Tijdens de opleiding
In de opleiding is er veel aandacht voor digitaal, maar ook film en print komen aan bod. In de studio werk je met je studiegenoten aan interessante designopdrachten voor echte opdrachtgevers.
Inhoud van de opleiding Communication and Multimedia Design
Het eerste jaar staat in het teken van user experience design (hoe bied je de gebruiker de beste ervaring?) en storytelling. Je doet projecten waarin je kennismaakt met de creatieve praktijk van een CMD'er. Daarnaast volg je ook theorievakken over communicatie en interactief ontwerpen.
Periode A
Samen met je studiegenoten werk je in een project waarbij creativiteit en interactie centraal staan.
Natuurlijk staat een design niet op zichzelf. In dit vak leer je te kijken naar de maatschappelijke context waarin je werk zich afspeelt.
Periode B
Een hele periode storten jij en je studiegenoten je op het ontwerpen van een interactieve applicatie. Hierbij combineren jullie je praktijk met theorie.
Periode C
Creativiteit komt niet altijd vanzelf. Je werkt aan je creatieve ontwikkeling en leert technieken om creatief denken te stimuleren.
Hoe kom je achter het verhaal van de organisatie of de opdrachtgever? Je leert er alles over in dit vak. Er is aandacht voor crossmedia, verhalen en communicatie.
Je gaat buiten de muren van Hogeschool Utrecht kijken wat er allemaal speelt in de praktijk van Communication and Multimediadesign.
Periode D
Deze hele periode werk je samen met je studiegenoten aan een crossmediale campagne. Ook hierbij combineer je de praktijk met theorie.
Vanaf het tweede jaar ga je steeds meer met de praktijk aan de slag. Je gaat aan het werk in de CMD-studio waar je drie periodes werkt aan designprojecten voor echte opdrachtgevers. Ook krijg je theorie, die gerelateerd is aan de projecten. In één periode werk je als ontwerper aan je eigen project en verdiep je jezelf in een onderwerp vanuit je persoonlijke interesse.
Jaar 2 periode A
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Je gaat onderzoek doen naar opkomende innovatieve technieken en de toepassing ervan in de maatschappij.
Periode B
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Veel CMD’ers beginnen een eigen bedrijf. In dit vak leer je de kneepjes van het ondernemen.
Periode C
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Wat vind je van drones? Hoe denk je over privacy? En over stereotypering? Welke macht heb je als ontwerper en wat doe je daar dan mee? In deze cursus leer je hoe je ethische kwesties in de ontwerppraktijk herkent en hoe jij daar, als ontwerper, keuzes in maakt.
Mag jouw ontwerp een gebruiker ‘om de tuin leiden’? Wanneer mag dat wel en wanneer niet? Welke idealen streef je na? En hoe spelen die een rol in je ontwerpen? Kortom, welke ethische keuzes maak je als ontwerper? Daarover gaan we in deze cursus het gesprek aan.
Periode D
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Jouw keuzes worden door allerlei (on)bewuste dingen beïnvloed, zoals je sociale omgeving of bijvoorbeeld de sociale norm, ‘wat hoort’. In het vak Persuasive Communication leer je hoe dat zit. Hoe maken wij als mensen keuzes? En hoe kun je dit als ontwerper beïnvloeden?
In het derde jaar volg je een halfjaar stage bij een media- of communicatieorganisatie. Dat kan bij een reclamebureau maar ook op de communicatieafdeling van een (non)profitorganisatie. In het andere semester ga je door met studio Next en studio future lab. Ook volg je een profileringscursus op het gebied van Branding, Immersive Design, Data AI (artificial intelligence) of Human Centered Design.
Periode A en B
In jaar drie ga je stagelopen bij een bedrijf. Een half jaar lang werk je in 'de CMD-wereld' aan echte opdrachten voor echte klanten.
Periode C
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Je doet een eigen onderzoek dat past binnen je specialisatie.
Periode D
Je kiest één van de studio’s waarin je in een team voor echte opdrachtgevers werkt.
Je maakt zelf je keuze uit een aantal keuzevakken.
Voor je afstudeert, volg je nog een minor. Dat is de 'vrije ruimte' in je opleiding, die je zelf mag invullen. De opleiding rond je af met een afstudeeropdracht. Daarmee laat je zien dat je alles wat je geleerd hebt, kunt toepassen in de praktijk.
Periode A en B
Je kunt een minor kiezen die door Hogeschool Utrecht is samengesteld. Je volgt dan een van tevoren uitgestippeld studietraject. Minors die goed passen bij Communication and Multimedia Design zijn bijvoorbeeld:
- BiG Data
- Audio visual design
- Fotojournalistiek
- Co-design
Maar je kunt ook zelf een minor samenstellen. Je legt dan een pakket studieactiviteiten voor aan de examencommissie en motiveert je keuze. Het is ook mogelijk om buiten Hogeschool Utrecht te ‘shoppen’ in binnen- en buitenland.
Periode C en D
Aan het eind van je studie laat je zien welke CMD’er jíj geworden bent. Je formuleert zelf een uitdagende opdracht waarmee je je presenteert als startend CMD-professional en voert die opdracht uit in de praktijk.
In de eerste helft van jaar 4 begin je met de voorbereiding. Je brengt eerst je profiel in kaart. Wat heb je in de eerste drie jaar van je studie geleerd, welke keuzes heb je gemaakt en wat heeft je dat opgeleverd? Op grond daarvan ontwerp je je opdracht en ga je op zoek naar een organisatie waar je die opdracht kunt uitvoeren.
In de tweede helft van jaar 4 voer je de opdracht uit. Daarbij ben je in principe fulltime aanwezig bij de organisatie. Aan het eind lever je een digitaal dossier in en presenteer je jouw eindproduct tijdens een pop-up expo.
Communication and Multimedia Design (CMD)
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Communication and Multimedia Design. Bron: studiekeuze123.nl
Overige informatie
Bij Communication and Multimedia Design werk je veel in projecten. Vanaf het tweede jaar ga je hierbij aan de slag voor echte opdrachtgevers. Je werkt vaak met andere studenten, maar er zijn ook individuele opdrachten. Daarnaast woon je klassikale theorielessen bij.
Een cursus rond je af met een toets. Meestal zijn dit presentaties van je werk, het opleveren van je project voor een klant, afsluitend gesprek, assessment of tentamen.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Meteen aan het begin van je studie Communication and Multimedia Design maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Communication and Multimedia Design? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt. Dit is exclusief de aanschaf van een laptop die voor deze opleiding verplicht is.
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.
Studeren bij de HU
-
Digitaal, film en print
Studenten CMD aan de HU gaan niet alleen aan de slag met digitaal. Ook film en print staan op het programma.
-
Opgeleid tot startklare professional
Na je opleiding ben je niet alleen startklaar voor de arbeidsmarkt, je hebt ook een aantal extra's zoals ondernemerschap, creativiteit, inlevingsvermogen en 'tech-savviness'.
-
Utrecht studentenstad
Utrecht is een gezellige studentenstad, waar je veel nieuwe mensen zult leren kennen.