Houd jij van kinderen? En wil je juf of meester worden op een basisschool? Als jij het beste uit ieder kind wilt halen en voor een goede sfeer in de klas kunt zorgen, dan is de HU pabo iets voor jou.

Wil jij kinderen leren de wereld te ontdekken en begrijpen?

Video afspelen
5:14

Op de pabo leer je de ontwikkeling van een kind begrijpen en begeleiden. Hoe leren kinderen? Hoe geef je het beste les? En hoe hou je rekening met verschillen tussen leerlingen? Je leert lesgeven in verschillende vakken. Van geschiedenis en rekenen tot muziekles. Deze opleiding kun je ook in Amersfoort volgen. Lees meer over Studeren in Amersfoort. Wil jij een sportieve juf of meester worden en gymles geven aan alle klassen van de basisschool? Kies dan voor de HU pabo sportklas.

Stuur een appje (werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur)

Vraag het aan Margriet

Heb je een vraag over de pabo-opleiding in voltijd? Docent Margriet Elschot heeft vast het antwoord. Stuur haar een bericht.

Stuur een appje over de voltijd-pabo

Aangemeld, en nu?

Start je in september? Voltooi dan je inschrijving.

Bezoek een meeloopdag

Leer de opleiding nog beter kennen tijdens een meeloopdag. Je volgt een echte studiedag en ervaart wat het is om bij ons te studeren.

Tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs: voorbeeld van een lessituatie
Tijdens de opleiding

Bepaal zelf welke docent je wordt

Je leert vooral van ervaring, daarom sta je al snel voor de klas. Ontdek hoe je lesgeeft aan kinderen en volg vakken zoals taal, rekenen, beeldende vorming en meer.

Na de opleiding Leraar Basissonderwijs: praktijkvoorbeeld
97%

vindt een baan binnen 1,5 jaar

Na de opleiding

Snel een baan als juf of meester

Ga direct aan de slag als leraar in het (speciaal) basisonderwijs. Of word leraar in het praktijkonderwijs. Liever ‘achter de schermen’ werken op een basisschool? Als intern begeleider of in de directie? Ook dat kan!

Toelatingseisen Leraar Basisonderwijs

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Leraar Basisonderwijs als je een havo-, vwo-, mbo- of hbo-diploma (niveau 4) hebt. Voor havisten en mbo'ers gelden aanvullende toelatingseisen.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bent veelzijdig

    Je beheerst de Nederlandse taal en kunt goed rekenen, maar voor creatief en leuk uitleggen draai jij je hand ook niet om.

  • Je hebt brede algemene kennis

    Van aardrijkskunde tot wetenschap en van het laatste nieuws tot geschiedenis: jij kunt kinderen overal wat over vertellen.

  • Je bent communicatief

    Als leraar in het basisonderwijs heb je veel contact met je leerlingen, maar ook met hun ouders en je collega's.

Mara Heijmen, student leraar basisonderwijs (pabo)

"De opleiding aan de HU Amersfoort is kleinschalig, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding."

Mara Heijmen Student HU Amersfoort

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 97 Utrecht , De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Bachelor of Education (BEd)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Opleiding tot Leraar Basisonderwijs
Croho-code 34808

Veelgestelde vragen

Op de pabo volg je vakken die je helpen om goed les te geven in zowel de onderbouw (groep 1-4) als de bovenbouw (groep 5-8). Zo krijg je les in vakken die je als juf of meester op de basisschool ook geeft. Denk aan taal en rekenen. Maar je leert bijvoorbeeld ook over ontwikkelingspsychologie en pedagogisch handelen. Bekijk wat je nog meer leert tijdens de opleiding.

Als je de pabo hebt afgerond mag je lesgeven in het primair onderwijs. Daar valt niet alleen het reguliere basisonderwijs onder, maar ook het speciaal basisonderwijs, het speciaal voortgezet onderwijs en het praktijkonderwijs. Bekijk wat je na de pabo nog meer kunt doen.

Het bruto startsalaris van een leraar basisonderwijs ligt gemiddeld rond de € 2.678 per maand.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Je kiest zelf of je de pabo in Utrecht of in Amersfoort volgt. De locatie is anders, maar verder zijn de opleidingen identiek. Wil je de HU pabo sportklas doen of kiezen voor de muziekklas? Ook dat kan op allebei de locaties. 

Vragen over de opleiding?