De opleiding

In de praktijkgerichte Master of Informatics – Applied Data Science in deeltijd leer je hoe je Data Science binnen de organisatie kunt toepassen. Je leert niet alleen hoe je data inzet om een product, dienst of proces te verbeteren, maar ook over privacy en de ethische aspecten van datagebruik. De Master of Informatics - Applied Data Science (MoI) besteedt aandacht aan Data Science, Business Analytics & Big Data, Data Mining & Exploration, Programming & Visualisation, Machine Learning en Ethiek in de digitale wereld.


Inhoud van de Master of Informatics - Applied Data Science

De Master of Informatics - Applied Data Science bestaat uit 6 mastermodules:

 • Data Science for Business
  Deze mastermodule bestaat uit 2 delen. Het eerste deel behandelt data science in de praktijk. In het tweede deel leer je verschillende technieken om patronen te vinden in de steeds groter wordende hoeveelheid data.
 • Business Analytics Management
  In deze mastermodule zie je hoe je data uit verschillende bronnen combineert om het beslissingsproces binnen je organisatie te ondersteunen. Je leert data inzetten om een product, dienst of proces te verbeteren.
 • Data Mining & Exploration
  Deze mastermodule behandelt het acquireren van data. Het ophalen en parsen van deze data (in welke vorm dan ook) staat centraal binnen Data Mining. Het beoordelen van de kwaliteit van je data staat centraal bij data exploration.
 • Programming & Visualisation
  Programming & Visualisation behandelt de basis van de programmeertaal Python, hoe je met deze taal om kan gaan met data en het visualiseren hiervan richting de eindgebruiker.
 • Machine Learning
  Je duikt dieper in de wereld van de machine learning. Hierna kennen supervised, semi-supervised learning en unsupervised learning geen geheimen meer. Vervolgens ga je aan de slag met de state of the art deep learning technieken. Denk hierbij aan reinforcement learning, artificial neural networks, speech recognition, natural language processing.
 • Digital Ethics
  In Digital Ethics komen privacy en de ethische aspecten van datagebruik aan bod.

Deze opleiding in Losse leergangen of modules

Het is ook mogelijk om een of enkele leergangen (post-hbo) of mastermodule(s) los te volgen.

 • Na iedere mastermodule kun je besluiten om alleen je certificaat te behalen, of verder te studeren voor de hele masteropleiding.

Bekijk de mastermodules
Bekijk de post-bachelorleergangen

Docenten

De Master of Informatics - Applied Data Science staat onder inhoudelijke leiding van lector Pascal Ravesteijn en lector Marlies van Steenbergen. Samen met collega-lector Guido Ongena als Hogeschool Hoofddocent, waarborgen ze de relatie tussen de master en de onderzoeksgroepen binnen de hogeschool.

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Deze masteropleiding werkt onder meer samen met gerenommeerde organisaties, zoals Inspearit, Maneros, Sogeti, Oracle en Berenschot.”

Pascal Ravesteijn, hogeschooldocent post-bachelorcursus Business models in a changing world, Hogeschool Utrecht.

Dr. ing. Pascal Ravesteijn

Lector Procesinnovatie en Informatiesystemen

Pascal is lector Procesinnovatie en Informatiesystemen aan Hogeschool Utrecht. Hij heeft een passie voor de mogelijkheden die IT biedt als driver van innovatie in de besturing en optimalisering van bedrijfsprocessen.

Naast zijn werkzaamheden voor Hogeschool Utrecht is Pascal voorzitter van het BPM-Forum, bestuurslid van ‘The International Information Management Association’ (IIMA) en editor van het wetenschappelijke ‘Journal International Technology and Information Management’ (JITIM).

Marlies van Steenbergen

Marlies van Steenbergen

Lector Digital Smart Services

Marlies van Steenbergen is lector bij het lectoraat Digital Smart Services. Ze richt zich op de twee onderzoeksgebieden architectuur voor digital smart services en data-analytics in life sciences.

Marlies van Steenbergen heeft ruime ervaring op het gebied van enterprise architectuur. Ze begon haar loopbaan als onderzoeker aan het Dr. Neher Laboratorium van KPN en vervolgens informatie architect bij KPN Telecom. Naast haar functie als lector is Marlies management consultant bij ICT dienstverlener Sogeti Nederland. Op basis van haar jarenlange ervaring op het gebied van enterprise architectuur, helpt ze organisaties bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie.

Marlies is een van de grondleggers van DYA® en auteur van verschillende boeken over architectuur. Ze publiceert met grote regelmaat in vaktijdschriften en op wetenschappelijk gebied en spreekt regelmatig op seminars en conferenties.Ook geeft ze regelmatig gastcolleges aan hogescholen en universiteiten en verzorgt architectuurtrainingen voor professionals.

Overige informatie

De studiebelasting bedraagt circa 15 à 20 uur. Dit is afhankelijk van je persoonlijke leerroute, je ervaring en je leerstijl.

Blended learning is een mix van werkvormen waarin geleerd kan worden: klassikaal onderwijs, e-learning, zelfstandig leren, samen leren en leren in de praktijk. We bieden een rijke leeromgeving aan waarin je keuzes kunt maken ten aanzien van de wijze waarop geleerd wordt qua tempo, inhoud en plaats.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

De Master of Informatics kost € 21000. Daarnaast betaal je nog € 500 voor de studiereis.

Je kunt ook losse onderdelen van deze master volgen:

Post-bachelorleergang (drie modules): € 9900
Na het volgen van een post-bachelorleergang kun je voor € 12900 doorgaan voor de volledige master (exclusief € 500 voor de studiereis).

Losse mastermodule: € 3850
Na het volgen van een mastermodule kun je voor € 6600 doorgaan voor de volledige post-bachelorleergang, of voor € 17750 doorgaan voor de volledige master (exclusief € 500 voor de studiereis).
Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Direct contact

Mieke Braadbaart

Programmaleider

Interesse in Master of Informatics - Applied Data Science?

Vragen over de opleiding?

Volg de Master of Informatics