Carrièreperspectief
De opleiding Master of Informatics – Applied Data Science leidt op tot Data Scientist. Wanneer je bent afgestudeerd aan de Master of Informatics – Applied Data Science ontvang je de internationaal erkende titel Master of Science (MSc).
Bij je diploma hoort een Engelstalig International Diploma Supplement (IDS). Het IDS is gratis en je ontvangt het automatisch. Hierin staan jouw studieresultaten in het Engels, voor werkkansen in het buitenland.
Arbeidsmarktpositie na Master Applied Data Science
De Master of Informatics in Applied Data Science biedt kennis, vaardigheden en inzichten om in te kunnen spelen op gebruikerswensen, marktontwikkelingen, wetgeving en organisatieverbeteringen op het gebied van Data Science, Business Analytics, Big Data, Data Mining & Exploration, Programming, Machine Learning en Ethiek. Je bent optimaal voorbereid op een volgende stap in je carrière.
Je kunt aan de slag als
- Data Scientist
- Data Analist
- Data Engineer
- Data Steward
Welke competenties ontwikkel je?
Na de Master of Informatics Applied Data Science kun je:
- Een datastrategie voor een organisatie ontwikkelen
- Machine Learning algoritmen toepassen om waardevolle inzichten te creëren
- Beargumenteren data kan bijdragen aan de (commerciële) doelstellingen van een organisatie
Grote behoefte aan AI-experts en data scientists
Er is op dit moment een gigantische behoefte aan AI (Artificial Intelligence)-experts en data scientists. Organisaties willen data betekenisvol inzetten. Er is behoefte aan mensen die zorgen voor de toepasbaarheid van data in de praktijk.
Organisaties zoeken mensen die verstand hebben van data èn de vertaling kunnen maken naar de business.
De mastermodule Data Science for Business is daarom geschikt voor mensen die zelf over veel data beschikken of regelmatig de vraag krijgen vanuit hun organisatie om met data aan de slag te gaan. Na afloop is de deelnemer in staat:
- Succesvolle Data Science projecten neer te zetten
- Data Scientists aan te sturen
- In de benodigde stappen en randvoorwaarden te voorzien
“Vanuit Hogeschool Utrecht hebben we een maatschappelijke functie. De vraag hoe we ICT kunnen inzetten met impact voor de maatschappij vind ik interessant”, aldus Dr. Guido Ongena, senior onderzoeker bij het lectoraat Procesinnovatie en informatiesystemen en tevens verantwoordelijk voor de inhoud van de gloednieuwe mastermodule.
Arjen leerde programmeren in R en gebruikte dit voor zijn onderzoek
Arjen Davids (26 jaar) startte in september 2019 met de opleiding Master of Informatics – Applied Data Science. Arjen werkt (sinds 5 jaar) als dataspecialist bij het Mulier Instituut. Dit bedrijf draagt met sportonderzoek bij aan goed onderbouwd beleid, gericht op de bevordering van sport, sportief bewegen en versterking van de sportsector in Nederland.
Naar Masterniveau (MsC)
Arjen vertelt: “Ik heb altijd al affiniteit gehad met IT. Na mijn HBO-opleiding Sport, Gezondheid en Management, en een paar jaar werkervaring bij het Mulier Instituut wilde ik me verder verdiepen en verbreden in data. Hogeschool Utrecht startte in 2019 met deze opleiding in deeltijd, waarbij ik werk- en studie met elkaar kon combineren. Ideaal. Ik breng door middel van de Master of Informatics (MSc) mijn kennis op het gebied van data naar masterniveau”.
Data Mining & Exploration
Arjen is aan zijn laatste mastermodule begonnen en volgt de onderzoekleerlijn.
In één van de modules, Data Mining & Exploration, wordt geleerd om te programmeren in R. In deze mastermodule worden verschillende onderwerpen met betrekking tot data behandeld: verzamelen, laden, koppelen, samenvoegen tot een dataframe, sorteren, analyseren en visualiseren. In ieder college wordt een hoofdstuk uit het digitale boek toegelicht. Ieder hoofdstuk bevat een script: bestaande stukken code. De handleidingen worden aangeleverd en er is veel te vinden op internet. Het programmeren bestaat uit kopiëren van codes, die aanpassen en aanvullen. Maar ook zelf codes schrijven. Het resultaat is een visualisatie van eigen data.
Deelnemers brengen een casus in vanuit de eigen organisatie. De eindopdracht bestaat uit het beantwoorden van een onderzoeksvraag middels (open) data die wordt geanalyseerd in de programmeertaal R, met als resultaat een omgeving waarin de resultaten zijn gevisualiseerd. Arjen onderzocht het aantal sportaccommodaties op stedelijkheidsniveau binnen gemeentes.
Zijn conclusie was dat uit deze eerste analyse geen zichtbaar verschil bestaat in het aantal hockey-, tennis- en voetbalaccommodaties in gemeenten in relatie tot de stedelijkheid en WOZ-waarde (WOZ = Waardering Onroerende Goederen, ofwel huizenprijzen).
Python en R
In de opleiding Master of Informatics – Applied Data Science wordt naast R ook geleerd om in Python te programmeren. Arjen vindt het zeer zinvol om tenminste 2 talen aangeboden te krijgen tijdens de studie. “Al was het maar om te leren welke mogelijkheden beiden bieden en te kunnen beoordelen wanneer welke taal toe te passen. Ik weet nu ook welke extra mogelijkheden R biedt t.o.v. SPSS, waar ik tot nu mee werk.”
Samenwerking
Deze module wordt gegeven door Marc Teunis. Marc is werkzaam bij Hogeschool Utrecht, zowel bij het Institute for Life Sciences en Chemistry als bij het Lectoraat Innovative testing in Life Sciences & Chemistry. Marc is bioloog en doet momenteel onderzoek naar de bruikbaarheid van machine learning en deep learning voor het voorspellen van veranderingen in fysiologie en van toxicologische eigenschappen van stoffen. Ondanks dat dit een ander vakgebied is dan waar IT-professionals mee bezig zijn, zijn de principes overeenkomstig en zorgt kruisbestuiving voor een impuls. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende instituten binnen Hogeschool Utrecht.
Er is regelmatige terugkoppeling met de docent “Marc weet veel over R en legt goed en duidelijk uit. Hij is goed bereikbaar en reageert snel. Ik heb veel geleerd tijdens deze module”, zegt Arjen.
Interesse in Master of Informatics - Applied Data Science?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur