Tijdens de opleiding
De opleiding Fysiotherapie draait om het begrijpen van de werking van het menselijk lichaam en de cliënten begeleiden bij een beweegprobleem. Daarnaast draait de opleiding om het begrijpen en vertalen van wetenschappelijk onderzoek en innovaties naar dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.
Inhoud van de opleiding Fysiotherapie
In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie en anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding. Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.
In de beroepspraktijk kun je in aanraking komen met gezonde cliënten, die toch een hulpvraag hebben. Deze mensen willen bijvoorbeeld voorkomen dat ze klachten gaan ontwikkelen.
In deze module leggen we focus op het gezond functionerende lichaam en kijken we hoe we als fysiotherapeut de cliënt anders kunnen leren bewegen. We werken in kleine leerteams waarbinnen je een actieve rol hebt in het formuleren en oplossen van je eigen leervragen. Per week staat een casus centraal en alle lessen die je krijgt zijn gekoppeld aan die casus.
Het onderwijs is casus- gestuurd en richt zich integraal op:
- Klinisch redeneren.
- Communicatieve vaardigheden.
- Onderzoeksvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Behandelvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Kennis van Kinesiologie.
- Kennis van motorisch leren.
- Kennis van Anatomie.
- Kennis van (inspannings-)fysiologie in relatie tot training.
- Kennis van gedragsverandering.
In deze module staat iedere week een casus centraal van iemand die vanwege een blessure of aandoening zijn of haar hobby, werk en/of sport niet kan uitvoeren.
Alle lessen zijn erop gericht om je te helpen bij het opstellen en uitvoeren van een goed onderzoeks- en behandelplan. Er is extra aandacht voor de analyse van de problematische handeling en het stapsgewijs opbouwen van de belastbaarheid en het (opnieuw) aanleren van motorische activiteiten.
In deze module ga je ook voor het eerst kennismaken met de 'echte' praktijk en ga je een aantal dagen stagelopen.
Het onderwijs is casus- gestuurd en richt zich integraal op:
- Klinisch redeneren.
- Communicatieve vaardigheden.
- Onderzoeksvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Behandelvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Kennis van Kinesiologie.
- Kennis van Anatomie.
- Kennis van (inspannings-)fysiologie in relatie tot herstel.
- Kennis van gedragsverandering.
Het laatste half jaar richt het onderwijs zich op Zorg & Samenleving. We bekijken Zorg & Samenleving vanuit 3 verschillende perspectieven.
- De maatschappij, waarbij jij je richt op beweegzorg in de wijk.
- De cliënt, waarbij je de focus legt op de cliënt in zijn verschillende levensfasen (van kind tot-ouder wordende mens).
- De therapeut, deze gaat in op jouw professionele identiteit en ontwikkeling.
Beweegzorg in de wijk
Beweegzorg verandert voortdurend. Naast individueel behandelen van beweegproblemen verschuift ons werkterrein steeds vaker naar het publieke domein. 'Bewegen in de wijk' focust zich op alle zichtbare en onzichtbare problemen die je in de wijk tegen kan komen.
Je gaat in deze module onderzoeken welke leefstijl gerelateerde problemen er in de wijk spelen en wat hun invloed is op bewegen. Waar heeft een wijk behoefte aan? Hoe kunnen mensen aangespoord worden om meer te bewegen? De wijk anders in te richten, zodat leefstijl wordt aangepakt? Hoe haal je ouderen in een wijk uit hun isolement? Als je helder hebt wat het probleem is in de wijk, kan je gaan kijken naar oplossingen. Met de oplossing draag je als beginnend beweegzorgprofessional bij aan een gezonde wijk, waarin bewegen gewoon is geworden.
Het onderwijs is casus- en situatie/ thematisch gestuurd en richt zich integraal op:
- Klinisch redeneren.
- Communicatieve vaardigheden.
- Onderzoeksvaardigheden in relatie tot beweeginterventies bij verschillende populaties in de wijk.
- Behandelvaardigheden op gebied van beweeginterventies bij verschillende populaties in de wijk.
- Kennis van pathologie.
- Kennis van specifieke (inspannings-) fysiologie.
- Kennis en vaardigheden met betrekking tot ondernemendheid en in innovatie.
- Kennis van maatschappij en diversiteit in samenleving.
- Kennis van organisatie en toekomstige trends in gezondheidszorg (in specifiek beweegzorg) nationaal en internationaal.
- Kennis van gedragsverandering.
Beweegzorg in de context van levensfasen
In de beroepspraktijk kom je aanraking met cliënten uit verschillende levensfasen. De focus in deze module ligt op kinderen (6-14 jaar), adolescenten (15-20 jaar), volwassenen en ouderen (>55 jaar). Je leert beweegproblemen die kenmerkend zijn voor aandoeningen uit deze specifieke levensfasen observeren, onderzoeken en behandelen. Ook loop je in dit blok een aantal dagen stage.
