Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) ben je met je hoofd én je handen bezig. In het laboratorium werk je mee aan onderzoek dat grote effecten kan hebben op gezondheid en welzijn van mensen en dieren. Je leert alles over de verschillende onderzoekmethoden en de apparaten die je daarvoor moet gebruiken. Je leert hoe je de resultaten van je experiment goed kan analyseren en rapporteren.
De HU heeft moderne laboratoria waar je je met de nieuwste technieken verdiept in levensvraagstukken die van grote maatschappelijke betekenis zijn.
Online Open dagen
We helpen je graag met je studiekeuze. Bekijk ons aanbod.
Aanmelden
Zin om te beginnen? Meld je aan!
Je leert onderzoek doen en specialiseert je in een biomedische richting
Je leert hoe je onderzoek doet naar allerlei vragen die gaan over de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren. Hiervoor voer je experimenten uit in een laboratorium. Via (werk)colleges, praktijklessen, e-learning en projecten verdiep je je in de specialiseer jij je in de biomedische richting die bij je past.
Aan de slag als biomedisch analist
Na de opleiding Life Sciences kan jij als biomedisch analist aan de slag in een laboratorium aan een universiteit, bij een (academisch) ziekenhuis, bij een overheidsinstelling zoals het RIVM of NKI, in de farmaceutische industrie of bijvoorbeeld in een commerciële functie.
Toelating
Je kunt starten met de opleiding Biologie en medisch laboratoriumonderzoek als je een havo-, vwo- of mbo-techniekdiploma (niveau 4) hebt. Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingstoets doen.
Iets voor jou?
-
Je hebt affiniteit met medische biologie
Je vindt vakken als Biologie en Scheikunde boeiend en het gaat je goed af. Je zet hierbij graag je wiskundige kennis in.
-
Je bent nauwkeurig, kritisch en een doorzetter
Je doet onderzoek naar belangrijke vraagstukken. Je bedenkt kleine stappen in een groter onderzoek en lost hiermee in detail praktische problemen op. Je vindt het leuk om experimenten uit te voeren in een laboratorium. Je legt resultaten nauwkeurig vast en berekent data, om ze vervolgens kritisch te verwerken.
-
Je kunt zelfstandig- en ook samenwerken
Als biomedisch analist moet je goed samen kunnen werken met alle leden van een onderzoeksgroep om een vraagstuk te kunnen ophelderen. De resultaten van de experimenten die jij individueel op het lab uitvoert zijn daarbij erg belangrijk.
"Het meest waardevolle vind ik dat de HU een minor heeft waarbij je al stage gaat lopen"
Amber Appel (20) Derdejaars student
"Het meest waardevolle vind ik dat de HU een minor heeft waarbij je al stage gaat lopen"
Amber Appel (20)Derdejaars student
Ik wilde graag een studie doen waarbij ik me kon specialiseren in bepaalde ziektes veroorzaakt door micro-organismen. De HU had hierbij de perfecte opleiding waarbij ik me na 2 jaar kon specialiseren in microbiologie. Hierdoor kan je meer te weten komen over bacteriën en virussen en de technieken die hierbij horen. Dit vind ik erg interessant en dat is de reden dat deze studie voor mij de goede studie is. Het meest waardevolle vind ik dat de HU een minor heeft waarbij je al stage gaat lopen. Je afstuderen is altijd een onderzoek en niet perse diagnostiek en casussen. Deze minor zorgt ervoor dat je in het ziekenhuis echt de diagnostiek kant kan ontdekken.
"Op de middelbare school wist ik al dat ik Life Sciences wilde studeren"
Jordi Zwiggelaar (21) Derdejaars student
"Op de middelbare school wist ik al dat ik Life Sciences wilde studeren"
Jordi Zwiggelaar (21)Derdejaars student
Op de middelbare school wist ik al dat ik Life Sciences wilde studeren. Van hematologie tot fysiologie, je leert van alles over de wereld binnen je lichaam en dat leek me interessant. Ik koos voornamelijk voor Life Sciences op de HU vanwege de 50/50 afwisseling tussen theorie en praktische uitvoering. Je leert iets in de les en kan het vervolgens meteen op het laboratorium uitproberen. Daarnaast biedt de HU nog steeds specialisatie richtingen aan. Hierdoor kon ik aan het einde van mijn tweede jaar kiezen uit BMR (Biomolecular Research), Microbiologie en Zoölogie. Doordat de HU in het tweede jaar elke studierichting aan bod laat komen, kon ik rustig oriënteren voordat ik een definitieve keuze moest maken. Uiteindelijk heb ik voor BMR gekozen omdat ik het werken met DNA en eiwitten interessanter vind dan werken met bacteriën of dieren.
"Met de door specialisatie opgedane kennis kon ik een stageplek bemachtigen bij een internationaal bedrijf"
Koen Stam (21) vierdejaars student
"Met de door specialisatie opgedane kennis kon ik een stageplek bemachtigen bij een internationaal bedrijf"
Koen Stam (21)vierdejaars student
De opleiding biedt mij de mogelijkheid om me te specialiseren. Ik had mij aangemeld om zoölogie te volgen. Door deze specialisatie heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik dieroperaties moet uitvoeren. Door één van de cursussen ‘Neurobiologie’ kreeg ik belangstelling voor het brein. Met de kennis die ik door de specialisatie heb opgedaan, kon ik vervolgens een stageplek bemachtigen bij een internationaal bedrijf in Amsterdam.
In het vierde jaar koos ik om nog meer over het brein te leren met een minor Cognitie die ik heb gevolgd op de Universiteit van Utrecht. Ik sluit mijn laatste jaar af met een buitenlandstage naar het Verenigd Koninkrijk waar ik erg naar uit kijk. Door de opleiding heb ik genoeg doorgroeimogelijkheden. Ik ga dit doen door een master te volgen in Neuroscience.
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 1 mei |
---|---|
Startdatum | September |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Science (BSc) |
Numerus fixus | Nee |
Croho-naam | B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek |
Croho-code | 34397 |
Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur.