Tijdens de opleiding
Leer in 4 jaar alles om als leraar techniek voor de klas te staan. Je leeft je in de leerlingen in en je leert meer over technologie.
Inhoud van de opleiding Leraar Techniek tweedegraads
In jaar 1 oriënteer je je op het beroep van leraar. Na de opstart solliciteer je naar een leerwerkplek op een opleidingsschool. Daar ga je 1 dag in de week leren en werken. Je krijgt cursussen in de leerlijn Technisch Ontwerpen en je volgt onderwijskundige en didactische vakken. Je volgt in dit jaar vakken als:
- Ontwerpen en Maken van Producten
- Media Vormgeven
- Elektrische Systemen: duurzaamheid en mobiliteit
- Vakdidactiek van Maak- en Ontwerponderwijs
- Studie en Werk, stagebegeleiding
- Algemene onderwijskunde & pedagogiek
In de hoofdfase, vanaf jaar2, werk je aan verbreding en verdieping. In het vak Samenleven met technologie onderzoek je de impact van techniek op de maatschappij. Je verdiept je in onderwerpen uit het vakgebied Elektronica, Robotica en ICT. Je volgt ook onderwijskundige vakken met mentoraat en leer- en gedragsproblemen als onderwerp en je voert praktijkonderzoek uit. Je volgt in dit jaar vakken als:
- Constructies: De Kunst van het Bouwen
- Samenleven met Technologie
- Elektronica, Robotica en ICT
- Lesgeven in Mens en Natuur
- Ontwerpen van Interdisciplinair onderwijs
- Studie en werk, stagebegeleiding
- Onderzoeksvaardigheden: Beroepsproduct 1
In jaar 3 sta je 2 dagen per week voor de klas. In de vakken Brancheverkenning- en Specialisatie leer je buiten school, in bedrijven en instellingen. In de afstudeerfase volg je het vak Ontwerpen en Productontwikkeling. Dit vormt het sluitstuk van de leerlijn Technisch Ontwerpen. Je volgt in dit jaar vakken als:
- Brancheverkennning- en Specialisatie
- Ontwerpen en Productontwikkeling
- Techniekdidactiek
- Studie en werk, stagebegeleiding
- Onderzoeksvaardigheden: beroepsproduct 2
De afstudeerfase is voor de helft gekoppeld aan je leerwerkplek. Aan het einde van de opleiding werk je als leraar in opleiding (LIO) 3 dagen in de week op je opleidingsschool. Je werkt aan een project waarvan de school je opdrachtgever is. De andere helft van de afstudeerfase bestaat uit de profileringsruimte of minor (vrije keuzeruimte), studie- en werkbegeleiding en wekelijkse bijeenkomsten waarin je terugblikt op de lessen en je ervaringen. Je volgt in dit jaar vakken als:
- Profileringsruimte/minor
- Beroepsproduct 3
- Studie en Werk, Stagebegeleiding
- Startbekwaam assessment
Educa verbindt lerarenopleidingen
Educa is een studievereniging voor alle studenten van de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht. De vereniging is in december 2018 opgericht door een aantal studenten, om interessante activiteiten te organiseren voor alle leraren in opleidingen.

Naast uiteraard een borrel en feestje op zijn tijd, organiseert Educa lezingen, excursies en andere uitjes. “Ieder kwartaal is er een workshop of activiteit”, vertelt Robin de Leeuw, één van de oprichters (en leraar Natuurkunde in opleiding). “Zo is er onder andere een workshop georganiseerd over houding en status voor de klas.”
De studievereniging is daarmee echt een aanvulling op je studententijd: niet alleen is het gezellig om in contact te komen met studenten die een andere lerarenopleiding doen, er worden ook onderwerpen besproken waar je echt iets aan hebt nu én later. Ook studenten van de pabo zijn welkom.
Leren presenteren met VR
Bij de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht wordt steeds meer geëxperimenteerd met virtual reality om belangrijke vaardigheden te leren. Zo zijn eerstejaars studenten aan de slag gegaan met leren presenteren met VR. Eén student vertelt hoe het werkt: “Je presenteert in een virtuele tv-studio of andere omgeving. Na afloop van de VR-presentatie krijg je feedback op verschillende non-verbale gedragsaspecten, zoals oogcontact, stemgebruik, houding en gebaren. Mijn prestaties worden direct getoond in allerlei grafieken. Ik heb niet eerder zulke gedetailleerde en analytische feedback op mijn presentatievaardigheden gekregen.”
HU-onderzoeker Stan van Ginkel is één van de drijvende krachten achter virtual reality onderwijs bij Hogeschool Utrecht. In 2019 werd hij door het Teachers Task Force van UNESCO gevraagd om te komen presenteren over het goed inzetten van virtual reality in het onderwijs. Door een goede combinatie van face-to-face bijeenkomsten, waarin je presenteert voor medestudenten, en presentatiesessies in Virtual Reality leer je sneller jezelf verbeteren. Je krijgt namelijk zowel feedback door observaties van studenten als harde data waar je iets mee kan.
Leraar Techniek tweedegraads
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding Leraar Techniek tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:
- Hoorcollege
- Werkcolleges
- Projectgroepen
- Stage
- Simulatie
- Vaardigheidstrainingen
- Overleggen en gesprekken
Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Ook voor deze opleiding kun je een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken. Overlap in vakken is afgestemd, er is dus geen onnodige herhaling. Zo haal je meer uit je carrière en benut je je brede interesse optimaal.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van studiejaar 1 krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen óf om te stoppen.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Techniek studeren bij de HU?
-
Lesgeven in 2 vakken
Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken.
-
Vernieuwende lessen
Je zit niet alleen maar in de schoolbanken, maar krijgt op een vernieuwende en persoonlijke manier les.
-
In de praktijk
Leraar techniek leer je vooral in de praktijk. Je staat vanaf jaar 1 voor de klas.
Interesse in de bachelor Leraar Techniek tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.30 tot 16.30 uur