Gemengd wonen: lessen uit de praktijk

Bijeenkomst gemengd wonen met onderzoekers

Wat leren we van vijf Utrechtse projecten voor gemengd wonen? Hoe kijken bewoners, medewerkers en bestuurders naar deze woonvorm? De Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen onderzocht wat er nodig is om goede buren van elkaar te worden in dit soort woonprojecten.

Doel

Er is steeds meer belangstelling voor gemengd wonen. In gemengde woonprojecten wonen reguliere huurders of studenten samen met bijvoorbeeld ex-dak- en thuislozen, jongeren met een licht verstandelijke beperking of met mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

In dit onderzoek keken we naar de positieve en negatieve ervaringen van bewoners, medewerkers en bestuurders van deze woonvorm. Daar kunnen bestaande en toekomstige projecten van leren. Ook helpen onze inzichten om het beleid voor kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren.

Wat hebben we geleerd van dit onderzoek?

Veel positieve ervaringen

• Bewoners van gemengd wonen zijn over het algemeen tevreden. Ze ervaren een positieve sociale controle en hebben het gevoel erbij te horen.
  • Reguliere huurders komen vaker in contact met mensen die ‘anders’ zijn, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid of mensen met een vluchtelingenverhaal. Dat ervaren ze als leerzaam.
  • Gemengd wonen biedt passende huisvesting in een bijzondere setting voor mensen die een (nieuwe) start op de woningmarkt maken.

Uitdagingen

• Niet iedereen doet even actief mee. Een gemeenschap ontstaat niet vanzelf.
  • Verschillen in belevingswereld zorgen soms voor ongemak en onbegrip. Bewoners zijn gebaat bij goede raad voor de onderlinge omgang.
  • Het opzetten van sociaal beheer met een grote mate van zelforganisatie door bewoners vraagt veel aandacht.

Onderzoeksrapport

Looptijd

01 november 2016 - 01 januari 2019

Aanpak

Dit onderzoek is onderdeel van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen. In deze Ontwikkelwerkplaats komen bewoners, medewerkers en bestuurders bij elkaar om hun ervaringen te delen. Van deze bijeenkomsten hebben we veel geleerd over wat mensen vinden van gemengd wonen.

Ook zijn er interviews en groepsgesprekken gehouden met bewoners, medewerkers en begeleiders.

Vervolg

De inzichten uit het onderzoek staan centraal in de leergang 'Gemengd wonen'. Deze interactieve cursus is bedoeld voor medewerkers van gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen en opvangorganisaties. In vijf bijeenkomsten ga je aan de slag met de theorie en de praktijk van gemengd wonen. Je kunt samenwerken aan nieuwe woonprojecten of bestaande projecten verbeteren.

Betrokken HU-onderzoekers

Aly Gruppen
    • Docent-onderzoeker
    • Lectoraten: Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening
    Jeroen Knevel
    • Promovendus
    • Lectoraten: Participatie Zorg en Ondersteuning
    Maarten Davelaar
    • Onderzoeker
    • Lectoraten: Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening

Samenwerking met kennispartners

De Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen heeft dit onderzoek uitgevoerd. De Ontwikkelwerkplaats is een initiatief van lector Lia van Doorn, Nico Ooms ('t Groene Sticht/Tussenvoorziening) en zelfstandig onderzoeker en projectleider Maarten Davelaar.

In dit project werkten onderzoekers van de Hogeschool Utrecht met veel organisaties samen:

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Maarten Davelaar | Onderzoeker |  Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening

Maarten Davelaar