Het onderwijs is casus- gestuurd en richt zich integraal op:
- Klinisch redeneren.
- Communicatieve vaardigheden.
- Onderzoeksvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Behandelvaardigheden in relatie tot voorwaarde voor bewegen in de context van cliënt.
- Kennis van Kinesiologie.
- Kennis van Anatomie.
- Kennis van (inspannings-)fysiologie in relatie tot herstel.
- Kennis van gedragsverandering.
Professionele ontwikkeling
In de module professionele ontwikkeling leer je een fundamentele bijdrage te leveren aan de kwaliteit van je beroepsuitoefening door bewust te kijken naar jezelf in relatie tot je toekomstige professie. Je leert hoe je impact hebt op de omgeving door communiceren, samenwerken, organiseren en reflecteren.
Het onderwijs is casus- gestuurd en richt zich integraal op:
- Eigen professionele ontwikkeling.
- Reflectieve vaardigheden.
In jaar 1 loop je 2 x 3 dagen stage, dit noemen we de Beroeps Oriënterende Stage (BOS).
In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. Binnen deze leereenheid volg je 2 modules: de ene is gericht op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, en de tweede is module is gericht op cliënten met problemen vanuit het hart-vaat-long systeem, en zenuwstelsel. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je tevens 10 weken bezig met de module “praktijkleren”, waarin je je eerste grote stage loopt, genaamd de juniorstage. De volgorde van de modules hangt af van je persoonlijke leervoorkeur.
In deze module ga je met onderzoek en behandeling in extramurale zorg (particuliere praktijk) bij de meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen (MSA) aan de slag.
In deze module ga je met onderzoek en behandeling in extramurale zorg (particuliere praktijk) bij meest voorkomende centraal neurologische aandoeningen (CNA), respiratoir cardiovasculaire aandoeningen (RCA).
In deze module ga je met onderzoek en behandeling in intramurale zorg (ziekenhuis/ revalidatiecentrum) bij meest voorkomende beweegproblemen aan de slag.
Je loopt 10 weken stage (16 uur per week) in een setting binnen de fysiotherapie.
Vanaf jaar 3 is het onderwijs georganiseerd in blokken van 20 weken. Naast lopen van twee stages en het volgen van een onderwijsblok, volg je ook een minor (profilering).
In deze module ga je klinisch redeneren toepassen bij cliënten met een chronische en/of complexe problematiek. Hierbij kijk je zowel naar hun huidige als ook naar eventuele toekomstige problematiek, met als doel behoud van zo’n optimaal mogelijke kwaliteit van leven.
Minoren zijn bedoeld om je interessegebied te verdiepen en of te verbreden. Vaak is een minor een interessegebied waar je zelf later verder in wilt ontwikkelen.
Je loopt 20 weken mediorstage, tijdens je stage voer je op je stageadres een innovatieopdracht uit. Je innovatieopdracht sluit je af met een innovatieve posterpresentatie.
Je loopt 20 weken seniorstage en je doet een afstudeerproject. Een afstudeerproject kan zijn: schrijven van een case report of een wetenschappelijk verslag op basis van praktijkgericht onderzoek.
De opleiding hecht veel waarde aan leren in de beroepspraktijk. Iedere studiefase heeft praktijkleren als onderdeel van het onderwijs.
Beroepsoriënterende stage
Je loopt in totaal 48 uur stage op één of verschillende stageadressen. De student zoekt zelf een stageplaats.
Juniorstage
Als onderdeel van de module praktijkleren loop je stage gedurende 10 weken, 16 uur in de week. Naast het lopen van stage volg je incidenteel onderwijs, zoals intervisie en ondersteunende lessen voor het schrijven van het patiëntverslag.
De opleiding beschikt over een uitgebreid stagenetwerk, je wordt door de opleiding ingedeeld. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met je voorkeur. Ook kun je zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding.
Mediorstage
Als onderdeel van de module innovatieve professional loop je stage gedurende 20 weken, 28 uur in de week. Naast het lopen van stage volg je incidenteel onderwijs, zoals intervisie en ondersteunende lessen voor de innovatie-opdracht.
De opleiding beschikt over een uitgebreid stagenetwerk, je wordt door de opleiding ingedeeld. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met je voorkeur. Ook kun je zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding.
Seniorstage
Als onderdeel van de module beroepsbekwame professional loop je stage gedurende 20 weken, 28 uur in de week. Naast het lopen van stage volg je incidenteel onderwijs, zoals intervisie en ondersteunende lessen voor de afstudeeropdracht.
De opleiding beschikt over een uitgebreid stagenetwerk, je wordt door de opleiding ingedeeld. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met je voorkeur.
