Na de opleiding

Met een diploma Chemie op zak vind je snel een passende baan. Bijvoorbeeld als chemisch analist of product developer bij laboratoria van chemische bedrijven, bij onderzoeksinstituten of in de voedselindustrie. Liever doorstuderen? Volg een master aan de universiteit of HU. De Master Data Driven Business sluit perfect aan op de opleiding Chemie.

Na de opleiding Chemie: werken in een laboratorium

Wat kan ik worden met Chemie?

Als research analist analyseer je monsters of ontwikkel en verbeter je nieuwe analysemethoden met geavanceerde en kostbare apparatuur. Onderzoeksdata verkrijgen, berekenen en rapporteren voor productontwikkeling, onderzoek naar ziekten of milieubescherming kan de kern van je werkzaamheden zijn.

Als product developer ontwikkel je grondstoffen en samenstellingen die nodig zijn voor het maken van nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor verf, verzorgingsproducten, eten, drinken en medicijnen. Dit doe je altijd met duurzame uitgangspunten.

Is een product wel in orde? En is het op de goede manier gemaakt? Als quality controller onderzoek je of de kwaliteit en veiligheid van producten zoals medicijnen, voeding en drinkwater, en processen goed zijn. Ook bekijk je wat beter kan.

Je kunt aan de slag bij

 • Grote chemische bedrijven (zoals Nouryon, DSM of BASF)
 • Voedingsindustrie (zoals Friesland Campina of Bunge Loders Croklaan)
 • Farmaceutische industrie (zoals Symeres of Ardena)
 • Onderzoeksinstellingen (zoals TNO of KWR)
 • De polymeren industrie (zoals PPG of Covestro)
 • Aanverwante functies (zoals de overheid, het onderwijs of in de sales)
Na de opleiding Chemie: werken in een laboratorium

Baankans

80%
vindt een baan binnen 1,5 jaar
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

  Doorstuderen na je diploma?

  De opleiding Chemie werkt nauw samen met universiteiten en hogescholen. Denk aan Universiteit Utrecht (UU), Radboud Universiteit (RU) en de universiteiten van Amsterdam (UvA en VU). Bij de meeste universiteiten kun je via een premastertraject instromen. Hiermee kun je al in het vierde jaar van je hbo-opleiding starten.

  Je kunt ook een master volgen bij de HU. Weet je dat je na een hbo master of universitaire master dezelfde afstudeertitel (master's degree) krijgt? De Master Data Driven Business (MDDB) bij de HU sluit perfect aan op de opleiding Chemie. Je leert strategische business vraagstukken overbrengen op dataprofessionals en zorgt ervoor dat dataoplossingen bijdragen aan evidence-based besluitvorming.

  Koen van den Helder, opleiding hbo chemie voltijd | Hogeschool Utrecht

  "Ik koos na de opleiding chemie voor een master aan de Universiteit van Utrecht"

  Koen van den Helder (22) Oud-student Chemie

  "Bij Plantics werk ik aan oplossingen voor het wereldwijde plasticprobleem"

  Geert Noordzij Oud-student Chemie

  Heb je nog vragen?