Aanmelden

Heb je je keuze gemaakt voor een voltijd- of ad-opleiding? Dan is het tijd om je aan te melden. Hoe dat in zijn werk gaat, hebben wij voor je op een rij gezet. Of het nou gaat om aanmelddeadlines, toelatingseisen of regelingen rond collegegeld.

Do you prefer this information in English?

Check Admissions on HU International.

Admissions

Wil je informatie over aanmelden voor een deeltijd-studie?

Dat vind je hier.

Informatie aanmelden

Aanmelddeadlines voltijd- en ad-opleidingen

Kies jij voor een voltijd- of ad-opleiding? Dan zijn dit de deadlines waar je rekening mee moet houden:

 • 1 mei
  Voor de meeste opleidingen die per 1 september starten, meld je je uiterlijk op 1 mei aan via Studielink.
 • 15 januari
  Sommige opleidingen hebben maar een beperkt aantal plekken. Dit heet een numerus fixus. Voor deze opleidingen meld je je uiterlijk op 15 januari aan via Studielink

Let op: om je aan te melden via Studielink heb je een DigiD nodig. Na je aanvraag van een nieuw DigiD kan het tot vijf dagen duren voordat je deze ontvangt.

Aanmelddeadlines voor uitzonderingsgroepen

Heb je je uiterlijk 1 mei aangemeld voor een opleiding, maar wil je toch een andere opleiding kiezen? Woon je buiten Nederland? Of ben je een student die zich in het nieuwe collegejaar wil aanmelden voor een andere opleiding dan waar je nu voor bent ingeschreven?

Dan behoor jij tot de zogenaamde uitzonderingsgroepen. Zorg ervoor dat jij je vóór 1 september hebt aangemeld voor de studie van je keuze.

 

Dit geldt niet voor opleidingen met een numerus fixus. Voor deze opleidingen moet jij je altijd uiterlijk op 15 januari aanmelden.

Hoe meld je je aan voor een studie?

Wanneer jij aan de toelatingseisen voor een studie voldoet, bestaat je aanmelding uit vier overzichtelijke stappen. Houd na elke stap je inbox (en je spambox) in de gaten.

 1. Check de aanmelddeadline

  Bekijk de aanmelddeadline die geldt voor de studie die je kiest.

 2. Meld je aan in Studielink

  Gebruik je DigiD om in te loggen bij Studielink en meld je aan voor je opleiding.

 3. Studiekeuzecheck

  Doe de studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht. Dit hoef je niet te doen als je je aanmeldt voor een numerus fixus opleiding. Dan doorloop je een ander traject (selectie).

 4. Voltooi je inschrijving

  Je krijgt hier half juni een instructiemail over. Regel de betaling van je collegegeld. Verder moet je misschien nog specifieke documenten aanleveren. Upload je pasfoto als je je collegekaart wilt ontvangen.

 5. Na je inschrijving

  Na het voltooien van je inschrijving krijg je per post een bewijs van inschrijving en je collegekaart. Info over boekenlijsten, introducties en roosters vind je op intro.hu.nl. Drie maanden voor de start van je opleiding ontvang je je HU-accountgegevens. Vanaf dan kun je via MyHU de status van je inschrijving volgen.

  Vergeet niet te kijken of je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct hebt.

Kun je zelf je inschrijving niet regelen, omdat je bijvoorbeeld in het buitenland bent? Dan kun je iemand anders machtigen. Deze persoon noemen we dan jouw zaakwaarnemer. Om iemand tot jouw zaakwaarnemer te maken, vul je samen het formulier Machtiging Zaakwaarnemer in.

Is het formulier dubbel ingevuld en ondertekend? Stuur het dan als scan per e-mail naar stip@hu.nl. Je kan het ook per post sturen naar:

Hogeschool Utrecht
t.a.v. Backoffice Inschrijving
Postbus 8218
3503 RE Utrecht

In de laatste fase van je bacheloropleiding volg je een minor om je kennis te verbreden of je te verdiepen in een bepaald thema binnen je vakgebied. Dat geeft je net dat beetje extra wanneer je op zoek gaat naar een baan. Bekijk ons veelzijdige aanbod minors op www.minors.hu.nl.