Tijdens de opleiding

CMD Utrecht is een unieke opleiding waarin jij als student centraal staat en in de lead bent. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor digitaal ontwerpen, maar ga je ook je handen vies maken met analoge media zoals zeefdrukken en schetsen en experimenteer je met allerlei materialen. Ook komen thema’s als entrepreneurship, technology, creativity, humanities en onderzoek aan bod. Je leert door te doen in een omgeving waarin je fouten mag maken omdat dat je verder brengt als ontwerper. 

Inhoud van de opleiding Communication and Multimedia Design

 

Het eerste jaar van CMD is breed en staat in het teken van ontdekken welke ontwerper jij wilt worden. Je werkt in projecten waarin je kennismaakt met de creatieve praktijk van een CMD'er. Je ontdekt wat jouw talenten zijn, waar je interesses liggen en wat je wilt leren.

Vanaf het tweede jaar ga je nog meer met de praktijk aan de slag. Je krijgt in dit studiejaar de kans om je als CMD'er te oriënteren op diverse richtingen die je op kunt als professional. Je zet de eerste stappen om je te ontplooien in de richting van jouw keuzeprofiel. Tijdens dit studiejaar ga je aan de slag om je skills, vaardigheden en kennis naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast werk je aan projecten waarmee je kleur geeft aan jouw identiteit als CMD professional.

Hierbij zoek je actief de samenwerking met andere professionals. Je breidt je netwerk en kennis van de wereld uit door je te verbinden met mensen uit het werkveld én professionals uit andere vakgebieden. Je krijgt de kans om diverse rollen uit te proberen en je te profileren als de CMD professional die je wilt gaan worden. Daarbij speelt oriëntatie op jouw specialisatie een belangrijke rol. 

In het derde jaar volg je een halfjaar stage bij een media- of communicatieorganisatie. Dat kan bij een designbureau maar ook op de communicatieafdeling van een (non)profitorganisatie. 
In het andere semester ga je je specialisaren op het gebied van Branding, Immersive Design of Human Centered Design. 

De vakken van jaar 3

Voor je afstudeert, volg je nog een minor. Dat is de 'vrije ruimte' in je opleiding, die je zelf mag invullen. De opleiding rond je af met een afstudeeropdracht. Daarmee laat je zien dat je alles wat je geleerd hebt, kunt toepassen in de praktijk.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Communication and Multimedia Design: voorbeeld van een lessituatie
 • 75%Praktijk
 • 25%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 40%Individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Bij CMD leer je door te doen. Je bent vanaf het begin van je opleiding praktisch bezig. Je werkt samen met je studiegenoten aan projecten. Hierbij krijg je steeds meer vrijheid. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen studiesucces. Natuurlijk staan docenten altijd voor je klaar.

  Bij CMD werken we in periodes van meerdere weken. Naast de vakinhoudelijke kennis word je ook beoordeeld op professionele vaardigheden: denk aan samenwerken, reflecteren, onderzoeken. Tijdens de projecten kijk je regelmatig met je docenten wat je al kan en wat je nog moet leren. Iedere half jaar rond je af met een assessment. 

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

  Meteen aan het begin van je studie Communication and Multimedia Design maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.

  Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Communication and Multimedia Design? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt. Dit is exclusief de aanschaf van een laptop die voor deze opleiding verplicht is. 

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom CMD studeren bij de HU?

  • Digitaal, film en print

   Bij de opleiding CMD ga je aan de slag met zowel digitale media als met analoge media. Denk bijvoorbeeld aan print, fotografie of zeefdrukken.

  • Opgeleid tot startklare professional

   Tijdens de opleiding CMD doe je veel praktijkervaring op in opdrachten voor echte opdrachtgevers Hiermee bouw je gelijk een mooi portfolio en een sterk netwerk op.

  • Ontwerp je eigen opleiding

   Er is veel keuzevrijheid in het programma, waardoor jij de ontwerper kunt worden die jij wilt zijn. Je bent zelf in the lead. Dat betekent dat jij zelf het maximale uit je eigen studie kunt halen.

  Heidelberglaan 15

  Interesse in de bachelor Communication and Multimedia Design?

  Heb je nog vragen?