Tijdens de opleiding
Je leert hoe het oog precies werkt en welke problemen er kunnen optreden als de ogen niet goed samenwerken. Dan is er bijvoorbeeld sprake van scheel zien en luie ogen. Ook ga je met patiënten aan de slag met neurologische aandoeningen die de samenwerking tussen de ogen beïnvloed, waarbij je de goede samenwerking tussen de ogen herstelt. Je gaat met name werken met jonge kinderen in het ziekenhuis.
Inhoud van de opleiding Orthoptie
Vanaf dag een ga je onder begeleiding van onze bevlogen docenten direct aan de slag met medestudenten. Daarna werk je met echte patiënten in ons eigen HU GEZOND&WEL Centrum. Tijdens je opleiding zorgen wij ook voor passende stages zodat jij je kennis zoveel mogelijk direct in de praktijk kunt toepassen.
In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. Aan het einde van het studiejaar kun je een eenvoudig oogonderzoek uitvoeren op een medestudent. Je leert hoe een gezond oog werkt en hoe de beide ogen samen werken. In het eerste jaar volgen studenten van Optometrie en Orthoptie dezelfde lessen. Ongeveer de helft van de lessen zijn praktijklessen. Daarnaast volg je werkcolleges en hoorcolleges. Tijdens de hoorcolleges heb je les met alle eerstejaars studenten Optometrie en Orthoptie samen. Je zit dus niet alleen met je neus in de boeken: samen met je studiegenoten oefen je de basis testen die een orthoptist en optometrist uitvoeren in de praktijk. Dit doe je in ons eigen oogcentrum in het HU GEZOND&WEL Centrum Hierdoor leer je ook samenwerken, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen.
Vakken jaar 1
Alle lessen zijn opgebouwd rondom echte situaties uit de praktijk (cases). Dit betekent dat je alles leert rondom echte patiënten gebeurtenissen. Je stelt jezelf de vragen: Wat is er aan de hand bij deze patiënt? Waarom komt hij naar de orthoptist of optometrist? We noemen dit de zorgvraag. Door deze zorgvraag te stellen, bepaal je welke onderzoeken je wilt gaan doen bij deze patiënt. Heb je het onderzoek gedaan? Dan trek je hier conclusies uit. Om dit te kunnen doen heb je kennis nodig. Daarom zijn er hoorcolleges over medische fysiologie en anatomie. Hierin leer je hoe een lichaam werkt en hoe het oog functioneert en beweegt. Ook krijg je hoorcolleges en werkcolleges over Optica. Je leert bijvoorbeeld de gezichtsscherpte te meten. En je leert wanneer en hoe je een bril voorschrijft. Deze lessen worden zowel aan Optometrie- als aan Orthoptiestudenten aangeboden. Daarom zit je soms in een grote collegezaal met wel 150 studenten Optometrie en Orthoptie.
Studenten worden ingedeeld in leerteams van 9-13 studenten. Met je leerteam werk je veel samen aan de voorbereidende opdrachten en volg je samen alle lessen. Elk leerteam heeft een eigen leerteamcoach. Dat is een docent bij wie je terecht kunt als je vragen hebt over je studie. De praktijklessen en werkcolleges volg je met 2 of 3 verschillende leerteams. Zo leer je ook buiten je leerteam met andere studenten samen te werken.
Ongeveer 50% van de lessen in het eerste jaar zijn vaardigheidslessen. Je hebt samen met 2 of 3 leerteams les van 2 docenten in de praktijklokalen. Je leert hoe je de gezondheid van het oog beoordeeld en hoe de ogen samenwerken. Aan het eind van het jaar kun je een eenvoudig oogonderzoek uitvoeren op een medestudent.
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Je gaat je nu verdiepen in de casussen van orthoptische patiënten. Je leert hoe je een orthoptisch onderzoek doet en welke vormen van scheelzien er zijn. Daarnaast leer je de theorie, die nodig is om zelfstandig patiënten te onderzoeken. Je loopt stage in de interne kliniek van het HU GEZOND&WEL Centrum van Hogeschool Utrecht. Je onderzoekt hier echte patiënten onder supervisie van een orthoptie docent. Ook ga je in het HU GEZOND&WEL Centrum samenwerken met studenten van andere opleidingen. Je gaat samen kijken wat de patiënt die het centrum bezoekt nodig heeft. Daarnaast loop je stage in een optiekzaak.
