Digitalisering heeft geleid tot nieuwe businessmodellen. Het lectoraat Financieel-Economische Innovatie richt zich op deze nieuwe digitale verdienmodellen. Daarnaast onderzoeken we de veranderende rol van accountants, controllers en financieel adviseurs als gevolg van digitale informatievoorziening zoals algoritmes en de rol van data.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat

Er is behoefte aan het koppelen van de juiste informatie aan specifieke vragen in besluitvormingsprocessen. In deze onderzoekslijn onderzoeken wij hoe informatiesystemen goed kunnen worden vormgegeven binnen ondernemingen om te voorkomen dat deze op verkeerde gronden worden vormgegeven en grote gevolgen uitblijven.

Daarnaast bekijken we wat deze veranderingen voor de dienstverlening van accountants en andere financiële professionals betekenen. We werken daarbij samen met partners zoals AFAS. Ook kijken we naar Microsoft-producten zoals Excel en Dynamics.

In deze onderzoekslijn richten we ons op het bestuur van mkb-ondernemingen, een nog nauwelijks onderzocht onderwerp. Mkb-ondernemingen zijn dynamisch en veranderen snel. Hoe kan goed bestuur deze ondernemingen ondersteunen om beter te presteren, groeien en vernieuwen?

In dit kader is in samenwerking met de Erasmus Universiteit het Diamond-model ontworpen. De focus is daarbij op performance, niet op compliance.

In deze lijn onderzoeken we hoe de toegang tot financiering voor mkb-ondernemingen kan worden verbeterd aangezien banken aanvragen steeds vaker afwijzen. Hoe kunnen ondernemingen een gunstigere kredietverstrekking verkrijgen? En hoe kunnen zakelijk dienstverleners en financiers meer inzicht krijgen in nieuwe niet-banciare vormen van financiering zoals crowdfunding, leasing en factoring?

Er zijn veel manieren om als bedrijf te groeien. Autonome groei, groei door samenwerking, franchising en groei door acquisitie (bedrijfsovername). De groei van een bedrijf is niet te voorspellen. Het is daarom belangrijk om dat proces beter te begrijpen. Hoe voorkom je dat een ondernemer onderuitgaat in een periode van groei? Waar moet je op letten bij acquisities en de overname van bestaande bedrijven? Hier kijken wij in deze onderzoekslijn naar. 

Publicaties


Onderwijs

In verschillende vakken en bij het afstuderen wordt vormgegeven aan goed mkb-bestuur. Onderzoek naar goed mkb-bestuur is nieuw. De studenten worden daarbij uitgedaagd om met eigen aanvullingen en verbeteringen van het Diamond-model te komen. Niet meer de docent die alles weet maar samen zoeken naar oplossingen. Dit levert verrassende resultaten op.

Studenten in overleg

“Je investeert direct in goed mkb-bestuur en daardoor groei je óf je wacht tot je gegroeid bent voor je aan goed mkb-bestuur begint. Écart heeft de afgelopen 25 jaar voor het eerste gekozen, ook voor haar participaties. Het is de basis van ons succes”

Leo Zijerveld Oprichter participatiemaatschappij Écart

Samenwerking

ÉONL voor Ondernemers, INRetail, Stichting MKB Financiering, Qredits, Cultuur en Ondernemen, Kamer van Koophandel, Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Erasmus Universiteit, Universiteit Leiden, Universiteit Antwerpen, Centrum voor het Familiebedrijf, HvA, NLPO, DARE, European Centre for Alternative Finance, Transeo, European Council of Small Business.

Onze lectoren en onderzoekers

Lex van Teeffelen

Lex van Teeffelen

Lector Financieel-Economische Innovatie Bekijk profiel
Frans Boumans | onderzoeker | Financieel-Economische Advisering bij Innovatie

Frans Boumans

Onderzoeker Financieel-Economische Innovatie Bekijk profiel
Guido van der Burg | onderzoeker | Financieel-Economische Advisering bij Innovatie

Guido van der Burg

Docent-onderzoeker Financieel-Economische Innovatie Bekijk profiel
Michiel van der Ven | research fellow | Financieel-Economische Advisering bij Innovatie

Michiel van der Ven

Docent-onderzoeker Financieel-Economische Innovatie Bekijk profiel
Gebouw met als geveltekst Emergency Lector Lex van Teeffelen

“Toezicht op crowdfunding schiet te kort. Regelgeving is summier, waardoor de toezichthouder nauwelijks kan ingrijpen. ”

Lex van Teeffelen Lector

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Lex van Teeffelen

Lex van Teeffelen

  • Lector
  • Lectoraat: Financieel-Economische Innovatie