Tijdens de opleiding

Chemie is een breed georiënteerde hbo-opleiding waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Je verdiept je in het vakgebied en past dat vanaf de eerste dag toe in het lab. Vanaf het derde jaar specialiseer je je in Research & Development waarbij je nieuwe stoffen, producten en processen ontwikkelt op een duurzame manier. Of in Analytical Science, waar je concentraties van stoffen bepaalt en identificeert met hoogwaardige analyseapparatuur voor veiligheid en onderzoek.

 

Inhoud van de opleiding Chemie

Het eerste jaar is samen met studenten Chemisch Technologie. Wil je na dit jaar liever overstappen? Dan is het mogelijk om zonder studievertraging te switchen naar Chemisch Technologie.

Je leert alles over de opbouw van atomen en moleculen, analysemethoden en syntheses. Daarnaast volg je een aantal basiscursussen, zoals Statistiek en Wiskunde. Je gaat direct het lab in en brengt de theorie in praktijk. Wat denk je van alcohol destilleren uit wijn en ontdekken welke stoffen in pijnstillers zitten?

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar leer je over chemische reacties, eigenschappen van stoffen en analyse- en scheidingsmethoden. Je probeert dit meteen uit in ons laboratorium met moderne apparatuur. We brengen je op de hoogte van de veiligheidsregels en leren je hoe je rekening houdt met het milieu. Ook bereiden we je voor op je stage in het derde jaar.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar loop je eerst een half jaar stage. We hebben een uitgebreide database met wel honderden bedrijven waar je stage kunt lopen. Bijvoorbeeld bij een laboratorium van een chemisch bedrijf of bij een gerenommeerde onderzoeksinstelling zoals het RIVM of TNO. Je kunt ook stage lopen in het buitenland. In dit eerste half jaar kies je voor een specialisaties Research & Development of Analytical Science.

  • Research & Development (R&D): ontwikkelen van nieuwe stoffen, producten en processen.
  • Analytical Science (AS): identificeren en analyseren van concentraties en stoffen met specialistische analyseapparatuur.

Het tweede half jaar verdiep je je in Research & Development of Analytical Science. Je volgt specialistische vakken en werkt in een groep van drie studenten intensief samen met opdrachtgevers uit het werkveld aan actuele vraagstukken. Je hebt bovendien de keuze aan welke opdracht en met welk bedrijf je wilt werken.

De vakken van jaar 3

In het laatste jaar van je opleiding ga je je een half jaar profileren. Je hebt dan ruimte om extra vakken of een minor te volgen. Hierbij kun je je verder specialiseren in de chemie, maar je kunt ook iets heel anders kiezen. Tot slot studeer je af met een stage bij een bedrijf of onderzoeksinstelling in Nederland of in het buitenland. Over je afstudeeronderzoek schrijf je een verslag en dit verdedig je aan het einde van het jaar. 

De vakken jaar van 4
Tijdens de opleiding Chemie: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

12
uur per week

Zelfstudie

24
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Chemie werk je wekelijks in het laboratorium, aangevuld met theoretische verdiepingen tijdens colleges. Je volgt hoor- en werkcolleges in groepen van 25 tot 30 studenten en je voert practica uit met circa 15 studenten. In groepjes van 2 tot 5 studenten werk je in verschillende projecten aan onderzoeksvragen. Onze lesvormen zijn erop gericht om jou te helpen actief te studeren. 

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Er zijn schriftelijke en online tentamens, je maakt verslagen en geeft presentaties. Ook zijn er enkele praktijktoetsen. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek en verdediging daarvan.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    Bij de opleiding Chemie word je in een leerteam van circa 7 studenten met een studieloopbaanbegeleider ingedeeld. Je volgt samen lessen en practica, en voert groepsopdrachten uit. Hierbij geef je feedback aan elkaar en leer je goed samenwerken en studeren. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt het leerteam, maar bespreekt ook met jou je persoonlijke voortgang, eventuele studieproblemen en je plannen en keuzes. Je leert deze begeleider aan het begin van de opleiding kennen en hij of zij begeleidt je tijdens de hele opleiding. 

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld.

    Bij de start van de opleiding dien je rekening te houden met éénmalige kosten (circa € 60) voor de aanschaf van bijvoorbeeld een laboratoriumjas, een veiligheidsbril en een setje met laboratoriumbenodigdheden. Ook dien je te beschikken over een Casio fx-82MS rekenmachine. 'Verder is het voor deze opleiding noodzakelijk om over een Windows gebaseerde laptop/tablet te kunnen beschikken met bij voorkeur een afneembaar scherm (2 in 1 laptop). De laptop heeft een Intel Pentium processor of beter en beschikt over minimaal 4 GB werkgeheugen.

    Houdt daarnaast per studiefase en studieprogramma rekening met aanvullende kosten voor de aanschaf van boeken en andere lesmaterialen. 

    Om deze opleiding te kunnen volgen is het noodzakelijk dat je beschikt over een een Windows gebaseerde laptop/tablet, met bij voorkeur een afneembaar scherm (2 in 1 laptop). De laptop heeft een Intel Pentium processor of beter en beschikt over minimaal 4 GB werkgeheugen. 

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Waarom Chemie studeren bij de HU?

    • Moderne laboratoria

      Wekelijks experimenteer je met moleculen in onze moderne laboratoria met state-of-the-art-apparatuur.

    • Verbreden en verdiepen

      Naast specialistische kennis en vaardigheden van chemie leer je ook duidelijk te communiceren, te presenteren, goed samen te werken en nauwkeurig verslag te leggen.

    • Veel stage- en afstudeerplekken

      We hebben goede contacten met bedrijven en kennisinstellingen, waardoor je kunt kiezen uit veel leuke stage- en afstudeerplekken in binnen- en buitenland.

    Rachelle Granneman

    "De lessen zijn altijd erg gezellig en de lesstof is goed te begrijpen"

    Rachelle Granneman (17) eerstejaars student
    Bas Langereis

    "Docenten zijn deskundig en ervaren. Ze maken lessen die anders saai zouden zijn leuker met een grapje hier en daar"

    Bas Langereis (21) derdejaars student
    Koen van den Helder, opleiding hbo chemie voltijd | Hogeschool Utrecht

    "Ik koos voor chemie omdat ik scheikunde leuk vond"

    Koen van den Helder (22) Oud-student Chemie

    Heb je nog vragen?