Samen Duurzaam

Klimaatvriendelijk asfalt van olifantsgras

Asfalt wordt gemaakt met aardolie. Maar het kan duurzamer. Olifantsgras biedt een alternatief dat zelfs CO₂ opslaat.

Het lijkt een tegenstelling: asfalt en natuur. HU-alumnus Marcel van de Peppel weet echter het meest vervuilende bestanddeel van asfalt – bitumen – te vervangen, met behulp van de natuur. Door lignine, een poeder dat Marcel chemisch wint uit olifantsgras, met hulp van HU-studenten. Het resultaat: Grasfalt®.

"We gebruiken de volledige grasstengel: we halen er lignine uit, maar ook cellulose – waar weer andere producten van gemaakt worden."

MARCEL VAN DE PEPPEL
Chief Technology Officer bij Miscancell

Tijdens de groei neemt olifantsgras CO₂ op. Voordat het rijp is om te oogsten, sterft het gras af en gaan de voedingsstoffen terug de grond in. In het voorjaar ontspruiten dan weer nieuwe stengels.

Studenten helpen met de doorontwikkeling

Als alumnus Chemische Technologie weet Marcel wat studenten te bieden hebben. Hij vroeg hen daarom te helpen zijn Grasfalt te verbeteren.

Nieuwe inzichten voor het onderwijs

Hermen Bollemaat geeft studenten les in chemisch onderzoek. Door met Marcel samen te werken, krijgt hij nieuwe inzichten.

Voorbereid op banen van de toekomst

Stagelopen bij innovatieve ondernemingen als Miscancell bereidt studenten zoals Bjorn voor op banen van de toekomst.

Samen problemen oplossen

Studenten werken natuurlijk het liefst niet aan theoretische, maar aan échte problemen. Onder begeleiding van docenten, onderzoekers en opdrachtgevers van organisaties of bedrijven werken ze in onze laboratoria bovendien met de nieuwste, geavanceerde installaties.

Bedrijven, onderzoekers, docenten en studenten werken samen aan oplossingen die hun vakgebied innoveren. De nieuwe kennis die zij opdoen, wordt teruggebracht in HU-opleidingen. Zo werken we samen aan oplossingen én aan de professionals van de toekomst. Daarbij hebben het bedrijf, de onderzoeker, de docent en student ieder hun eigen, onmisbare rol.

credits

Miscancell

Opleiding Chemie, opleiding Chemische Technologie (Hogeschool Utrecht)

Chemisch Technologisch Laboratorium (onderdeel van Innovatielab) Hogeschool Utrecht

Meer weten over samenwerken in chemie of chemische technologie?

Hermen Bollemaat

  • Docent/onderzoeker
Olifantsgrasveld

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen