Lectoraat Wonen en Welzijn
Op het snijvlak van wonen en welzijn liggen grote maatschappelijke uitdagingen. Denk aan betaalbare huisvesting voor iedereen en professionele ondersteuning voor kwetsbare bewoners. Het lectoraat Wonen en Welzijn draagt bij aan antwoorden op belangrijke vraagstukken en dilemma’s op dit gebied, in samenwerking met het sociale domein en woningcorporaties, buurtbeheer en woonconsulenten.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Sociale professionals, zoals sociaal werkers, krijgen regelmatig te maken met kwetsbare cliënten met complexe problematiek. We richten ons op vraagstukken rondom huisvesting en welzijn en het landen in de wijk van diegenen die door de mazen van het sociaal vangnet vallen (zogenaamde ‘systeemuitvallers’ zoals daklozen, ongedocumenteerden of zorgmijders).
Projecten
Het sociaal werk, en met name het werken met burgers met complexe problematiek, is moreel beladen: het heeft een ‘hoge dilemmadichtheid’. We willen professionals in de frontlinie van het sociaal werk bijstaan bij de moreel-ethische vragen waar mee worden geconfronteerd.
Projecten
In veel activiteiten van het lectoraat speelt professionaliteit en professionalisering een belangrijke rol. Met het onderzoek in deze lijn dragen we bij aan de ontwikkeling van het sociaal werk in onderwijs, praktijk en onderzoek.
Deze onderzoekslijn richt zich op vier thema's:
- de kernwaarden van sociaal werk;
- de gemeenschappelijke kennisbasis van sociaal werk opleidingen
- grensoverschrijdende samenwerking in leernetwerken
- inter- en trans-sectorale leer- en werkprocessen.
Projecten
In deze onderzoekslijn bestuderen we de omgang met verschillen in het sociale domein en in het onderwijs. Met als doel om via empirisch onderzoek licht te werpen op precaire kwesties en een bijdrage te leveren aan een inclusieve beroeps- en onderwijspraktijk.
Projecten
Burencontact versterken in de Utrechtse wijk Overvecht
In deze ontwikkelwerkplaats staat het bevorderen van goed burencontact in de Utrechtse wijk Overvecht centraal, waar door de uitstroom uit opvang- en zorginstellingen steeds meer mensen zijn komen te wonen die begeleiding en ondersteuning nodig hebben.
Ethos-light Telonderzoek
We starten een pilot in Den Bosch en in Oss om met het ETHOS-light classificatiesysteem aantallen en profielkenmerken van dakloze mensen in kaart te brengen.
Versterken van onderzoek op de HU met Open Science
Dit project ontwikkelt Open Science bij Hogeschool Utrecht, een wereldwijde beweging om onderzoek transparanter, betrouwbaarder, toegankelijker en inclusiever te maken.
Publicaties
- Goede buren. Lessen uit gemengde woonprojecten in Utrecht
- Goed wonen Evaluatie van het gemengd-wonenproject De Molen in Houten
- Levend verlies in het onderwijs
Onderwijs
Ons onderzoeksteam zoekt regelmatig de samenwerking op met Social Work, Verpleegkundige Studies, de Master Community Development en de HU-brede vakgroep ethiekdocenten en andere lectoraten en instituten.
“Met wonen als startpunt en maatwerk kom je tot nieuwe oplossingsrichtingen, bijvoorbeeld in begeleiding of type woningen & woonvormen voor mensen in kwetsbare posities.”
Lia van Doorn Lector
Samenwerking
Wij werken samen met een breed palet van samenwerkingspartners uit beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs. Een greep daaruit: Movisie, Verwey-Jonker Instituut, Armoedecoalitie Utrecht, Dock, De Tussenvoorziening, Kennisplatform Utrecht Sociaal, Platform 31, Woningcorporatie Portaal en Sherpa.