Tijdens de opleiding

Door onderzoek ga jij op zoek naar de oplossing voor vragen op het gebied van gezondheid. Je leert praktische vaardigheden om testen en experimenten uit te kunnen voeren. Deze kennis gebruik je later tijdens je stage.

Inhoud van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

In het eerste jaar volg je een programma met alleen basisvakken. In vier lesperiodes van negen á tien weken krijg je theorie- en praktijklessen. En je werkt met een groepje van zeven of acht studenten samen in een project aan een onderzoeksvraag. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar hartproblemen van een watervlo, de samenstelling van een sportdrank of defecten aan genen die leiden tot een erfelijke ziekte.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar verdiep je je in de opbouw van een organisme. Je leert hoe biomoleculen (DNA en eiwitten) samenwerken in een cel. Je leert over infectieziekten en het afweersysteem. Je leert gegevens en resultaten te analyseren en welke methoden of computerprogramma’s je hiervoor kunt gebruiken, zodat je uiteindelijk weet wat je de resultaten van je experimenten betekenen. Ook kies je aan het einde van het tweede jaar je specialisatie- en tevens afstudeerrichting: Microbiology, Biomolecular Research, Zoology of Data Science.
De vakken van jaar 2

In het derde studiejaar volg je verdiepende vakken van de gekozen specialisatierichting.In de tweede helft van dit studiejaar kun je je studie naar eigen interesse en ambitie invullen. Je krijgt dan de mogelijkheid om jezelf te profileren. Je volgt onderwijs naar keuze binnen de opleiding Life Sciences of bij een andere opleiding van de HU, Hogeschool of Universiteit. Of je kiest uit een landelijk aanbod van vaststaande onderwijspakketten (minoren). Zo verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden naar eigen inzicht.

Je kunt ook een minor of cursuspakket kiezen die je voorbereidt op een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.
De vakken van jaar 3

Tijdens het vierde jaar loop je stage in een extern laboratorium bij bijvoorbeeld een ziekenhuis als het UMC of een onderzoeksinstelling zoals het RIVM of NKI of bij een universiteit of bedrijf. Je werkt in de praktijk aan je eigen onderzoeksproject. Je doet dat in de richting waarin je je vanaf het derde jaar hebt gespecialiseerd. Dit is je afstudeeronderzoek of -opdracht.

Zo leer je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen en je krijgt een nog beter beeld van de functies die jij later zou kunnen gaan vervullen. Je wordt hierbij begeleid door een docent van de school en door een begeleider uit het laboratorium waar je je afstudeeronderzoek uitvoert. Afstuderen met een stage in het buitenland is ook heel goed mogelijk.
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

12
uur per week
 • 60%individueel werk
 • 40%Groepswerk

Zelfstudie

26
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Reken op een gemiddelde studie-investering van 40 uur per week. 30-40% hiervan zijn geroosterde activiteiten die op school plaatsvinden. Je zit niet alleen in de klas, maar gaat ook in de praktijk (laboratorium) aan het werk. De overige tijd richt je zelfstandig in en besteed je aan de voorbereidingen op de lessen, de practica en toetsen of aan de overleggen met je projectgroep, het schrijven van je verslagen of het uitwerken van je resultaten. In de opleiding werk je veel met Engelstalige leerboeken aangevuld met Nederlandstalige cursus-en praktijkhandleidingen.

  Deze lesvormen kom je tijdens de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) tegen:

  • Hoorcolleges (soms ook als weblecture beschikbaar na afloop)
  • Werkcolleges
  • Instructie-werkcolleges
  • IZT (instructie-zelfstudie-terugkom)
  • Projectonderwijs
  • Laboratoriumvaardigheden (praktijklessen)

  Jouw kennis en vaardigheden worden op verschillende manieren getoetst. Je maakt schriftelijke of digitale tentamens. Sommige laboratoriumvaardigheden (praktijklessen) worden door middel van een assessment getoetst. Projecten kunnen worden getoetst aan de hand van een verslag en presentaties.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je opleiding. Hij/zij kan je ook helpen met de keuzes die tijdens je studie gaat maken.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen en laboratoriumbenodigdheden ben je elk jaar ongeveer € 250 kwijt. Verder is het tijdens je opleiding Life Sciences noodzakelijk om over een laptop/tablet te beschikken.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Reken op een gemiddelde studie-investering van 40 uur per week. 30-40% hiervan zijn geroosterde activiteiten die op school plaatsvinden. De overige tijd richt je zelfstandig in en besteed je aan de voorbereidingen op de lessen, de practica en toetsen of aan de overleggen met je projectgroep, het schrijven van je verslagen of het uitwerken van je resultaten. In de opleiding werk je veel met Engelstalige leerboeken aangevuld met Nederlandstalige cursus- en praktijkhandleidingen.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Life Sciences studeren bij de HU?

  • Modern leren

   Naast theorielessen krijg je ook veel aansluitende praktijklessen in het laboratorium. De HU beschikt over veel en zeer moderne laboratoria en apparatuur.

  • Persoonlijk en gezellig

   Je bent geen nummer. Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens je hele opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

  • Stage- / afstudeerplekken in en buiten Nederland

   Binnen elke specialisatierichting zijn er goede contacten met het bedrijfsleven en diverse kennis- en overheidsinstellingen. Je kunt stage lopen en afstuderen bij bekende bedrijven en instellingen in Nederland, maar zo’n 20% van onze studenten doen dat elk jaar in het buitenland.

  Henny van Kooij, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)

  "Ik zocht een opleiding die zorg en werken in een lab combineerde"

  Henny van Kooij (25) Derdejaars student
  Jordi Zwiggelaar - Student BML

  "Ik heb levende cellen kunnen muteren om een ziekte model te maken dat voor toekomstige projecten gebruikt kan worden"

  Jordi Zwiggelaar (21) Derdejaars student
  Interieur Heidelberglaan 7, Utrecht Science Park

  Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

  Heb je nog vragen?