Lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals
Het lectoraat onderzoekt welke wiskundige en analytische vaardigheden professionals nodig hebben nu werkplekken en beroepssituaties snel veranderen door digitalisering en technologisering. We willen (aanstaande) professionals beter toerusten om met zelfvertrouwen wiskunde, rekenen en statistiek te gebruiken in hun beroepssituatie.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
De eerste onderzoekslijn richt zich op de vraag welke competenties (toekomstige) professionals nodig hebben op het gebied van rekenen, wiskunde en statistiek in een breed scala aan beroepen. Daarbij ligt de focus op professionals voor wie een zekere vaardigheid in deze gecijferdheidsdomeinen een voorwaarde vormt voor de uitoefening van hun beroep. Ook krijgen lerarenopleidingen voor basisonderwijs en wiskundeleraar in het bijzonder aandacht in deze onderzoekslijn. Er is verwantschap met onderzoek naar vaardigheden als analytisch denken, probleem oplossen, modelleren en abstraheren.
De tweede onderzoekslijn richt zich op de vraag welke competenties op het gebied van rekenen, wiskunde en statistiek gecijferde burgers nodig hebben voor een volwaardige participatie in de huidige digitale en technologische maatschappij. Tot deze onderzoekslijn behoren ook de concepten “financial literacy”, “health numeracy” en kritisch omgaan met kwantitatieve informatie. Hierbij spelen ook mechanismen van inclusie en exclusie, verbinding en selectie, zelfvertrouwen en angst, een rol.
Projecten
De derde onderzoekslijn richt zich op de vraag hoe relevante wiskundige en analytische competenties kunnen worden verworven door burgers en professionals. We kijken naar de professionele ontwikkeling van studenten en opleiders binnen de HU-opleidingen en naar de ontwikkeling van kwetsbare burgers in de regio Utrecht. De onderzoekslijn omvat ook de vraag hoe de basisvaardigheden in de curricula voor het funderend onderwijs gemoderniseerd kunnen worden zodat ze beter voorbereiden op de competenties die burgers en professionals in hun verdere leven nodig hebben.
Projecten
Europees Referentiekader Gecijferdheid
Ruim een miljoen Nederlanders heeft moeite met getallen. Dit kan een grote hindernis zijn. Daarom ontwerpen we een Europees kader voor gecijferdheid.
Wiskunde voor toekomstige ingenieurs: van theorie naar toepassing
In dit project inventariseren we wat de jonge ingenieur nodig heeft aan techno-mathematische vaardigheden en hoe kan het onderwijs aansluiten.
Gecijferdheid in de praktijk
Binnen dit Europese project worden effectief gec ijferdheidsonderwijs ontwikkeld die aansluit bij het dagelijks leven van volwassenen.
Publicaties
- Initiating a Common European Numeracy Framework
- Design specifications for a social robot math tutor
- Introducing density histograms to grades 10 and 12 students Design and tryout of an intervention inspired by embodied instrumentation
Onderwijs
Het lectoraat draagt bij aan relevant en betekenisvol onderwijs, zowel binnen de HU als bij andere onderwijsinstellingen. Samen met regionale, nationale en internationale partners wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd en vertaald naar onderwijs.
“Bij gecijferdheid is het uitgangspunt dat iedereen relevante wiskundige competenties kan ontwikkelen in een betekenisvolle en inspirerende leeromgeving.”
Kees Hoogland lector Wiskundig en analytisch vermogen van professionals
“Bij gecijferdheid is het uitgangspunt dat iedereen relevante wiskundige competenties kan ontwikkelen in een betekenisvolle en inspirerende leeromgeving.” Kees Hoogland lector Wiskundig en analytisch vermogen van professionals
Kees Hoogland is per 1 september aangesteld als lector Wiskundig en analytisch vermogen van professionals bij het nieuwe, gelijknamige lectoraat van Hogeschool Utrecht (HU). “We willen mensen toerusten om met zelfvertrouwen wiskunde, rekenen en statistiek te gebruiken in hun werk en dagelijks leven.”
Lees het hele nieuwsbericht.
Samenwerking
Het lectoraat werkt samen met regionale partners zoals Universiteit Utrecht en verschillende roc’s, met landelijke netwerken zoals Ecent/Elwier, en met internationale organisaties en universiteiten zoals OECD.