Orthoptie
Vraag het aan Ingrid
Heb je een vraag over de opleiding? Docent Ingrid van Wijnen heeft vast het antwoord. Stuur haar een bericht.
Stuur een appje (werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur)Online Open dagen
We helpen je graag met je studiekeuze. Bekijk ons aanbod.
Aanmelden
Zin om te beginnen? Meld je aan!
Tijdens de opleiding
Je leert hoe het oog precies werkt en welke problemen er kunnen optreden als de ogen niet goed samenwerken. Dan is er bijvoorbeeld sprake van scheel zien en luie ogen. Ook ga je met patiënten aan de slag met neurologische aandoeningen die de samenwerking tussen de ogen beïnvloed, waarbij je de goede samenwerking tussen de ogen herstelt.
Aan de slag als orthoptist
Kinderen met een lui oog, scheelzien of een brilafwijking, volwassenen met scheelzien en hoofdpijn: jij kunt ze helpen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of particuliere praktijk. Je kunt ook gaan werken met kinderen in een slechtziendeninstelling. Daarbij werk je nauw samen met de oogarts.
Toelating
Je kunt starten met de opleiding Orthoptie als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt. Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingstoets doen.
Iets voor jou
-
Je bent goed met mensen
Je maakt gemakkelijk contact met verschillende type mensen en kunt goed luisteren.
-
Je bent technisch aangelegd
Vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie zijn jouw favorieten. Je zet je technische skills graag in om mensen te helpen.
-
Je kunt zelfstandig werken en studeren
Niemand hoeft jou aan de hand te nemen. Je kunt goed zelfstandig studeren en plannen.
"Elke patiënt heeft een eigen verhaal waardoor het werk nooit saai is."
Turkan Sert (26 jaar) Oud-student
"Elke patiënt heeft een eigen verhaal waardoor het werk nooit saai is."
Turkan Sert (26 jaar)Oud-student
Ik heb kennisgemaakt met de opleiding Orthoptie op de open dag van Hogeschool Utrecht. Ik was aan het oriënteren voor een opleiding na de havo. Het zelfstandig behandelen van kinderen trok mij als eerste erg aan en zodoende ben ik mij verder gaan verdiepen en besloot mij in te schrijven voor de opleiding. Tijdens de opleiding krijg je theorie en praktijk, waardoor je een gevarieerd vakkenpakket hebt. Een goede beheersing van de theorie is erg belangrijk als je start met werken omdat je zelfstandig spreekuren werkt.
In het 3e jaar ben ik ook nog gestart met de opleiding Optometrie. Het leek mij een mooie aanvulling op Orthoptie. Ik heb voor beide opleidingen het diploma gehaald. Ik werk bij oogziekenhuis Zonnestraal. Op een werkdag bestaat je patiëntengroep voornamelijk uit kinderen en ouderen, dit is een gevarieerde groep wat een leuke afwisseling geeft. Het is altijd een uitdaging om de juiste diagnose te vinden en de zorgvraag van de patiënt te beantwoorden. Elke patiënt heeft een eigen verhaal waardoor het werk nooit saai is.
"Tijdens de stages kwam ik er ook achter dat orthoptie niet op zichzelf staat, maar dat je ook samenwerkt met andere disciplines als de internist, de neuroloog en de kaakchirurg."
Martijn Niesen (33 jaar) Oud-student
"Tijdens de stages kwam ik er ook achter dat orthoptie niet op zichzelf staat, maar dat je ook samenwerkt met andere disciplines als de internist, de neuroloog en de kaakchirurg."
Martijn Niesen (33 jaar)Oud-student
Tijdens mijn studie aan de HU heb ik veel geleerd tijdens de colleges, maar vooral de combinatie met goede stageplekken was voor mij goud waard. Regelmatig viel er weer een kwartje, omdat je tijdens de stage pas écht ziet hoe bepaalde aandoeningen in elkaar zitten en hoe je kunt bepalen welke aandoening in het spel is, door verschillende testen die je kan doen. Omdat mij dit zo geholpen heeft, vind ik het nu zelf ook heel leuk om stagiaires te begeleiden en “oh ja!” momenten te creëren. Tijdens de stages kwam ik er ook achter dat orthoptie niet op zichzelf staat, maar dat je ook samenwerkt met andere disciplines als de internist, de neuroloog en de kaakchirurg. Dit zorgt voor nog meer uitdaging en het levert interessante patiënten op! Dus als je later een uitdagende en afwisselende baan met veel zelfstandigheid wil…dan weet ik het wel!
"Het spreekt mij aan dat de opleiding een combinatie is van een technische en sociale studie."
Jady Steenvoorden (24 jaar) Tweedejaars student
"Het spreekt mij aan dat de opleiding een combinatie is van een technische en sociale studie."
Jady Steenvoorden (24 jaar)Tweedejaars student
Ik heb ervoor gekozen om Hbo Orthoptie te studeren omdat ik interesse heb in de samenwerking van de ogen, onderzoekend ben ingesteld en affiniteit heb met kinderen. Het spreekt mij aan dat de opleiding een combinatie is van een technische en sociale studie. Als orthoptist moet je analytisch kunnen denken, kunnen omgaan met mensen en zelfstandig en verantwoordelijk te werk kunnen gaan. Hogeschool Utrecht is de enige school in Nederland die de opleiding aanbiedt. Utrecht is een gezellige en centraal gelegen studentenstad. De opleiding zelf is specifiekgericht en klein, waardoor er veel persoonlijk contact is met docenten en deze erg betrokken zijn. Het niveau van de opleiding ligt hoog, maar is met voldoende motivatie goed te doen. Als orthoptist kom je uiteindelijk vaak te werken in een ziekenhuis op de afdeling Oogheelkunde waar je zelfstandig spreekuren draait. Het is ook mogelijk een eigen praktijk te starten of te werken in een instelling voor blinden en slechtzienden.
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 1 mei |
---|---|
Startdatum | September |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht, Bolognalaan 101 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Science (BSc) |
Numerus fixus | Nee |
Croho-naam | B Orthoptie |
Croho-code | 34577 |
Interesse in de bachelor Orthoptie?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur.