Tijdens de opleiding

De opleiding Fysiotherapie draait om het begrijpen van de werking van het menselijk lichaam en de cliënten begeleiden bij een beweegprobleem. Daarnaast draait de opleiding om het begrijpen en vertalen van wetenschappelijk onderzoek en innovaties naar dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
Bron: corne clemens

Inhoud van de opleiding Fysiotherapie

In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie en anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding. Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen jaar 1

In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. Binnen deze leereenheid volg je 2 modules: de ene is gericht op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, en de tweede is module is gericht op cliënten met problemen vanuit het hart-vaat-long systeem, en zenuwstelsel. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je tevens 10 weken bezig met de module “praktijkleren”, waarin je je eerste grote stage loopt, genaamd de juniorstage. De volgorde van de modules hangt af van je persoonlijke leervoorkeur.

De modulen jaar 2

Vanaf jaar 3 is het onderwijs georganiseerd in blokken van 20 weken. Naast lopen van twee stages en het volgen van een onderwijsblok, volg je ook een minor (profilering).

De modulen jaar 3/4

De opleiding hecht veel waarde aan leren in de beroepspraktijk. Iedere studiefase heeft praktijkleren als onderdeel van het onderwijs.

Stage
Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
 • 70%Praktijk
 • 30%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  De opleiding Fysiotherapie bestaat uit stevige theorielessen en praktijkonderwijs. Het leuke is dat de lessen interactief zijn en je dus veel samenwerkt met je studiegenoten.

  Elke onderwijsperiode sluit je af met theorie- en praktijktoetsen.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

  Tijdens je hele opleiding kun je gebruik maken van een studieloopbaanbegeleider. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Fysiotherape? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in het eerste jaar ongeveer € 600 kwijt. In de andere studiejaren is dit bedrag flink lager.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dwingende advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

  Je vindt alle belangrijke informatie over je opleiding in de studiegidsexterne link. Denk aan de lesprogramma’s en de studieonderdelen. Ook vind je hier alle regelingen en afspraken.

  Het introductiekamp vindt plaats van maandag 26 augustus t/m woensdag 28 augustus 2024.

  De binnenschoolse introductie vindt plaats op donderdag 29 augustus 2024.

  Waarom Fysiotherapie studeren bij de HU?

  • Ontwikkelmogelijkheden

   Door nauwe samenwerking met onderzoeksinstellingen, universiteiten en beroepenveld zijn er veel ontwikkelmogelijkheden die passen bij je ambities.

  • Stageplekken die bij je passen

   We hebben goede contacten bij veel instellingen, fysiotherapiepraktijken en ziekenhuizen. Je vindt dus zeker een leuke stageplek in binnen- of buitenland die bij je past.

  Foto van Zeynep Cam

  "Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt."

  Zeynep Cam (24 jaar) Vierdejaars student
  Foto van Viktor van den Assem

  "Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef."

  Viktor van den Assem (25 jaar) Vierdejaars student
  Foto van Ilse Molenaar

  "Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. "

  Ilse Molenaar (27 jaar) Derdejaars student

  Heb je nog vragen?