Fysiotherapie
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Fysiotherapie. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
De opleiding Fysiotherapie bestaat uit stevige theorielessen en praktijkonderwijs. Het leuke is dat de lessen interactief zijn en je dus veel samenwerkt met je studiegenoten.
Elke onderwijsperiode sluit je af met theorie- en praktijktoetsen.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Tijdens je hele opleiding kun je gebruik maken van een studieloopbaanbegeleider. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Fysiotherape? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in het eerste jaar ongeveer € 600 kwijt. In de andere studiejaren is dit bedrag flink lager.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dwingende advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.
In de studiegids (zie hier die van het afgelopen collegejaar) vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.
De binnenschoolse introductiedag is op donderdag 31 augustus 2023.
Het introductiekamp is van maandag 28 t/m woensdag 30 augustus 2023.
Waarom Fysiotherapie studeren bij de HU?
-
Ontwikkelmogelijkheden
Door nauwe samenwerking met onderzoeksinstellingen, universiteiten en beroepenveld zijn er veel ontwikkelmogelijkheden die passen bij je ambities.
-
Stageplekken die bij je passen
We hebben goede contacten bij veel instellingen, fysiotherapiepraktijken en ziekenhuizen. Je vindt dus zeker een leuke stageplek in binnen- of buitenland die bij je past.
"Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt."
Zeynep Cam (24 jaar) Vierdejaars student
"Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt."
Zeynep Cam (24 jaar)Vierdejaars student
Al van kleins af aan had ik interesse getoond voor Fysiotherapie. Omdat ik moslim ben en een hoofddoek draag, heb ik eerst getwijfeld om deze studie te volgen. Van iedereen hoorde ik altijd dat dit echt een Nederlandse opleiding was en dat je tijdens de lessen veel op elkaar moet oefenen. Van ons geloof mag dat niet. Mijn interesse was echter heel groot en ik wilde toch graag deze opleiding doen. In het eerste jaar hoorde ik van mijn anatomie docent dat ik waarschijnlijk de enige Fysiotherapie student was met een hoofddoek. Ik voelde mij heel bijzonder en mijn interesse werd nog groter. Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt. Deze mogelijkheid heb ik zeker gekregen.
Fysiotherapie is een opleiding met veel theorie en praktijk. Beiden krijg je tegelijkertijd, wat de opleiding heel leuk maakt. Wat mij aanspreekt zijn met name de vakken biomedisch en anatomie. Deze combinatie vakken zijn in mijn ogen exact de vakken waarin mijn interesse voor de medische wereld en wetenschappelijk onderzoek samenkomen. Daarom raad ik iedereen die ook die interesses heeft, deze opleiding aan.
Ik heb al op verschillende plekken stage gelopen. Momenteel loop ik in het UMC Utrecht stage. Ik besef steeds beter hoe leuk en belangrijk het is om een fysiotherapeut te zijn. Dit jaar ga ik afstuderen en daarna zou ik graag in het UMC Utrecht willen werken of in een ander ziekenhuis. Natuurlijk wil ik ook een master doen om een betere fysiotherapeut te worden.
"Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef."
Viktor van den Assem (25 jaar) Vierdejaars student
"Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef."
Viktor van den Assem (25 jaar)Vierdejaars student
Met een compleet andere vooropleiding begon ik aan Fysiotherapie en ging ik met veel plezier aan de bak. Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef. Nu 3,5 jaar verder voel ik mij nog steeds thuis op de opleiding. Ook nu in het vierde jaar en middenin mijn afstudeerstage is treuzelen er niet bij. Er wordt wat van je verwacht, maar daar krijg je een hoop verantwoordelijkheden en uitdagende situaties voor terug. Op stage zie je net als bij veel opleidingen pas echt hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat en leer je de kneepjes van het vak. Alle kennis en vaardigheden die je hebt geleerd komen samen en maken het werk gevarieerd en energiek. Wat ik daarnaast gaaf vind binnen de HU is de brede mogelijkheid in internationalisering. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor die zeker het bekijken waard zijn als je dat interessant vindt.
"Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. "
Ilse Molenaar (27 jaar) Derdejaars student
"Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. "
Ilse Molenaar (27 jaar)Derdejaars student
Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. Hoog opgeleide docenten, een fijne sfeer en inhoudelijk goede lessen maakt de opleiding Fysiotherapie super leuk. Vanaf dag 1 krijg je te maken met casussen vanuit de praktijk, ga je samen nadenken over wat er aan de hand kan zijn, hoe dat op te lossen is en ga je met elkaar oefenen. Ik houd van deze opleiding omdat ik het super leuk vind om met mensen te werken, omdat het een voldaan gevoel geeft als ik iemand van zijn/haar klacht af kan helpen en omdat ik de anatomie van het menselijk lichaam heel interessant vind!
Interesse in de bachelor Fysiotherapie?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.