Boerenbedrijfsovername - Bedrijfsovername in balans
Een goed verlopende bedrijfsopvolging is noodzakelijk voor de toekomst en vitaliteit van de agrarische sector. Deze sector is van groot belang voor ons voedselsysteem en de leefbaarheid van stad en ommeland. Door ruimte te maken voor de nieuwe generatie boeren en tuinders met hun nieuwe inzichten en mogelijkheden voor een duurzame en toekomstbestendig bedrijf dragen wij bij aan de antwoorden op de maatschappelijke vraagstukken die verbonden zijn aan het agrarische bedrijf.
Doel
De vraag die centraal staat bij dit onderzoek is: Welke concrete ondersteuning en/of begeleiding hebben agrarische ondernemers en belanghebbenden nodig om vol vertrouwen het proces van bedrijfsovername te doorlopen vanuit het perspectief van op duurzaamheid gerichte transities? De complexiteit zit in de duur van het bedrijfsovername proces en het aantal betrokkenen met verschillende belangen en inzichten.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoeksproject wordt een toolbox voor een integraal handelingsplan met gevalideerde aanpakken, instrumentaria en methodieken die bij een juiste inzet en begeleiding leiden tot een duurzame bedrijfsovername in de agrarische sector. Deze toolbox wordt ook na het project duurzaam doorontwikkeld voor onderwijs, gebruikt in het werkveld en door het Kenniscentrum Bedrijfsovername i.o..
Tussentijdse resultaten
De Boerenbedrijfsovername Quick Scan biedt een eenvoudige manier om een eerste beoordeling te maken van een potentiële bedrijfsovername. Het geeft je snel inzicht in de belangrijkste financiële indicatoren die van invloed zijn op jouw investeringsbeslissing. Met deze Quick Scan krijg je een eerste indicatie over of je droom financieel haalbaar is. Tevens zijn er 3 handige animaties opgesteld die ter ondersteuning zijn aan de Boerenbedrijfsovername Quick Scan.
Point of View Simon
In dit filmpje zie je Simon en Simon droomt ervan om boer te worden. Volg zijn verhaal en de stappen die hij zet om te zien of hij zijn droom kan waarmaken.
Point of View boer Henk
In deze video zie je boer Henk. Henk zou graag zijn bedrijf goed willen overdragen maar heeft niemand op het oog. Volg zijn verhaal en de stappen die hij zet om te zien of hij zijn droom kan waarmaken.
"Zij-instroom als agrarisch ondernemer is lastig, maar zeker mogelijk! Doe hier snel de reality-check."
Edwin Weesie - Associate lector Financieel Economische Innovatie
Boerenbedrijfsovername Quick Scan
Dit is de Boerenbedrijfsovername Quick Scan. Deze tool biedt een eenvoudige manier om een eerste beoordeling te maken van een potentiële bedrijfsovername. Het geeft je snel inzicht in de belangrijkste financiële indicatoren die van invloed zijn op jouw investeringsbeslissing. Met deze Quick Scan krijg je een eerste indicatie over of je droom financieel haalbaar is.
In onderstaande video zie je hoe je de tool kunt gebruiken. Aan de hand van een voorbeeld loop je door de tool heen, kun je zien hoe de tool werkt en hoe je deze gemakkelijk zelf kunt invullen en gebruiken.
Looptijd
01 september 2023 - 31 augustus 2027
Aanpak
In het onderzoek richten we ons op bedrijfsoverdragers, bedrijfsovernemers, partners en niet overnemende familie en alle indirect betrokken zoals erfbetreders, adviseurs, leveranciers en financierende partijen. Integraal worden 5 inhoudelijke thema’s samengebracht: verdienmodellen, sociaal-emotionele aspecten, competenties en vaardigheden, financieel traject en kennis over en handelingsperspectieven voor de maatschappelijke context.
De tools, instrumentaria en methodieken worden integraal en met inzet van Systemisch Co-design getest, gevalideerd, vastgelegd en gepubliceerd om daarmee bij te dragen aan nieuwe kennis, actualisatie van het onderwijs en doorwerking in de praktijk. Het project ‘Bedrijfsovername in Balans’ wordt uitgevoerd met inzet van de innovatieve slagkracht en onderzoekscapaciteit van acht transdisciplinair samenwerkende hogescholen, het cluster van ervaringsdeskundige mkb-bedrijven, brancheorganisaties en de materiedeskundige klankbordgroep.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met partners
Aeres, Wageningen Universiteit, NAJK, Windesheim, Rabobank, Blikopener, AgroAdvies Oost-Nederland, Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs, MKBase, Bedrijventekoop.nl,Wellentcollege, Landgilde, Agrifirm, Biodiversity in Business, LTO Noord.