Na de opleiding

Na de opleiding Fysiotherapie kun je aan de slag als fysiotherapeut. Bij een praktijk of ziekenhuis, maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen. Omdat mensen steeds ouder worden, is er vaker vraag naar fysiotherapeuten en vind je dus snel een leuke baan.

Na de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een praktijksituatie

Wat kan ik worden?

Diverse instellingen zijn op zoek naar fysiotherapeuten, bijvoorbeeld ziekenhuizen, revalidatiecentra of gezondheidscentra.

Als fysiotherapeut hoef je niet per se voor een baas te werken. Je kunt ook een eigen praktijk opzetten, bijvoorbeeld voor patiënten met bijzondere klachten of mensen bij je uit de wijk.

Je kunt aan de slag bij:

  • Praktijk voor fysiotherapie
  • Revalidatiekliniek
  • Verpleeghuis
  • Ziekenhuis
  • Een eigen praktijk
Na de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een praktijksituatie

Baankans

95%
vindt een baan binnen 1,5 jaar

Doorstuderen

Wil je na je opleiding niet meteen gaan werken? Dan kun je natuurlijk ook doorstuderen. Zo kun je kiezen voor de master Fysiotherapie van Hogeschool Utrecht. Maar je kunt ook een master aan de universiteit volgen, bijvoorbeeld Fysiotherapie Wetenschap (Universiteit Utrecht).

Oudere mensen krijgen sneller problemen met bewegen. Als geriatriefysiotherapeut help jij ze weer op weg. Maar je helpt ouderen bijvoorbeeld ook opnieuw bewegen na een beroerte of een gebroken heup. Geriatriefysiotherapeut kun je worden als je de specialisatie Geriatriefysiotherapie van de Master Fysiotherapie hebt gevolgd.

Kinderen hebben een hele eigen manier van bewegen en genezen. Jij stelt ze op hun gemak en helpt ze op een speelse manier van hun klachten af. Kinderfysiotherapeut kun je worden als je de specialisatie Kinderfysiotherapie van de Master Fysiotherapie hebt gevolgd.

Sportblessures komen veel voor. Verrekte enkelbanden, tennisarmen of een verdraaide meniscus. Jij helpt sporters van hun klachten af, zodat zij snel weer op het sportveld of in de sportschool kunnen staan. Sportfysiotherapeut kun je worden als je de specialisatie Sportfysiotherapie van de Master Fysiotherapie hebt gevolgd.

Bij veel van de klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen spelen psychische of emotionele problemen een rol. Jij kijkt naar de samenhang tussen fysieke en mentale factoren en helpt patiënten bij bv. chronische pijn en angst. Psychosomatische Fysiotherapeut kun je worden als je de specialisatie Psychosomatische Fysiotherapie van de Master Fysiotherapie hebt gevolgd.

Veel mensen in Nederland hebben last van rug of nek. Je verdiept je in de diagnostiek en in specifieke behandelvaardigheden, om zo complexe problemen te behandelen en patiënt, huisarts en collega-fysiotherapeuten te adviseren. Orthopedisch Manueel Therapeut kun je worden als je de specialisatie Orthopedische Manuele Therapie van de Master Fysiotherapie hebt gevolgd.

De Master Fysiotherapie en Innovatie in Beweegzorg is bedoeld voor werkende fysiotherapeuten of oefentherapeuten die zich op generiek niveau willen verdiepen in het vakgebied. Vanuit een kritisch-analytisch en reflectieve houding verbeter je zorgverlening, leg je verbindingen met andere professionals en werk je aan innovaties in de beweegzorg. Projectleider bij implementatie blended-care, ontwikkelaar van een transmuraal netwerk of docent bij opleiding Fysiotherapie of Oefentherapie kun je worden als je de Master Fysiotherapie en Innovatie in Beweegzorg hebt gevolgd.

Foto van Lynette Spits

"Ik heb mij gedurende de opleiding ontplooit tot een ondernemende therapeut."

Lynette Spits (25 jaar) Alumnus en Kinderfysiotherapeut
Foto van Femke Schepers

" De diversiteit maakt het vak uitdagend."

Femke Schepers (24 jaar) Alumnus en Algemeen fysiotherapeut
Alumnus Fysiotherapie Reza Basiri

"Je leert in de praktijk. Al in het begin van je studie kom je in contact met patiënten."

Reza Basiri (26 jaar) Oud-student bacheloropleiding Fysiotherapie, volgt nu een masteropleiding bij de HU.