Tijdens de opleiding

De opleiding Fysiotherapie draait om het begrijpen van de werking van het menselijk lichaam en de cliënten begeleiden bij een beweegprobleem. Daarnaast draait de opleiding om het begrijpen en vertalen van wetenschappelijk onderzoek en innovaties naar dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
Bron: corne clemens

Inhoud van de opleiding Fysiotherapie

Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding. Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie, anatomie en bewegingsleer. Al snel worden echte situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen jaar 1

In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. Binnen deze leereenheid volg je 2 modules: de ene is gericht op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, en de tweede is module is gericht op clienten met problemen vanuit het hart-vaat-long systeem, en zenuwstelsel. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je tevens 10 weken bezig met de module “praktijkleren”, waarin je je eerste grote stage loopt, genaamd de juniorstage.De volgorde van de modules hangt af van je persoonlijke leervoorkeur.

De modulen jaar 2

In jaar 3 ga je de leereenheid complexiteit en chroniciteit volgen, deze leereenheid bestaat uit de module multi morbiditeit en de module langer leven met ziekte. Daarnaast ga je minor (profilering) onderwijs volgen of je kunt al met je eerste grote stage starten. Je gaat ongeveer twintig weken stage lopen en kunt kiezen uit veel verschillende praktijken en instellingen waar de opleiding contacten mee heeft. Ook kun je zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding, dit geldt niet voor de seniorstage. Naast je stage werk je aan je innovatie-opdracht.

De modulen jaar 3

Je loopt je laatste stage en je kunt al bijna zelfstandig als fysiotherapeut werken. Deze stage mag je ook in het buitenland doen. Je kunt zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding, dit geldt niet voor de seniorstage. Voor je afstudeeropdracht werk je aan een wetenschappelijk patiëntverslag of je doet mee aan praktijkgericht onderzoek in een van de onderzoekslijnen van ons instituut. Voor onderzoekslijnen zie de website van lectoraat innovatie van beweegzorg en lectoraat leefstijl en gezondheid.

De modulen jaar 4
Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
 • 70%Praktijk
 • 30%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  De opleiding Fysiotherapie bestaat uit stevige theorielessen en praktijkonderwijs. Het leuke is dat de lessen interactief zijn en je dus veel samenwerkt met je studiegenoten.

  Elke onderwijsperiode sluit je af met theorie- en praktijktoetsen.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je hele opleiding kun je gebruik van een studieloopbaanbegeleider. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk meer over collegegeld. In het eerste jaar ben je aan boeken, apps en ander lesmateriaal ongeveer € 600 kwijt. In de andere studiejaren is dit bedrag flink lager.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  De binnenschoolse introductiedag is op dinsdag 30 augustus 2022.

  Het introductiekamp is van woensdag 31 augustus t/m vrijdag 2 september 2022.

  Waarom Fysiotherapie studeren bij de HU?

  • Topopleiding

   De opleiding Bachelor Fysiotherapie is in 2021 voor het 5e opeenvolgende jaar ‘topopleiding’ volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs.

  • Ontwikkelmogelijkheden

   Door nauwe samenwerking met onderzoeksinstellingen, universiteiten en beroepenveld zijn er veel ontwikkelmogelijkheden die passen bij je ambities.

  • Stageplekken die bij je passen

   We hebben goede contacten bij veel instellingen, fysiotherapiepraktijken en ziekenhuizen. Je vindt dus zeker een leuke stageplek in binnen- of buitenland die bij je past.

  Foto van Zeynep Cam

  "Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt."

  Zeynep Cam (24 jaar) Vierdejaars student
  Foto van Viktor van den Assem

  "Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef."

  Viktor van den Assem (25 jaar) Vierdejaars student
  Foto van Ilse Molenaar

  "Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. "

  Ilse Molenaar (27 jaar) Derdejaars student

  Heb je nog vragen?