Tijdens de opleiding

Je leert hoe het oog precies werkt en welke problemen er kunnen optreden als de ogen niet goed samenwerken. Dan is er bijvoorbeeld sprake van scheel zien en luie ogen. Ook ga je met patiënten aan de slag met neurologische aandoeningen die de samenwerking tussen de ogen beïnvloed, waarbij je de goede samenwerking tussen de ogen herstelt. Je gaat met name werken met jonge kinderen in het ziekenhuis.

optometrie,orthoptie

Inhoud van de opleiding Orthoptie

Vanaf dag een ga je onder begeleiding van onze bevlogen docenten direct aan de slag met medestudenten. Daarna werk je met echte patiënten in onze eigen HU GEZOND&WEL Centrum. Gedurende je opleiding zorgen wij ook voor passende stages, zodat jij zoveel mogelijk alle kennis direct in de praktijk kan toepassen.

In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. Aan het einde van het studiejaar kun je een eenvoudig oogonderzoek uitvoeren op een medestudent. Je leert hoe een gezond oog werkt en hoe de beide ogen samen werken. In het eerste jaar volgen studenten van Optometrie en Orthoptie dezelfde lessen. Ongeveer de helft van de lessen zijn praktijklessen. Daarnaast volg je werkcolleges en hoorcolleges. Tijdens de hoorcolleges heb je les met alle eerstejaars studenten Optometrie en Orthoptie samen. Je zit dus niet alleen met je neus in de boeken: samen met je studiegenoten oefen je de basis testen die een orthoptist en optometrist uitvoeren in de praktijk. Dit doe je in ons eigen oogcentrum in het HU GEZOND&WEL Centrum Hierdoor leer je ook samenwerken, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Je gaat je nu verdiepen in de casussen van orthoptische patiënten. Je leert hoe je een orthoptisch onderzoek doet en welke vormen van scheelzien er zijn. Daarnaast leer je de theorie, die nodig is om zelfstandig patiënten te onderzoeken. Je loopt stage in de interne kliniek van het HU GEZOND&WEL Centrum van Hogeschool Utrecht. Je onderzoekt hier echte patiënten onder supervisie van een orthoptie docent. Ook ga je in het HU GEZOND&WEL Centrum samenwerken met studenten van andere opleidingen. Je gaat samen kijken wat de patiënt die het centrum bezoekt nodig heeft. Daarnaast loop je stage in een optiekzaak.

De vakken van jaar 2

In jaar drie ga je twee keer een half jaar stage lopen in twee verschillende ziekenhuizen. Daarnaast volg je (online) lessen die je hierbij ondersteunen. Er is veel aandacht voor het onderbouwen, waarom je bepaalde keuzes maakt tijdens je behandeling. We noemen dit klinisch redeneren. Regelmatig is er een terugkomdag op school waar je samen met je leerteam werkt aan de opdrachten uit de (online) lessen. Ook ga je stage lopen in een project van HU GEZOND&WEL in de wijk. Je doet dit samen met studenten van andere opleidingen.

De vakken van jaar 3

Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen en je minor. Je loopt stage in een ziekenhuis of orthoptische praktijk. Je voert een innovatieve opdracht uit en met de afstudeeropdracht ‘Klinisch redeneren’ sluit je jouw studie af. Daarnaast is er ruimte om een minor te volgen. Je minor mag je helemaal zelf invullen. Je kunt vakken volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook naar een andere hogeschool of universiteit gaan. Misschien wil je wel een halfjaar naar het buitenland?

Tijdens de opleiding Orthoptie: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

21
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

22
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Binnen het ziekenhuis werk je volgens de 'Richtlijn Infectiepreventie in oogheelkundige praktijken', dit houdt o.a. in met korte nagels, geen zichtbare sieraden aan handen/onderarmen, schoon en opgestoken haren en lichte werkkleding met korte mouwen. Ook tijdens interne en externe stages tijdens de opleiding werk je volgens deze richtlijnen.

  Je zit niet alleen maar in de klas, maar gaat ook in de praktijk aan het werk, bijvoorbeeld in het centrum van de HU (HU GEZOND&WEL Centrum). Dit zijn de lesvormen tijdens de hbo-opleiding Orthoptie:

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • projectgroepen
  • practica

  Je maakt schriftelijke tentamens, verslagen en tijdens projecten en stages maak je speciale opdrachten.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alle informatie over collegegeld. In het eerste jaar ben je voor instrumenten € 716 kwijt en in het tweede jaar € 226.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Orthoptie studeren bij de HU?

  • HU GEZOND&WEL Centrum

   De HU heeft een eigen centrum waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren en soms echte patiënten helpt.

  • Unieke opleiding

   De opleiding Orthoptie is uniek en kun je alleen aan Hogeschool Utrecht volgen.

  • Persoonlijke begeleiding

   Bij de hbo-opleiding Orthoptie ben je geen nummer. Docenten en studenten kennen elkaar bij naam en er hangt een goede sfeer.

  Heb je nog vragen?