De opleiding

In de praktijkgerichte Master of Informatics in deeltijd leer je hoe je ICT perfect op de organisatie kunt afstemmen. Het geeft volledig inzicht in hoe nieuwe ontwikkelingen snel en effectief toegepast kunnen worden in je werk.

Je leert denken en werken vanuit de bedrijfsprocessen en vanuit die achtergrond keuzes te maken over de inzet van IT.

Master of Informatics, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Master of Informatics

1. Leerlijnen

De masteropleiding is georganiseerd rondom drie leerlijnen.

Inhoudelijke leerlijn

De inhoudelijke leerlijn bestaat uit zes mastermodules. Vier generieke modules en twee keuzemodules die afhankelijk zijn van de gekozen richting (Architectuur of Informatiemanagement).

Generieke modules:

Strategie & Organisatie
Informatiemanagement
Enterprise Architectuur
Business Process Management

Keuzemodules:

Security Management 
Business Analytics and Big Data
Projectmanagement & Change
Digitale Transformatie & Innovatie
Data Science for Business
Ethiek in de digitale wereld

2. Persoonlijke vaardigheden

Deze leerlijn bestaat uit drie onderdelen:

 • workshops Consultancy en Personal skills
 • coaching
 • internationale studiereis

3. Onderzoeksleerlijn

Deze leerlijn bestaat uit drie onderdelen:

 • workshop Applied Research
 • methoden en technieken voor onderzoek
 • thesis

Het is mogelijk om de master in twee jaar af te ronden, dat vergt wel veel inzet. Door de modulaire opbouw kunt u ook in uw eigen tempo studeren. Tevens kan je na iedere mastermodule besluiten om verder te studeren op weg naar uw post-hbo- of masterdiploma.

Download voor meer informatie het schema met de opbouw van de opleiding

Het eerste jaar van het programma volg je vier masterclasses. De modules Onderzoeksvaardigheden en Consultancy & Personal Skills volg je tijdens de hele studie. In het eerste jaar krijg je ook een persoonlijke coach.

Het tweede jaar bestaat uit twee masterclasses. In deze fase werk je aan je thesis. Hierin bewijs je dat je de beoogde competenties daadwerkelijk beheerst. Voor je thesis werk je aan een onderzoeksproject voor een opdrachtgever in jouw eigen werkomgeving of elders. De kennis die je hiervoor nodig hebt leer je in de module onderzoeksvaardigheden. Daarnaast krijg je persoonlijke coaching.


Losse post-bachelorleergangen en mastermodules

Je kunt post-bachelorleergangen en onderliggende mastermodules van de Master of Informatics ook los volgen.

 • Na iedere mastermodule kun je besluiten om alleen je certificaat te behalen, of verder te studeren voor een post-bachelorleergang (bestaande uit drie mastermodules) of de hele masteropleiding.
 • Na iedere post-bachelorleergang kun je besluiten om alleen je certificaat te behalen, of verder te studeren voor de hele masteropleiding.

Bekijk de leergangen en modules

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. De Master werkt onder meer samen met gerenommeerde organisaties als DNB, Novius, Novay, de Belastingdienst, Sogeti en BiZZdesign/Bvolve. Hierdoor sluit de inhoud naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de markt.

Overige informatie

De studiebelasting is afhankelijk van je persoonlijke leerroute, je ervaring en je leerstijl.

Blended learning is een mix van werkvormen waarin geleerd kan worden: klassikaal onderwijs, e-learning, zelfstandig leren, samen leren en leren in de praktijk. We bieden een rijke leeromgeving aan waarin je keuzes kunt maken ten aanzien van de wijze waarop geleerd wordt qua tempo, inhoud en plaats.

Het eindniveau van de opleiding voldoet aan de eisen die het werkveld stelt aan professionals die functioneren op masterniveau. Het niveau van de studenten wordt op drie manieren getoetst:

 • schriftelijke tentamens
 • praktijkgerichte opdrachten
 • beoordeling thesisonderzoek en presentatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 tot € 500 kwijt.

Je kunt ook losse onderdelen van deze master volgen:

Post-bachelorleergang (drie modules): € 9900
Na het volgen van een post-bachelorleergang kun je voor € 12900 doorgaan voor de volledige master (exclusief € 500 voor de studiereis).

Losse mastermodule: € 3750
Na het volgen van een mastermodule kun je voor € 6600 doorgaan voor de volledige post-bachelorleergang, of voor € 17750 doorgaan voor de volledige master (exclusief € 500 voor de studiereis).
Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Contact