Tijdens de opleiding

In de opleiding is er veel aandacht voor digitaal, maar ook film en print komen aan bod. In de studio werk je met je studiegenoten aan interessante designopdrachten voor echte opdrachtgevers.

Inhoud van de opleiding Communication and Multimedia Design

 

Het eerste jaar staat in het teken van user experience design (hoe bied je de gebruiker de beste ervaring?) en storytelling. Je doet projecten waarin je kennismaakt met de creatieve praktijk van een CMD'er. Daarnaast volg je ook theorievakken over communicatie en interactief ontwerpen.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar ga je steeds meer met de praktijk aan de slag. Je gaat aan het werk in de CMD-studio waar je drie periodes werkt aan designprojecten voor echte opdrachtgevers. Ook krijg je theorie, die gerelateerd is aan de projecten. In één periode werk je als ontwerper aan je eigen project en verdiep je jezelf in een onderwerp vanuit je persoonlijke interesse.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar volg je een halfjaar stage bij een media- of communicatieorganisatie. Dat kan bij een reclamebureau maar ook op de communicatieafdeling van een (non)profitorganisatie. In het andere semester ga je door met studio Next en studio future lab. Ook volg je een profileringscursus op het gebied van Branding, Immersive Design, Data AI (artificial intelligence) of Human Centered Design.

De vakken van jaar 3

Voor je afstudeert, volg je nog een minor. Dat is de 'vrije ruimte' in je opleiding, die je zelf mag invullen. De opleiding rond je af met een afstudeeropdracht. Daarmee laat je zien dat je alles wat je geleerd hebt, kunt toepassen in de praktijk.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Communication and Multimedia Design: voorbeeld van een lessituatie
 • 75%Praktijk
 • 25%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 40%Individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Bij Communication and Multimedia Design werk je veel in projecten. Vanaf het tweede jaar ga je hierbij aan de slag voor echte opdrachtgevers. Je werkt vaak met andere studenten, maar er zijn ook individuele opdrachten. Daarnaast woon je klassikale theorielessen bij.

Een cursus rond je af met een toets. Meestal zijn dit presentaties van je werk, het opleveren van je project voor een klant, afsluitend gesprek, assessment of tentamen.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Meteen aan het begin van je studie Communication and Multimedia Design maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Communication and Multimedia Design? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt. Dit is exclusief de aanschaf van een laptop die voor deze opleiding verplicht is. 

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Digitaal, film en print

  Studenten CMD aan de HU gaan niet alleen aan de slag met digitaal. Ook film en print staan op het programma.

 • Opgeleid tot startklare professional

  Na je opleiding ben je niet alleen startklaar voor de arbeidsmarkt, je hebt ook een aantal extra's zoals ondernemerschap, creativiteit, inlevingsvermogen en 'tech-savviness'.

 • Utrecht studentenstad

  Utrecht is een gezellige studentenstad, waar je veel nieuwe mensen zult leren kennen.

Interieur Heidelberglaan 15, Utrecht Science Park

Interesse in de bachelor Communication and Multimedia Design?