Houd jij van scheikunde en technologie, vind je duurzaamheid belangrijk en gaat je hart sneller kloppen van innovaties? Dan is de opleiding Chemische Technologie iets voor jou. Als chemisch technoloog ontwerp en optimaliseer je allerlei duurzame productieprocessen: van schoon water tot geneesmiddelen en van voeding tot duurzaam asfalt. Bij chemische technologie denk je in grote massa’s: geen milliliters, maar liters en geen kilo’s maar tonnen. Je kijkt hoe techniek achter een proces sneller, beter en milieuvriendelijker kan. Klinkt goed? Lees meer over de ins en outs van deze uitdagende hbo-studie.

Vraag het aan Hermen

Heb je nog vragen over de opleiding? Docent Hermen heeft vast het antwoord. Stuur hem een bericht.

Stuur een appje

Online Open dagen

Doe mee met onze online studiekeuze-events tussen 30 oktober en 16 december.

Rondleidingen

Wil je de HU bezoeken? Meld je dan aan voor een rondleiding!

Tijdens de opleiding Chemische Technologie: voorbeeld van een lessituatie

Aan de slag met chemische processen

In het eerste jaar leer je samen met studenten Chemie de basis van chemische technologie en chemie. Zo volg je procestechnische en scheikundige vakken, net als wiskunde en statistiek. Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot chemisch technoloog waarbij je aan de slag gaat in onze moderne laboratoria. En ervaring in de praktijk? Die doe je op tijdens (afstudeer)stages, in Nederland of het buitenland.

Na de opleiding Chemische Technologie: werken in een laboratorium

Aan het werk als chemisch technoloog

Als chemisch technoloog kun je aan de slag bij veel verschillende bedrijven: bij farmaceuten, in de voedingsmiddelen- of verfindustrie, bij bedrijven die water zuiveren, et cetera. De uitdaging voor veel van deze bedrijven is de inrichting van duurzame processen en innovaties. En kijk, bij die ontwikkelingen ben jij als chemisch technoloog onmisbaar. Sterker nog: de arbeidsmarkt staat om je te springen!

Toelatingseisen Chemische Technologie

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Chemische Technologie als je een havo-, vwo- of mlo- of mbo procestechniek-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je wilt bijdragen aan een beter klimaat en milieu

    Als chemisch technoloog ontwikkel je slimmere, duurzamere en schonere productiemethoden. Bijvoorbeeld door afvalmateriaal te hergebruiken, of door een energiezuiniger proces te ontwikkelen.

  • Je wilt iets ontwikkelen en direct toepassen in de praktijk 

    Jij vindt het een uitdaging om te onderzoeken op welke milieubewuste manier een product gemaakt kan worden. Vervolgens toets je jouw idee in de fabriek en kun je ter plekke innoveren of doorontwikkelen.

  • Je bent nieuwsgierig en houdt van onderzoek

    Je vindt het leuk om processen schoner, duurzamer en efficiënter te maken. Hierbij maak je gebruik van innovatieve apparatuur en technieken.

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startdatum September
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc) of Ingenieur (ing.)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Chemische Technologie
Croho-code 34275

Vragen over de opleiding?