Is borstkanker erfelijk? Wat is de oorzaak van leukemie, allergie of dementie? Hoe werken moderne DNA-technieken waarmee je de dader van een misdrijf kan helpen opsporen? Kan er een betere therapie tegen malaria ontwikkeld worden? Of een beter vaccin tegen epidemieën zoals griep of Ebola? Al eeuwen is de mens nieuwsgierig naar het ontstaan en genezen van ziektes bij mensen en dieren. Jij ook? Dan is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) iets voor jou.

Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) ben je met je hoofd én je handen bezig. In het laboratorium werk je mee aan onderzoek dat grote effecten kan hebben op gezondheid en welzijn van mensen en dieren. Je leert alles over de verschillende onderzoekmethoden en de apparaten die je daarvoor moet gebruiken. Je leert hoe je de resultaten van je experiment goed kan analyseren en rapporteren.

De HU heeft moderne laboratoria waar je je met de nieuwste technieken verdiept in levensvraagstukken die van grote maatschappelijke betekenis zijn.

aanmelden

Zin om te beginnen? Bekijk dan meteen hoe je je aanmeldt. Je kunt je aanmelding voor deze opleiding regelen tot 1 mei 2019.

Open dag 24 november 2018

Kom 24 november naar onze open dag. Je bent welkom tussen 9:30 en 15:00 uur.

01
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): voorbeeld van een lessituatie

Je leert onderzoek doen en specialiseert je in een biomedische richting

Je leert hoe je onderzoek doet naar allerlei vragen die gaan over de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren. Hiervoor voer je experimenten uit in een laboratorium. Via (werk)colleges, praktijklessen, e-learning en projecten verdiep je je in de specialiseer jij je in de biomedische richting die bij je past.

02
Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Aan de slag als biomedisch analist

Na de opleiding Life Sciences kan jij als biomedisch analist aan de slag in een laboratorium aan een universiteit, bij een (academisch) ziekenhuis, bij een overheidsinstelling zoals het RIVM of NKI, in de farmaceutische industrie of bijvoorbeeld in een commerciële functie.

Toelating

Je kan starten met de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek als je een havo-, vwo- of mbo-techniekdiploma (niveau 4) hebt. Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingstoets doen.


Iets voor jou?

  • Je hebt affiniteit met medische biologie

    Je vindt vakken als Biologie en Scheikunde boeiend en het gaat je goed af. Je zet hierbij graag je wiskundige kennis in.

  • Je bent nauwkeurig, kritisch en een doorzetter

    Je doet onderzoek naar belangrijke vraagstukken. Je bedenkt kleine stappen in een groter onderzoek en lost hiermee in detail praktische problemen op. Je vindt het leuk om experimenten uit te voeren in een laboratorium. Je legt resultaten nauwkeurig vast en berekent data, om ze vervolgens kritisch te verwerken.

  • Je kunt zelfstandig- en ook samenwerken

    Als biomedisch analist moet je goed samen kunnen werken met alle leden van een onderzoeksgroep om een vraagstuk te kunnen ophelderen. De resultaten van de experimenten die jij individueel op het lab uitvoert zijn daarbij erg belangrijk.

"De opleiding heb ik gekozen omdat ik graag biologie wilde doen gericht op het lichaam en de werking hiervan"

Tamara Borsboom

Handig om te weten

Aanmelddeadline 1 mei 2019
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc)
Numerus fixus Nee
Studenten

Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

Contact