Tijdens de opleiding

Vanaf de eerste dag leren we jou alles over chemie, maar ga je ook meteen al zelf proeven doen. Je specialiseert je vanaf het derde jaar.

Chemie tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Chemie

Het eerste jaar is samen met studenten Chemisch Technologie. Wil je na dit jaar liever overstappen? Dan is het mogelijk om zonder studievertraging te switchen naar Chemisch Technologie.

Je leert van alles over de opbouw van atomen en moleculen, analysemethoden en syntheses. Daarnaast volg je een aantal basiscursussen, zoals statistiek en wiskunde. Je gaat direct het lab in en brengt de theorie in praktijk. Wat denk je van alcohol destilleren uit wijn en ontdekken welke stoffen in pijnstillers zitten?

De vakken van jaar 1

Je leert van alles over onderwerpen als chemische reacties, eigenschappen van stoffen, analyse- en scheidingsmethoden, probeer je meteen uit in de praktijk, in het laboratorium. Uiteraard ben je op de hoogte van de veiligheidsregels en houd je rekening met het milieu.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar loop je een half jaar stage. Bijvoorbeeld bij een laboratorium van een chemisch bedrijf, of bij een bekende onderzoeksinstelling, zoals het RIVM of TNO. Je kunt ook stage lopen in het buitenland. Het andere half jaar verdiep je je in Research & Development en Analytical Science.
 
In dit jaar kies je ook je afstudeerrichting:
 • Chemical Research & Development
  Ontwikkelen van nieuwe stoffen, producten en processen.
 • Analytical Science
  Meten en analyseren van concentraties en stoffen.
 
De vakken van jaar 3

In het laatste jaar van je opleiding Chemie loop je een half jaar afstudeerstage en ga je je een half jaar profileren. Dit doe je bij een bedrijf of onderzoeksinstelling in Nederland of in het buitenland. Je schrijft een verslag over je onderzoek en dit verdedig je aan het einde van het jaar. Tijdens je afstudeeronderzoek krijg je begeleiding, ook in het buitenland. In het laatste jaar heb je ruimte voor verdieping en kun je extra vakken of een minor kiezen.
De vakken jaar van 4

Overige informatie

Je zit niet alleen maar in de klas, maar gaat ook in de praktijk aan het werk. Dit zijn de lesvormen die je tijdens je hbo-opleiding Chemie tegenkomt:
 • hoorcolleges
 • practica

 • groepsopdrachten

 • stages

Toetsing vindt plaats door middel van schriftelijke en online tentamens, verslagen en presentaties.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je opleiding.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 600 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Modern leren

  Chemie studeren doe je niet alleen in de klas, maar ook in het lab. We hebben de meest moderne laboratoria.

 • Persoonlijk en gezellig

  Je kent de docenten en je medestudenten snel bij naam.

 • Veel stage- en afstudeerplekken

  We hebben goede contacten met het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Je kunt stage lopen en afstuderen bij bekende bedrijven en instellingen.

Rachelle Granneman

"De lessen zijn altijd erg gezellig en de lesstof is goed te begrijpen"

Rachelle Granneman (17) eerstejaars student
Bas Langereis

"Docenten zijn deskundig en ervaren. Ze maken lessen die anders saai zouden zijn leuker met een grapje hier en daar"

Bas Langereis (21) derdejaars student
Koen van den Helder, opleiding hbo chemie voltijd | Hogeschool Utrecht

"Ik koos voor chemie omdat ik scheikunde leuk vond"

Koen van den Helder (22) Oud-student Chemie