Lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry ontwikkelt proefdiervrije methoden om gezondheidseffecten vast te stellen van stoffen aanwezig in onze omgeving, onze voeding, in vaccins en in medicijnen.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
In ons onderzoek ontwikkelen we methoden om positieve effecten dan wel schadelijke neveneffecten van bestanddelen in voeding te kunnen meten. In vitro-methoden betreffen cellijnen, maar ook organoïden gemaakt uit stamcellen. We richten ons bijvoorbeeld op anti-microbiële reacties die gestimuleerd worden door natuurlijke stoffen aanwezig in de voeding. Een methode is opgezet waarmee effecten op de (darm) gezondheid in de mens vastgesteld kunnen worden op basis van inspanning op een fietsergometer.
Projecten
- Darmmodellen voor het testen van voeding
- Invloed van beweging op de darmen en op het afweersysteem
- VitalTissue
Het onderzoek naar antimicrobiële resistentie is nauw verweven met onderzoekslijn ‘Voeding en gezondheid’. Zo onderzoeken we met onze partners uit de professionele praktijk in hoeverre natuurlijke bestanddelen de afweer in de darm kunnen verbeteren. We gebruiken daarbij bijvoorbeeld stamcelkweken van darmen uit varken en kip. We onderzoeken ook de directe antimicrobiële werking van natuurlijke stoffen, onder andere door clustering van bacteriën in beeld te brengen.
Projecten
- Darmmodellen voor het testen van voeding
Het onderzoek naar de veiligheid van stoffen en vaccins richt zich op het ontwikkelen van proefdiervrije methoden om toxische effecten vast te stellen, zoals groei van cellen en de beweging, ontwikkeling en reproductie van de nematode C. elegans.
Projecten
Voorspellen van toxiciteit door middel van kunstmatige intelligentie
In het ONTOX-project ontwikkelen we een algemene strategie voor het inzetten van kunstmatige intelligentie (AI) om te voorspellen of en in welke mate chemische stoffen giftig zijn voor mensen. Nieuwe voorspellende algoritmes maken gebruik van big data om een betrouwbare inschatting te geven of een bepaalde stof een gevaar vormt voor de gezondheid.
Iedereen heeft het in zich
In dit project willen we het brede publiek informeren over en betrekken bij biomedisch onderzoek: in het bijzonder de (on)mogelijkheden van het gebruik van menselijk restweefsel.
Biovergisting van organisch afval en bioplastics
Onderzoekers van het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry buigen zich over een geschikt biovergistingsproces voor kleine bedrijven en particulieren in de gebouwde omgeving.
Publicaties
- Natural language processing in toxicology: Delineating adverse outcome pathways and guiding the application of new approach methodologies
- Kinetics of Physiological Responses as a Measure of Intensity and Hydration Status During Experimental Physical Stress in Human Volunteers
- Plasma citrulline concentration, a marker for intestinal functionality, reflects exercise intensity in healthy young men
Onderwijs
Het lectoraat draagt stevig bij aan het onderwijs op het terrein van laboratorium-opleiding. Training van toekomstige analisten is gericht op het aanleren van multidisciplinaire onderzoeksvaardigheden. De onderzoekslijnen van het lectoraat voeden de opleidingen Life Sciences en Chemistry aan de HU.
“Onderzoek en onderwijs worden beiden gedreven door nieuwsgierigheid. Zeker in de praktijk van het laboratoriumonderzoek zijn ze niet los van elkaar te zien.”
Cyrille Krul Lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Samenwerking
Het lectoraat stond aan de basis van het Innovatielab (iLab) Life Sciences & Chemistry in Utrecht, dat ruimte biedt aan samenwerking met professionals uit de beroepspraktijk. We werken nauw samen met andere kennisinstellingen, en partners uit het bedrijfsleven, ook internationaal.
Onze lectoren en onderzoekers
Meer informatie
Wil je meer weten over het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry?