Machine Learning

De mastermodule Machine Learning bestaat uit twee delen: Machine Learning in Practice en Deep Learning. De mastermodule behandelt het acquireren van data. Je duikt dieper in de wereld van de machine learning. Hierna kennen supervised, semi-supervised learning en unsupervised learning geen geheimen meer. Modelleringstechnieken die hierbij horen zijn support vector machines en bayesian networken. We gaan ervanuit dat je al enige kennis van machine learning hebt.

Je gaat aan de slag met de state of the art deep learning technieken. Denk hierbij aan reinforcement learning, artificial neural networks, speech recognition, natural language processing. Dergelijke technieken worden in toenemende mate toegepast bij bijvoorbeeld fraude detectie, recommendation engines en customer relationship management. Deep learning wordt ook wel gezien als de kers op de taart in het veld Artificial Intelligence.

Handig om te weten

Start November en april
Lesdata Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 3850 (vrij van btw)
Deelnemers 6 - 18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De mastermodule Machine Learning bestaat uit twee delen: Machine Learning in Practice en Deep Learning. De mastermodule behandelt het acquireren van data.

Een verplicht onderdeel van deze mastermodule is een opleidingsdag in Consultancy & Persoonlijke vaardigheden.

De volgende onderwerpen komen aan bod, waarbij theorie en praktijk worden continu afgewisseld:

 • Supervised learning (e.g. classificatie en regressie)
 • Unsupervised learning (e.g. clusteranalyse)
 • Support vector machines
 • Bayesian netwerken
 • Reinforcement learning
 • Artificial neural networks
 • Speech recognition
 • Natural language processing

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen, een paper of presentatie en een opleidingsdag Consultancy en Persoonlijke Vaardigheden.

Je leert:

 • (un)supervised learning technieken te doorgronden
 • deep learning technieken toe te passen

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.


Toelating

Om de mastermodule Machine Learning te volgen, heb je hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.


Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Machine Learning succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een van de post-hbo-leergangen, of kies voor de Master of Informatics (NVAO geaccrediteerd).

Je weet:

 • hoe je (un)supervised learning technieken moet doorgronden
 • hoe je deep learning technieken kunt toe passen

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang, de Master of Informatics - Applied Data Science en de Master of Informatics - Bussiness & IT. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Overige informatie

De mastermodule Machine Learning kost € 3850 vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Wanneer je besluit na één mastermodule de post-hbo-opleiding te vervolgen dan is je investering € 6600 (totale investering post-hbo-opleiding € 10.350).

Mocht je besluiten na één mastermodule de master te vervolgen dan is je investering € 17.750 en € 500 voor de studiereis (totale investering master € 21.500 exclusief studiereis).

Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events. In deze reeks vonden plaats:

De Master spreekt...

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Waarom Machine Learning bij de HU?

 • Stroom door naar een post-hbo-leergang of master

  Wil je na deze module verder studeren? Dan kun je doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de flexibele en modulaire opzet van de studie kun je deze goed inpassen in je drukke leven.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Laat het ons weten.

Mieke Braadbaart

Programmaleider

Volg de Master of Informatics