Werktuigbouwkunde
Vraag het aan Remco
Heb je een vraag over de opleiding? Docent Remco Pollé heeft vast het antwoord. Stuur hem een bericht.
Stuur een appje (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur)Online Open dagen
We helpen je graag met je studiekeuze. Bekijk ons aanbod.
Aanmelden
Zin om te beginnen? Meld je aan!
Altijd voorop in de techniek van morgen
De techniek is dagelijks in beweging. Tijdens de opleiding werktuigbouwkunde loop je voorop bij alle nieuwe ontwikkelingen. Je leert in de klas en de praktijk en je duikt de hypermoderne werkplaatsen en testlabs in om iets bijzonders te ontwerpen en te bouwen.
Bachelor of Science (BSc), werktuigbouwkundig ingenieur (ing)
Met je diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag als productontwerper, technisch tekenaar, engineer, energieadviseur, projectleider of werktuigbouwkundig ontwerper.
Toelating
Je kunt starten met de opleiding werktuigbouwkunde als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt. Alleen zijn niet alle profielen toelaatbaar. 21 jaar of ouder én voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je een toelatingstoets doen.
Iets voor jou?
-
Je bekijkt zaken net anders
Je ziet oplossingen waar anderen die niet zien.
-
Je bent creatief en geïnteresseerd in techniek
Je bent technisch en vindt het leuk om dingen te ontwikkelen die het leven verbeteren.
-
Je wilt weten hoe apparaten echt werken
Je zoekt tot de bodem uit hoe producten of systemen in elkaar zitten om zo echt te begrijpen hoe ze werken
"Naast de “gewone” vakken die je doet, ben je altijd met een overkoepelend project bezig. Dat maakt het leuk. "
Tim Oosterlaken derdejaars student
"Naast de “gewone” vakken die je doet, ben je altijd met een overkoepelend project bezig. Dat maakt het leuk. "
Tim Oosterlakenderdejaars student
Laat me beginnen met zeggen dat deze opleiding iets voor je is als je echt iets tastbaars wilt doen. Ik heb hiervoor al her en der een beetje gestudeerd en het “hands-on” aspect van de projecten vind ik fantastisch. Naast de “gewone” vakken die je doet, ben je altijd met een overkoepelend project bezig en nagenoeg alle projecten binnen de opleiding zijn dat wat het leuk maakt. Is het leren van statica of thermodynamica leuk? Ik vind van wel, maar je moet er maar net van houden. Is het gaaf om zelf een 3D-printer te ontwerpen en maken? Daar is geen speld tussen te krijgen.
Een ander voorbeeld van een project is “de afkoeler”. Het doel van deze opdracht is om met behulp van menselijke kracht/energie, een soort koelkastje aan te drijven. Mensen in bijvoorbeeld derdewereldlanden zouden dan niet langer afhankelijk zijn van een alternatieve brandstofbron, maar kunnen met behulp van hun eigen kracht bijvoorbeeld medicijnen koel konden houden. Zo vroeg in de opleiding is het lastig om echt hét ontwerp van de toekomst te produceren, maar je weet waar je het voor doet en wat je later toe zou kunnen voegen aan de maatschappij. Je leert heel duidelijk de wensen van een opdrachtgever vertalen naar ontwerpeisen. Wat iemand zegt dat hij/zij wil blijkt niet altijd te zijn wat die persoon écht nodig heeft. Ik moet zeggen dat dit wel een interessante vaardigheid is die ik nu leer.
Tot slot is voor mij nu net een nieuw project begonnen voor het vak “industriële infrastructuur”. Wederom lijkt het een goed project te worden. In onder andere Amsterdam worden steeds meer “warmtenetten” aangelegd. In plaats van ieder huis een eigen warmtebron, worden hele wijken aangesloten op een warm-waternet dat het grootste deel van de warmte levert aan de huizen. Aan ons is het nu de taak om de planning van de leidingen onder de grond te bedenken. Welke pompen kan ik het beste gebruiken? Hoeveel vermogen heb ik nodig? Hoe kunnen de leidingen het beste lopen onder de grond? Hoe zorgen we dat de aanleg zo min mogelijk impact heeft op de omgeving?
Dit is natuurlijk een heel ander soort van ontwerpen, maar zo leren we wel om multi-inzetbare engineers te worden. Er is veel vraag naar werktuigbouwkundigen en door het brede spectrum van projecten levert de Hogeschool engineers af die alle kanten op kunnen. Van het plannen van warmtenetten of het ontwerpen van een auto-onderdelen tot het worden van expert op productietechnieken zoals spuitgieten of 3D-printer, alles is mogelijk.
"Één van de redenen dat ik voor de HU gekozen heb is de mooie werkplaats. Daar staat alle apparatuur die nodig is om je eigen ontwerpen ook echt te kunnen maken."
Jasper Helberg (25) Vierdejaars student
"Één van de redenen dat ik voor de HU gekozen heb is de mooie werkplaats. Daar staat alle apparatuur die nodig is om je eigen ontwerpen ook echt te kunnen maken."
Jasper Helberg (25)Vierdejaars student
Één van de redenen dat ik voor de HU gekozen heb is de mooie werkplaats. Daar staat alle apparatuur die nodig is om je eigen ontwerpen ook echt te kunnen maken. Ik had nog nooit met dit soort spullen gewerkt, maar in eerste jaar leerde ik de meeste machines bedienen. Eerst de ouderwetse machines die je met de hand bedient, daarna ook de moderne computergestuurde. Ik heb de werkplaats voor al mijn projecten kunnen gebruiken.
Op het moment werk ik samen met een andere student aan een spuitgietmachine. We ontwerpen en maken de mallen zelf, om zo heel snel en goedkoop veel onderdeeltjes te kunnen produceren. Het lijkt af en toe heel ingewikkeld, maar vrijwel alle benodigde kennis heb ik tijdens mijn vakken in het tweede en derde jaar opgedaan.
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 1 mei |
---|---|
Startdatum | September |
Locatie | Padualaan 99 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Science (BSc) of Ingenieur (ing.) |
Numerus fixus | Nee |
Croho-naam | B Werktuigbouwkunde |
Croho-code | 34280 |
Interesse in de bachelor werktuigbouwkunde?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur.