je heen. Met je partner, vrienden of familie, maar ook met je collega’s of werkgever. Misschien hebben zij nog handige tips over hoe je je werk het beste combineert met een studie.
Voordelig studeren
Wil je een opleiding of cursus volgen, maar heb je geen werkgever op wie je terug kunt vallen? Wellicht heb je recht op een tegemoetkoming van je studiekosten. We zetten verschillende financieringsmogelijkheden op een rij.
Veelgestelde vragen
Als je overweegt om een studie te volgen naast je baan, heb je vast nog veel vragen. We zetten de belangrijkste op een rij.
Of je vrijstellingen kunt krijgen, hangt af van de opleiding en eerder behaalde diploma’s. Bespreek dit met de contactpersoon van je opleiding.
Of je een verkorte route kunt volgen, hangt af van de opleiding, je vooropleiding en werkervaring. Bespreek dit met de contactpersoon van je opleiding.
Voor de meeste deeltijdopleidingen is de studiebelasting zo’n 10 tot 20 uur per week. Dit varieert echter per student en is afhankelijk van je eigen tempo en route. Op de opleidingspagina vind je een inschatting van de studiebelasting.
Een opleiding volgen naast je werk en je privéleven vraagt tijd en energie. Een goede planning is daarbij handig. Betrek ook je familie en vrienden en laat hen weten wat ze van jou kunnen verwachten en hoe ze jou eventueel kunnen ondersteunen.
Om aan een hogeschool te kunnen studeren, heb je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig. Sommige opleidingen vragen specifieke toelatingseisen. Je vindt deze informatie op de opleidingspagina.
Een overzicht van de (online) open avonden vind je op de pagina voor open avonden.
Bij sommige opleidingen is het mogelijk om sfeer te komen proeven tijdens een speciale meeloop- of proefstudeerles. In sommige gevallen mag je aansluiten bij een reguliere les. Je bespreekt dit met de opleiding.
Er zijn verschillende soorten toetsen. Denk aan het schrijven van een beroepsproduct, essay of paper. Ook zijn er mondelinge toetsen en meerkeuzetoetsen. Dit hangt af van de opleiding en de module die je volgt.
Bij een deeltijdopleiding zijn theorie en praktijk vaak direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Daarom is een relevante werkplek vaak vereist om de wisselwerking te creëren tussen het opdoen van kennis en delen van praktijkervaringen. Voor sommige deeltijdopleidingen heb je niet verplicht een baan nodig, maar we raden het wel aan. Heb je al een werkplek? Dan bespreken we tijdens een intakegesprek of je werkplek geschikt is.
Tijdens een (online) open avond gaan we graag met je in gesprek over je zoektocht naar de opleiding die bij jou en je interesses past. Op de pagina met vakgebieden kun je je oriënteren op welke richting je aanspreekt. Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen. Kijk op de opleidingspagina van jouw keuze hoe je contact kunt opnemen, of vraag tijdens de online open avond naar de mogelijkheden.
De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk. Je maakt de opdrachten meestal in je eigen praktijk. Op de opleidingspagina vind je vaak informatie over de arbeidsmarktpositie en aan welke beroepen je kunt denken na de opleiding.
Op de opleidingspagina vind je de startmomenten. Alle opleidingen beginnen in september, maar er zijn ook opleidingen waar je twee keer of vier keer per jaar kunt starten.
Een post-bachelorcursus duurt doorgaans een paar weken tot een jaar. Een bacheloropleiding duurt vaak vier jaar en een associate degree duurt twee jaar. Hoe lang jouw opleiding duurt, vind je op de opleidingspagina.
Als je niet over de juiste vooropleiding beschikt maar wel 21 jaar of ouder bent, kun je meedoen met het 21+ toelatingsonderzoek.
Studeren in deeltijd is niet leeftijdgebonden. Je bent nooit te oud om te leren. De meeste deeltijdstudenten hebben een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) en een aantal jaren werkervaring.
De meeste deeltijdopleidingen verzorgen de lessen op Utrecht Science Park. Veel post-hbo-cursussen of masters verzorgen de lessen op Cursus- en Vergadercentrum Domstad (ook in Utrecht). Je vindt deze informatie op de opleidingspagina.
Tijdens de meeste deeltijdopleidingen leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en het contact tussen studenten en docenten.
De studiekosten variëren per cursus of opleiding. Zie hiervoor de informatie op de opleidingspagina.
Of je tegemoetkoming in de studiekosten kunt krijgen, hangt onder meer af van de opleiding van je keuze en jouw persoonlijke situatie. Op de pagina over voordelig studeren vind je een aantal financieringsmogelijkheden.
Kies je opleiding
Van korte cursus naar volledige opleiding: je vindt het bij de HU. Bij ons volg je innovatief onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.
Kies je vakgebied
Op zoek naar verdieping binnen jouw vakgebied, of wil je totaal iets anders? Lees meer over de mogelijkheden binnen onze thema’s.
Meer weten?
Neem direct contact op met de opleiding van je keuze. Kijk voor meer informatie op de betreffende opleidingspagina. Heb je een algemene vraag? Ons klantcontactcentrum helpt je graag verder! Mail naar info@hu.nl of bel 088 481 81 81.
Zoek je opleiding