Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-) Praktijk

Wil jij werken met patiënten die een hulpvraag hebben op het gebied van sportperformance? Dan heb je als fysiotherapeut specialistische kennis en vaardigheden nodig rondom inspanningsfysiologie en trainingsleer. De mastermodule Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-) Praktijk brengt jou die inzichten bij.

Voorbeeld van een leeromgeving: studenten in gesprek met laptops

Tijdens deze mastermodule krijg jij een combinatie van theorie- en praktijkles om jou optimaal voor te bereiden op het "return to play"-proces. Diagnostiek, klinimetrie, interpretatie van gegevens, interveniëren en evalueren staan centraal bij het opstellen van dit sportspecifieke revalidatieprogramma. Na de mastermodule beheers jij alle ins en outs en kun jij patiënten helpen revalideren.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Stefan Janssen via stefan.janssen@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment 26 april 2024. Aanmelden kan tot 1 april 2024
Lesdata Vrijdag 26 april 10.00 - 17.00 uur, 17 mei 10.00 - 13.00 uur, 24 mei 10.00 - 17.00 uur, 31 mei 10.00 - 13.00 uur, 7 juni 10.00 - 17.00 uur, 14 juni 10.00 - 13.00 uur, 21 juni 10.00 - 17.00 uur 2024 (toets)
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs.
Kosten

€ 1750 (vrij van btw)

Deelnemers 10 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De module Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-)Praktijk is onderdeel van de specialisatie Sportfysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.

  • De student analyseert op methodische wijze een complex gezondheidsprobleem in de sportcontext en komt hierbij tot de formulering van weloverwogen hypotheses.
  • De student formuleert op basis van het diagnostisch proces interventiedoelstellingen en een interventieplan waarin specifieke factoren vanuit de populatie en sportcontext verwerkt worden.
  • De student intervenieert in zowel de begin als eindfase van de revalidatie (RTT/RTP) effectief en efficiënt bij een patiënt met een sportspecifieke hulpvraag waarbij klinische redenatieprocessen centraal staan.
  • De student stimuleert gezondheid bevorderend gedrag bij deze patiënt en de omgeving.
  • De student werkt waar nodig samen met overige professionals in de zorg.
  • De student evalueert systematisch de ontwikkeling op interventiedoelstellingen door het gebruik van meest geschikte en weloverwogen meetinstrumenten.
  • De student reflecteert methodisch op het eigen handelen en maakt een transfer naar het reflecteren op eigen persoonlijkheid als zorgprofessional.

De mastermodule bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijklessen en een afsluitend assessment.

De focus van de mastermodule Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-)Praktijk ligt op de revalidatie van patiënten die sporten. Hoe kan jij een topsporter zo snel mogelijk weer fit krijgen en langdurig fit houden? Na deze cursus weet je precies hoe je dat doet en hoe je zo'n patiënt behandelt.

Onderwerpen die worden behandeld:

  • Afnemen van inspanningstesten (veld, lab, maximaal en submaximaal)
  • Interpreteren van resultaten van inspanningstesten
  • Inspanningsfysiologische theorieën en modellen
  • Programma ontwikkeling (toegepast in de praktijk)
  • Motorisch leren (toegepast in de praktijk)
  • Data-analyse en presenteren van data
  • Inspanningsfysiologie in een pathologische context
  • Eigen vaardigheid op het vlak van het trainen van het spiervermogen

Toelating

Deze module valt binnen het specialisme Sportfysiotherapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Maar ook oefentherapeuten, docenten ALO, bewegingswetenschappers, sportartsen of bewegingstechnologen met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.

Docenten

Alle docenten van de mastermodule Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-)Praktijk hebben jaren ervaring als fysiotherapeut. Vaak met een specialisatie richting de (top-)sport. Zo weet jij dat alles wat je leert tijdens de cursus aansluit bij de actuele praktijk.

Jeroen Rietvelt, opleiding Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-)praktijk, Hogeschool Utrecht

Jeroen Rietvelt, MSc

Docent

Jeroen is bewegingswetenschapper (MSc.), docent lichamelijke opvoeding (ALO) en geregistreerd Strength & Conditioning coach (CSCS, ASCA L2). Naast zijn werk als kerndocent binnen de master Sportfysiotherapie werkt hij als inspanningsfysioloog en strength & conditioning coach voor de Japanse nationale schaatsploeg (allround & sprint) en daarvoor voor TeamNL.

Zijn expertise ligt onder andere op het biomedische en biomechanische vlak, met een bovengemiddelde interesse in het vertalen en toepassen van (sport)wetenschap naar de (sport)praktijk zonder hierbij de mens achter de patiënt/sporter te verliezen.

Stefan Janssen, opleiding Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter, Hogeschool Utrecht

Stefan Janssen, M PT

Docent

Stefan is binnen het Instituut voor Bewegingsstudies werkzaam als kerndocent en examinator bij Sportfysiotherapie. Als fysiotherapeut en sportfysiotherapeut is hij gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van knie- en schouderklachten, waarbij hij klinische redenatieprocessen vanuit biopsychosociaal perspectief bekijkt. Stefan is verder betrokken bij de Toets Expert Groep, het toetsorgaan van de Masteropleiding Fysiotherapie.

 

Na deze opleiding

Na het succesvol afronden van de mastermodule krijg je een bewijs van deelname waarop de studie-investering van 140 uur vermeld staat. Je bent er klaar voor om al je nieuwe kennis en vaardigheden zelf in de praktijk te brengen als professional werkzaam binnen de sportcontext zoals training en revalidatie.

Heb jij de mastermodule succesvol afgerond? Dan kun je door met gehele master Master Fysiotherapie waar deze module deel van uitmaakt. Met voldoende eindresultaat krijg je natuurlijk een vrijstelling voor de module Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-) Praktijk binnen de master.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de mastermodule Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-)Praktijk € 1750, vrij van btw.

Ben jij afgestudeerd algemeen fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, kinderfysiotherapeut of manueel therapeut en op zoek naar verdieping op masterniveau? Dan is deze mastermodule voor jou bedoeld.

Werk je interprofessioneel samen met andere experts (trainer, coach, sportarts, etc.) op het vlak van sportperformance en wil je je profileren als expert op masterniveau bij (top-) sporters? Ook dan is dit de cursus voor jou.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Waarom Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-) Praktijk bij de HU?

  • Kleinschalig

    Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module die samen met twee docenten werken aan je ontwikkeling. Daardoor kunnen we diepgang en kwaliteit van dit specialistisch onderwijs borgen.

  • Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen

    Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht. We maken gebruik van onderzoekslijnen die hierin zijn ingebed en huren experts uit het werkveld. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.

  • Unieke samenwerking binnen het werkveld van sportfysiotherapie, inspanningsfysiologie en bewegingswetenschappen.

    In samenwerking met specialisten vanuit de inspanningsfysiologie en trainingsleer hebben we de inhoud van deze module gericht op deze samenwerking. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.

Certificering mastermodule Toegepaste inspanningsfysiologie in de (sport)praktijk

De mastermodule Toegepaste inspanningsfysiologie in de (sport-)praktijk is geaccrediteerd voor 50 punten voor zowel het Algemeen Fysiotherapie register, als voor het Sportfysiotherapie register voor het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 535257.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Stefan Janssen, opleiding Sportfysiotherapie en de Jeugdige Sporter, Hogeschool Utrecht

Stefan Janssen, M PT

Docent
Leslocatie Hogeschool Utrecht Heidelberglaan 7

Interesse in de opleiding Toegepaste Inspanningsfysiologie in de (Sport-) Praktijk?

Heb je nog vragen?