Gercoline van Beek

Docent-onderzoeker

Gercoline van Beek is senior onderzoeker binnen de lectoraten Werken in Justitieel Kader en Schulden en Incasso van het Kenniscentrum Sociale Innovatie en hogeschooldocent binnen het Instituut voor Social Work.

Gercoline heeft een achtergrond in de sociale wetenschappen. Haar bacheloropleiding aan de Radboud Universiteit Nijmegen vormde een combinatie van organisatiekundige en gedragsmatige principes. Vervolgens heeft zij een onderzoeksmaster gevolgd aan de Radboud Universiteit Nijmegen/Tilburg University.

De expertise van Gercoline ligt binnen (het snijvlak van) het forensische domein en het domein van schuldhulpverlening. Zij heeft promotieonderzoek gedaan naar de complexiteit van financiële problematiek onder reclasseringscliënten.

Binnen de bachelor Social Work is Gercoline coördinator van het forensisch accent, waaronder de minor Werken in Gedwongen Kader, en het afstuderen. Ook is zij lid van de curriculumcommissie en verzorgt zij met name stage- en afstudeerbegeleiding en onderwijs op het gebied van onderzoek en forensisch werk.

Verder is ze verantwoordelijk voor enkele onderdelen in de minoren Criminal Justice Work en Leefstijfcoaching en is ze docent/afstudeerbegeleider binnen de master Forensisch Sociale Professional en lid van het Expertiseteam Onderzoek van het Teaching and Learning Network.

Expertises

  • Forensisch domein
  • Schuldhulpverlening
  • Sociaal werk

"Mensen in kwetsbare posities weer perspectief bieden door bij te dragen aan verbetering van (toegang tot) hulp is wat mij drijft in mijn werk."

Nieuws

Met schulden je leven opbouwen na detentie

Hoewel schulden de kans vergroten om opnieuw in de fout te gaan, wordt er weinig begeleiding gericht op schulden geboden tijdens reclasseringstrajecten. “Het is belangrijk om hulp bij schulden onderdeel te maken van deze trajecten en vanuit een breder perspectief cliënten te helpen een leven zonder criminaliteit op te bouwen", aldus Gercoline van Beek, die op 19 december '22 haar proefschrift verdedigt. 

Lees het nieuwsbericht

In de media

De oneindige spiraal van schulden en criminaliteit 

Schulden kunnen een voorspellende factor zijn voor misdaad, stelt Gercoline van Beek in haar proefschrift. Toch hebben criminelen maar beperkt toegang tot de schuldhulpverlening. Trouw publiceerde op 3 januari '23 een interview met Gercoline van Beek over haar proefschrift.  

Lees het artikel

Publicaties


Projecten

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Gercoline van Beek

  • Docent-onderzoeker
  • Lectoraten: Schulden en Incasso, Werken in Justitieel Kader