Na de opleiding

Met jouw diploma op zak kun jij daarna aan de slag bij uiteenlopende bedrijven en ga je je bezighouden met onderzoek dat grote effecten kan hebben op de gezondheid en welzijn van mensen en dier. Je kunt natuurlijk ook verder studeren. Bijvoorbeeld door een master aan de universiteit volgen.

Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Wat kan ik worden met Life Sciences?

Je gaat aan de slag bij een ziekenhuis, onderzoeksinstituut, farmaceutisch bedrijf of universiteit. Daar doe je in het laboratorium onderzoek naar het ontstaan, voorkomen en bestrijden van ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker, diabetes of Alzheimer of ziektes veroorzaakt door pathogene micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het onderzoek kan zich ook richten op het verbeteren van methoden waardoor in materiaal van patiënten een ziekte in een heel vroeg stadium gedetecteerd en bestreden kan worden.

Na de start van je eerste baan kun je doorgroeien naar leidinggevende functies zoals projectleider of afdelingshoofd, naar functies als kwaliteitsfunctionaris, beheerder van apparatuur, instructeur/begeleider, informatietechnoloog, salesmanager voor laboratoriumapparatuur. De Bachelor of Science functioneert vaak onder inhoudelijke eindverantwoordelijkheid van een academicus, terwijl hij/zij in het midden en kleinbedrijf (MKB) vaak zelf de eindverantwoordelijkheid heeft.

Daarnaast kun je als Bachelor of Science, soms na een additionele scholing, terecht komen in dienstverlenende functies zoals bijvoorbeeld in het onderwijs als docent/begeleider of in het bedrijfsleven in commerciële functies. Ook is een hbo-opleiding Life Sciences een goede basis voor een (academische) masteropleiding op het gebied van bijvoorbeeld biologie of biomedische wetenschappen.

Je kunt aan de slag bij

 • UMC
 • Nederlands Kankerinstituut
 • Universiteit Utrecht
 • TNO
 • Danone
Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Baankans

90%
vindt een baan binnen 1,5 jaar

  Doorstuderen na je diploma?

  Wil je na je bacheloropleiding nog verder studeren? Kies dan voor een vervolgopleiding bij Hogeschool Utrecht of een interessante master bij een universiteit. Hieronder vind je enkele masters die veel gekozen worden door je medestudenten. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.
  Tamara Borsboom, oud-student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences), voltijd

  "Na mijn studie ben ik als technician bij het VUMC aan de slag gegaan"

  Tamara Borsboom (24) Oud-student Life Sciences
  Interieur Heidelberglaan 7, Utrecht Science Park

  Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

  Heb je nog vragen?