Communicatie in Digitale Transitie
Het lectoraat heeft als doel de rol van de toekomstige communicatieprofessional te versterken op het gebied van digitale transitie. Dit doet zij met kennis van communicatie, de maatschappij en psychologie. Daartoe werkt het lectoraat nauw samen met het werkveld, onderwijs en wetenschap.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Wij onderzoeken wat de effecten zijn van online en offline conversaties en hoe we deze inzichten kunnen gebruiken bij digitale vernieuwing. Digitale vernieuwing zorgt voor ingrijpende veranderingen in het publieke debat. We zien een debat waarin mensen online gesprekken bijna alleen met gelijkgestemden voeren.
Dit betekent voor communicatieprofessionals dat ze moeten leren omgaan met geruchten, mobilisatie van stakeholders en polarisatie bij gevoelige onderwerpen. Daarnaast moet de snelheid waarmee informatie over gevoelige of complexe onderwerpen wordt verspreid in evenwicht zijn met de kwaliteit en volledigheid ervan.
Het lectoraat heeft een instrument ontwikkeld waarmee je patronen in online conversaties kunt ontdekken genaamd de BEP tool (Birds Eye Perspective).
Projecten
BEP voor Beeld
Care for Sexuality
360 graden newsroom
Het doel van dit project is een brede en structureel toepasbare aanpak van het issuemanagement: Hoe kunnen de communicatieprofessionals van publieke organisaties potentiële issues op sociale media vroegtijdig opmerken?
Publicaties
- Monitoring mobilization A discursive psychological analysis of online mobilizing practices
- Accounting for Sexual Issues Related to Cancer A Discursive Psychological Approach to Online Talk Between Women in Heterosexual Relationships
- Consultations Preliminary to Interdisciplinary Chronic Pain Rehabilitation Patients’ and Practitioners’ Orientations to the Institutional Significance of a Shared Understanding of the Pain
Onderwijs
Door een interactieve benadering, een actief opendeurbeleid en de deelfuncties van verschillende docent-onderzoekers verbinden we ons lectoraat aan het onderwijs. De verkregen inzichten en kennis vanuit het onderzoek worden daarnaast direct toegepast in colleges.
“De tijd van beter uitleggen en overtuigen lijkt echt voorbij. Fascinerend om te zien hoe burgers steeds vaker de dienst uitmaken: hoe snapt en benut de overheid hun zorgen, hun ideeën, hun momenten en hun taal, daar draait het vaak om. Overal zie je geworstel met openheid en echt contact over weerbarstige thema’s.”
Guido Rijnja Juryvoorzitter Galjaardprijs