Business Analytics Management

In de mastermodule Business Analytics Management besteden we aandacht aan (nieuwe) methoden en technieken om allerlei soorten data te verwerken, te valideren, te integreren en tot slot voor rapportages en analyses aan de business beschikbaar te stellen. In deze mastermodule staan de onderdelen Business Intelligence en Business Analytics centraal.

De hoeveelheid gegenereerde data neemt dagelijks explosief toe. Niet langer komt data alleen maar voort uit de informatiesystemen van een organisatie zelf, haar partners en klanten. Er is tegenwoordig een enorme hoeveelheid bronnen (sensoren, devices, wearables) en open data, welke (on)gestructureerde data leveren. Data is echter nog geen informatie. In deze mastermodule gaan we in op hoe deze data op een slimme manier ingezet kunnen worden ten behoeve van product-, dienst- en procesverbetering of innovatie.

Business analytics is de moderne naam voor alles wat te maken heeft met het vervaardigen van informatie uit in- en externe databronnen ter ondersteuning van het beslissingsproces binnen organisaties. Business Analytics is de logische vervolgstap op Business Intelligence. Het gaat zowel over de basis rapportering (verleden), als over operationele informatie (huidige situatie) en de zogenaamde predictive analytics (toekomst). Business analytics maakt nieuwe inzichten mogelijk.

Handig om te weten

Startmoment februari en september
Lesdata Dinsdag 14.30 - 21.15 uur
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3950 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 6-18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht

Persoonlijk advies

We helpen je graag verder! Neem contact op voor antwoord op je vragen over de opleiding en je toelaatbaarheid.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

In de mastermodule Business Analytics Managementstaan twee onderdelen centraal: Business Intelligence en Business Analytics.

We besteden aandacht aan (nieuwe) methoden en technieken om allerlei soorten data te verwerken, te valideren, te integreren en tot slot voor rapportages en analyses aan de business beschikbaar te stellen. In het programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie (definities en uitdagingen)
 • Van vraag/probleem naar businessoplossing
 • Ontwerp van de oplossing - technologische architectuur
 • Ontwerp van de oplossing - data architectuur
 • Projectaanpak en organisatie
 • Onderbouwing en verantwoording (business case)
 • Presentatie projectvoorstel

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen en/of een praktijkgerichte opdracht.

Binnen het vakgebied van Business Intelligence & Analytics:

 • kan je vanuit een business perspectief analyses uitvoeren om daarmee de impact op de bedrijfsvoering te bepalen, zowel kwantitatief als kwalitatief.
 • kan jede actuele methoden en technologieën benoemen en beargumenteren wanneer deze zijn in te zetten.
 • kan je de data aandachtsgebieden (DAMA) benoemen en beargumenteren welke eisen daaraan dienen te worden gesteld.
 • ben je binnen een bepaalde context in staat te bepalen welke databronnen, zowel intern als extern, nodig zijn om de gevraagde informatie te kunnen vervaardigen.
 • kan je binnen een bepaalde context de organisatorische context analyseren en evalueren op impact.

Toelating

Om de mastermodule Business Analytics Management te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.

Na deze opleiding

Na deze het afronden van deze mastermodule ben je in staat om met de verschillende vormen van informatie de besluitvorming- of bedrijfsprocessen binnen organisaties te verbeteren. In de vorm van een projectvoorstel dien je op een juiste wijze gebruik te maken van alle behandelde onderwerpen als probleemanalyse, business oplossing, architectuur, aanpak en organisatie, en verantwoording.

Wanneer je de mastermodule Business Analytics Management succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een post-hbo-leergang of kies voor de Master of Informatics.

Je weet:

 • alles van business intelligence-, big data- en smart services-ontwikkelingen.
 • welke informatie nodig is om je organisatiedoelstellingen te ondersteunen.
 • welke databronnen je nodig hebt voor de juiste informatie.
 • hoe je business analyses-technieken en –methoden toepast.
 • alles over de privacy- en confidentialiteitafspraken en wetten.
 • hoe je omgaat met "security" en "privacy" issues (zoals identiteitsdiefstal).
 • hoe betrouwbaar big data is.

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang en de Master of Informatics. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Overige informatie

De mastermodule Business Analytics Management kost € 3850, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Hogeschool Utrecht organiseert regelmatig een informatiemiddag voor de ICT deeltijdopleidingen. Deze worden aangekondigd via de LinkedIn pagina.

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.


Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events. Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan. 

Alle HU-events vind je in onze evenementenagenda.

Waarom Business Analytics Management bij de HU?

 • Kies voor een topopleiding

  Deze mastermodule is onderdeel van de Master of Informatics, uitgeroepen tot topopleiding door de Keuzegids Masters 2017.

 • Stroom door naar post-hbo-leergang of master

  Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Je ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

Direct contact

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Lisa Groothuis

"Lisa Groothuis bedenkt kostenbesparend AI-systeem voor haar werkgever"

Lisa Groothuis (28)

Volg ons op LinkedIn