Geen plek aan de kapstok? Zet de 3D-printer aan en print je eigen haakje. Als werktuigbouwkundige bedenk en ontwerp je praktische oplossingen voor technische problemen. Van een klein apparaat dat medicijnen onder de huid afgeeft, tot e-bikes en een stoomturbine in een energiecentrale. De hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bereidt je hierop voor. Ontdek het zelf.

Ontdek de opleiding Werktuigbouwkunde aan de HU

Video afspelen
2:21

Vanaf de start van de studie ga je met andere studenten en bedrijven aan de slag om de theorie te koppelen aan de praktijk. Als een heuse mechanical engineer werk je in onze geavanceerde labs aan toffe projecten om iets bijzonders te creëren. Denk aan het bouwen van koelmachines voor ontwikkelingslanden of het maken van een testopstelling voor een warmtepomp. Jij bedenkt de oplossingen die morgen nodig zijn!

App naar Remco

Vraag het aan Remco

Heb je een vraag over de opleiding? Docent Remco Pollé heeft vast het antwoord. Stuur hem een bericht.

Stuur een appje (werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur)

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je aan!

Tijdens de opleiding

Ontwikkel zelf de beste technologie

Tijdens je studie zit je bovenop de allernieuwste ontwikkelingen. Je leert theorie en werkt in hypermoderne werkplaatsen en labs. Je volgt vakken over industrieel ontwerpen en duurzame energiesystemen.

88%

vindt een baan binnen 1,5 jaar

Na de opleiding

Klaar voor een veelzijdige wereld

Als werktuigbouwkundige kun je werken aan energiecentrales, klimaatsystemen en productielijnen. Of je werkt aan technische producten en industriële machines. Je kunt als adviseur, ontwerper of (technisch) engineer alle kanten op.

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Werktuigbouwkunde als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt. Kijk bij de volledige toelatingseisen met welke profielen je toelaatbaar bent.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bekijkt zaken net anders

    Je ziet oplossingen waar anderen die niet zien.

  • Je bent creatief en geïnteresseerd in techniek

    Je bent technisch en vindt het leuk om dingen te ontwikkelen die het leven verbeteren.

  • Je wilt weten hoe apparaten echt werken

    Je zoekt tot op de bodem uit hoe producten of systemen in elkaar zitten om zo echt te begrijpen hoe ze werken

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc) of Ingenieur (ing.)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Werktuigbouwkunde
Croho-code 34280

Veelgestelde vragen

Je hebt niet alleen een interesse in techniek, maar je wilt ook dingen maken. Je kijkt voorbij het probleem en creëert zelf een oplossing. Na een paar uur leren hoe iets technisch werkt, steek jij graag de handen uit de mouwen en ga je aan de slag om de beste oplossing voor het probleem te vinden.

In de techlabs ga je aan de slag met de mogelijkheden van techniek. Je vindt hier de machines die je nodig hebt om je product te realiseren zoals 3D printers, grote draaibanken en een waterstraalsnijder. Is de machine die je nodig hebt er niet? Dan ontwerp je deze toch zelf? Lees wat je nog meer gaat doen tijdens de opleiding.

Een werktuigbouwkundige ontwerpt en verbetert producten, systemen en processen. Van kleine apparaten en machines, tot een klimaatinstallatie in een kantoor en enorme energiecentrales. Je geeft advies, begeleidt projecten of ontwerpt nieuwe producten. Bekijk wat je nog meer kunt worden met Werktuigbouwkunde.

Het bruto startsalaris van een werktuigbouwkundige ligt gemiddeld rond de € 2.800 per maand.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Vragen over de opleiding?