Periode A
In je eerste jaar heb je al zoveel geleerd dat je de patiënt die hieronder beschreven wordt kunt onderzoeken:
Op je spreekuur verschijnt een patiëntje van 3 jaar dat slecht ziet met zijn linkeroog. Je ziet tijdens je onderzoek dat het kindje scheel kijkt en je geeft haar een bril. Als zij na 3 maanden bij je terugkomt voor brilcontrole is de gezichtsscherpte van het linkeroog nog onvoldoende ten opzichte van het rechteroog. Je gaat starten met het afplakken van het goede oog zodat het luie oogje gedwongen wordt te kijken. Dit noemen we een amblyopiebehandeling van het linkeroog. In je tweede jaar leer je precies wanneer je gaat beginnen met afplakken, wat de alternatieven zijn en hoe je kinderen kunt motiveren om de behandeling vol te houden.
Je ziet niet alleen kleine kinderen op je spreekuur. Ook komen er vaak er volwassenen met soms moeilijke oogaandoeningen. Een verlamming van een van de hersenzenuwen, een verdikte oogspier door een te hardwerkende schildklier of een ingeklemde oogspier door een trauma kunnen ervoor zorgen dat je patiënt dubbelziet. Soms is het flink puzzelen voordat je uitgevonden hebt wat er aan de hand is. Tijdens deze lessen wordt er veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal van echte patiënten. Je bekijkt de filmpjes thuis en in de les bespreken jullie alles.
In jaar drie ga je twee keer een half jaar stage lopen in twee verschillende ziekenhuizen. Daarnaast volg je (online) lessen die je hierbij ondersteunen. Er is veel aandacht voor het onderbouwen, waarom je bepaalde keuzes maakt tijdens je behandeling. We noemen dit klinisch redeneren. Regelmatig is er een terugkomdag op school waar je samen met je leerteam werkt aan de opdrachten uit de (online) lessen. Ook ga je stage lopen in een project van HU GEZOND&WEL in de wijk. Je doet dit samen met studenten van andere opleidingen.
Vakken jaar 3
Als je iets niet weet moet je het opzoeken en als je niet weet of iets wat je leest waar, is verwachten we dat je een kritische houding aanneemt en nagaat of het klopt wat je leest. Om dit goed te kunnen doen ga je samen met medestudenten en patiënten de casus helemaal analyseren. Je gaat beoordelen of de juiste onderzoeken gedaan zijn en je vergelijkt dit met de literatuur, samen maken jullie een, met literatuur onderbouwd, behandelplan voor de patiënt uit je casus.
Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen en je minor. Je loopt stage in een ziekenhuis of orthoptische praktijk. Je voert een innovatieve opdracht uit en met de afstudeeropdracht ‘Klinisch redeneren’ sluit je jouw studie af. Daarnaast is er ruimte om een minor te volgen. Je minor mag je helemaal zelf invullen. Je kunt vakken volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook naar een andere hogeschool of universiteit gaan. Misschien wil je wel een halfjaar naar het buitenland?
Orthoptie
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Orthoptie. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Binnen het ziekenhuis werk je volgens de 'Richtlijn Infectiepreventie in oogheelkundige praktijken', dit houdt o.a. in met korte nagels, geen zichtbare sieraden aan handen/onderarmen, schoon en opgestoken haren en lichte werkkleding met korte mouwen. Ook tijdens interne en externe stages tijdens de opleiding werk je volgens deze richtlijnen.
Je zit niet alleen maar in de klas, maar gaat ook in de praktijk aan het werk, bijvoorbeeld in het centrum van de HU (HU GEZOND&WEL Centrum). Dit zijn de lesvormen tijdens de hbo-opleiding Orthoptie:
- hoorcolleges
- werkcolleges
- projectgroepen
- practica
Je maakt schriftelijke tentamens, verslagen en tijdens projecten en stages maak je speciale opdrachten.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alle informatie over collegegeld. In het eerste jaar ben je voor instrumenten € 716 kwijt en in het tweede jaar € 226.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Orthoptie studeren bij de HU?
-
HU GEZOND&WEL Centrum
De HU heeft een eigen centrum waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren en soms echte patiënten helpt.
-
Unieke opleiding
De opleiding Orthoptie is uniek en kun je alleen aan Hogeschool Utrecht volgen.
-
Persoonlijke begeleiding
Bij de hbo-opleiding Orthoptie ben je geen nummer. Docenten en studenten kennen elkaar bij naam en er hangt een goede sfeer.
Interesse in de bachelor Orthoptie?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur