Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
Is borstkanker erfelijk? Wat is de oorzaak van leukemie, allergie of dementie? Hoe ontdek je met moderne DNA- en eiwittechnieken afwijkingen die een ziekte kunnen verklaren? Hoe verbeter je een vaccin tegen griep, ebola of COVID om een epidemie te voorkomen? Of ontwikkel je een alternatief model voor medische onderzoek om minder proefdieren te gebruiken? En hoe verwerk je de enorme hoeveelheid data die biologische experimenten kunnen opleveren? Maakt dit jou nieuwsgierig ? Dan is de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) iets voor jou.
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) ben je met je hoofd én je handen bezig in onze moderne laboratoria. Je verdiept je in onderzoek dat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mensen.Ook bekwaam je je in de geavanceerde laboratoriumtechnieken die daarbij gebruikt worden. Je leert alles over de verschillende onderzoekmethoden en de apparaten die je daarvoor moet gebruiken. Je leert hoe je de resultaten van je experiment goed kan analyseren en rapporteren.
Je maakt in onze laboratoria gebruik van de nieuwste technieken en verdiept je in levensvraagstukken op het gebied van voeding, gezondheid, ziekte en duurzaamheid. Dit doe je soms individueel maar vaak samen met andere studenten, docenten en/of met onderzoekers uit het werkveld.
Open dagen
Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!
Brochure van de opleiding
De belangrijkste informatie op een rij? In de brochure vind je alles over de opleiding in één handig document.
Doe onderzoek van levensbelang
Je leert hoe je met onderzoek bijdraagt aan gezondheid en duurzaamheid. Dit doe je met experimenten in het lab en met vakken over onder meer stofwisseling, hematologie, immunologie en een stage. Daarnaast leer je ook veel over jezelf.
vindt een baan binnen 1,5 jaar
Afgestudeerd en aan de slag
Na je studie kun je starten bij een ziekenhuis, onderzoekinstituut of universiteit als biomedisch analist. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een master te volgen.
Toelatingseisen Life Sciences
Studeren na middelbare school of mbo?
Je kunt starten met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) als je een havo-, vwo- of mbo techniek-diploma (niveau 4) hebt.
Studeren zonder diploma?
Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.
Is deze opleiding iets voor jou?
-
Je hebt affiniteit met medische biologie
Je vindt vakken als Biologie en Scheikunde boeiend en het gaat je goed af. Je zet hierbij graag je wiskundige kennis in.
-
Je bent nauwkeurig, kritisch en een doorzetter
Je doet onderzoek naar belangrijke vraagstukken. Je bedenkt kleine stappen in een groter onderzoek en lost hiermee in detail praktische problemen op. Je vindt het leuk om experimenten uit te voeren in een laboratorium. Je legt resultaten nauwkeurig vast en je rekent aan data, om ze vervolgens kritisch te verwerken.
-
Je kunt zelfstandig- en ook samenwerken
Als biomedisch analist moet je goed samen kunnen werken met alle leden van een onderzoeksgroep om een vraagstuk te kunnen ophelderen. De resultaten van de experimenten die jij individueel op het lab uitvoert zijn daarbij erg belangrijk.
"Het meest waardevolle vind ik dat de HU een minor heeft waarbij je al stage gaat lopen"
Amber Appel (20)Derdejaars student
Ik wilde graag een studie doen waarbij ik me kon specialiseren in bepaalde ziektes veroorzaakt door micro-organismen. De HU had hierbij de perfecte opleiding waarbij ik me na 2 jaar kon specialiseren in microbiologie. Hierdoor kan je meer te weten komen over bacteriën en virussen en de technieken die hierbij horen. Dit vind ik erg interessant en dat is de reden dat deze studie voor mij de goede studie is. Het meest waardevolle vind ik dat de HU een minor heeft waarbij je al stage gaat lopen. Je afstuderen is altijd een onderzoek en niet perse diagnostiek en casussen. Deze minor zorgt ervoor dat je in het ziekenhuis echt de diagnostiek kant kan ontdekken.
HU studenten winnen Applied Science Pitch Competition 2022
Een team van vijf HU studenten Life Sciences won afgelopen donderdag de Applied Science Pitch Competition 2022 met hun pitch over verschillende modellen om toxicologisch onderzoek te doen zonder proefdieren te gebruiken.
En daarnaast won HU student Chemische Technologie Victor Shao de tweede prijs met zijn pitch over het ontwikkelen van biobased circulair isolatiemateriaal.
Bekijk het volledige bericht.
Over de Applied Science Pitch Competition
De Applied Science Pitch Competition wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting DAS (Domein Applied Sciences), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) om aanstormend talent in het domein een podium te geven.
"Met de door specialisatie opgedane kennis kon ik een stageplek bemachtigen bij een internationaal bedrijf"
Koen Stam (21)vierdejaars student
De opleiding biedt mij de mogelijkheid om me te specialiseren. Ik had mij aangemeld om zoölogie te volgen. Door deze specialisatie heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik dieroperaties moet uitvoeren. Door één van de cursussen ‘Neurobiologie’ kreeg ik belangstelling voor het brein. Met de kennis die ik door de specialisatie heb opgedaan, kon ik vervolgens een stageplek bemachtigen bij een internationaal bedrijf in Amsterdam.
In het vierde jaar koos ik om nog meer over het brein te leren met een minor Cognitie die ik heb gevolgd op de Universiteit van Utrecht. Ik sluit mijn laatste jaar af met een buitenlandstage naar het Verenigd Koninkrijk waar ik erg naar uit kijk. Door de opleiding heb ik genoeg doorgroeimogelijkheden. Ik ga dit doen door een master te volgen in Neuroscience.
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 1 mei |
---|---|
Startmoment | September |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Science (BSc) |
Numerus fixus | Nee |
Croho-naam | B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek |
Croho-code | 34397 |
Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.