Heb je niet de juiste vooropleiding gedaan die je nodig hebt voor een bachelor- of Associate degree-opleiding bij de HU? Maar ben je wel 21 jaar of ouder vóór de ingangsdatum van deze opleiding? Dan kun je je aanmelden voor het 21+-toelatingsonderzoek.

Hbo-opleiding zonder diploma met de 21+-toets

Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Toets dan of jij de juiste kennis en vaardigheden in huis hebt voor een opleiding aan de HU met het 21+-toelatingsonderzoek. Na het behalen van dit onderzoek kan je ook zonder vooropleiding toegelaten worden tot een hbo-opleiding. Je kunt de 21+-toets niet inzetten voor een masteropleiding.

Wat is het 21+-toelatingsonderzoek?

Het 21+-toelatingsonderzoek is speciaal ontwikkeld voor de HU door NOA. Je wordt getest op basis van een Multiculturele Capaciteiten Test voor Hoger niveau (MCT-H): jouw resultaten worden vergeleken met een normgroep om zo vast te stellen of jij inderdaad het juiste niveau hebt voor een Associate degree of bacheloropleiding aan de HU. De 21+-toets wordt aangeboden in de voertaal van de opleiding, dus in het Nederlands of Engels. Het toelatingsonderzoek wordt digitaal afgenomen. Je maakt deze dus thuis achter je eigen computer.

De MCT-H-toets duurt ongeveer 60 minuten en bestaat uit 6 onderdelen (subtests): woordrelaties, woordanalogieën, rekenvaardigheid, cijferreeksen, exclusie en componenten.

Lees meer over de subtests

Wil je je voorbereiden op de vragen die worden gesteld en alvast oefenen? Bekijk de voorbeeldvragen of maak de extra oefenopgaven. Wij bieden geen voorbereidende cursussen aan voor de 21+-toets.

Vaktoetsen 21+-toelatingsonderzoek

Sommige HU-opleidingen hebben een specifieke vak- of profieleis. Deze opleidingen vragen voordat je met de opleiding start al een bepaald kennisniveau van een specifiek vak. Als onderdeel van het 21+-toets wordt je kennis over dit vak daarom los getoetst in een vaktoets. Dit wordt ook wel deficiëntietoets genoemd. Het niveau van deze toetsen is vergelijkbaar met het eindexamen havo. Het is alleen mogelijk om de vaktoetsen te maken in combinatie met een MCT-H-toets.

Voor de meeste opleidingen ontvang je enige tijd na het positief afronden van de MCT-H test een uitnodiging van de opleiding om de deficiëntietoets in te plannen. Bij een aantal opleidingen maak je de vaktoets meteen na de MCT-H-toets:

  • Accountancy
  • Built Environment
  • Electrical Engineering
  • Finance & Control
  • Finance, Tax & Advice
  • International Business
  • Technische Bedrijfskunde
  • Werktuigbouwkunde

Een havo- of vwo-certificaat voor een bepaald vak kan voldoende zijn voor een vrijstelling voor een bepaalde vaktoets. Tijdens je aanmeldproces kan je een kopie van dit certificaat uploaden.

Wij bieden geen voorbereidende cursussen aan voor de vaktoetsen.

Hoe meld je je aan voor het 21+-toelatingsonderzoek?

De aanmelding voor het 21+-toets bestaat uit 2 stappen. Meld je eerst aan  voor een HU-opleiding via Studielinkexterne link. Zonder inschrijfverzoek in Studielink kun je niet deelnemen aan de 21+-toets. Lees van tevoren onze algemene voorwaarden.

  • Log met je DigiD in bij Studielink. Daar kies je bij 1.Vooropleiding ‘Voeg een vooropleiding toe’ voor ‘Doorgaan zonder vooropleiding’. 
  • Bij ‘Kies een studie’ zoek je je gewenste opleiding en volg je de stappen om je verzoek tot inschrijving in te dienen.

Na je aanmelding in Studielink meld je aan voor een toetsmoment van het 21+-toelatingsonderzoek via Osiris Aanmelding. Je ontvangt hierover een mail op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. In Osiris Aanmelding beantwoord je een paar vragen en kies je een toetsmoment.

Na je keuze voor een toetsmoment ontvang je informatie over de betaling. Je aanmelding is pas compleet als je hebt betaald en je het betalingsbewijs hebt geüpload in Osiris Aanmelding. Het 21+-toelatingsonderzoek kost € 125. 

Heb je geen mail ontvangen of heb je nog vragen? Mail dan naar toelatingsonderzoek@hu.nl.

Alle toelatingsonderzoeken worden op woensdag afgenomen. Elk toetsmoment heeft een beperkt aantal plaatsen. Als het vol is, moet je een ander toetsmoment kiezen.

Datum 21+-toelatingsonderzoek Deadline aanmelden
13 augustus 2025
30 juli 2025
 2026, datum volgt  datum volgt in oktober 2025

Extra voorzieningen nodig tijdens de toets?

Heb je voor het maken van de toets extra voorzieningen nodig, zoals extra tijd? Dan moet je dit vooraf aanvragen. De deadline hiervoor is dezelfde als die van de toets. Deze aanmelddeadlines vind je onder stap 2 hierboven.

Ook als je extra tijd nodig hebt, kan je dit aangeven in Osiris Aanmelding. Hier kan je ook een bewijs uploaden. Blinde of slechtziende deelnemers kunnen een aangepast toelatingsonderzoek doen. Wil je dit doen of heb je andere voorzieningen nodig? Mail ons dan: toelatingsonderzoek@hu.nl.

De uitslag van het 21+-toelatingsonderzoek

Binnen 6 werkdagen nadat je de toets hebt gemaakt, krijg je van NOA een e-mail met je uitslag. In dit rapport worden je prestaties weergegeven naast de minimaal gestelde eisen voor toelating aan een HU-opleiding. Op basis hiervan staat ook beschreven of je geslaagd bent voor het toelatingsonderzoek. De HU ontvangt een kopie van jouw rapport.

Geldigheid

De uitslag van het 21+-toelatingsonderzoek is tot 2 jaar en 1 maand na afname geldig. Dit betekent dat je een testuitslag van augustus ook kunt gebruiken voor toelating in september in hetzelfde jaar.

Het 21+-toelatingsonderzoek gehaald?

Heb je de 21+-toets gehaald? Wat fijn! Je bent een stap dichterbij om met de opleiding van je keuze te beginnen. Zorg ervoor dat je ook voldoet aan de andere inschrijfvoorwaarden. Je vooropleiding is namelijk niet de enige toelatingseis.

Niet geslaagd voor het 21+-toelatingsonderzoek?

Ben je niet geslaagd voor het 21+-toelatingsonderzoek? Dan ben je niet toelaatbaar voor een HU-opleiding. Je kunt je via de webshop opnieuw aanmelden voor een ander toetsmoment. Je moet dan opnieuw betalen. Wees je bewust dat de MCT-H je algemene capaciteitenniveau toetst. Je kan je hier niet echt op voorbereiden. Hierdoor is de kans groot dat het resultaat van je herkansing niet erg zal afwijken van je eerste uitslag. De keus is aan jou of je de toets nog een keer wilt maken.

Heb je nog vragen of ben je het ergens niet mee eens?

Wil jij meer weten over het 21+-toelatingsonderzoek? Of ben je het ergens mee oneens? Mail dan naar toelatingsonderzoek@hu.nl. Vermeld daarin je naam, studentnummer, gewenste opleiding en startdatum.

Stuur een e-mail