Docent rekenen/gecijferdheid (mbo en vo)

 • Bachelor
 • Module
 • 5 maanden
 • HU locaties, Incompany

Deze module is een inhoudelijk sterke route om bekwaam en bevoegd rekendocent te worden voor mbo, vo en volwassenen-educatie. In deze module wordt aandacht gegeven aan de meest actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland rond rekenen en gecijferdheid. Hiermee worden deelnemers optimaal voorbereid op de complexe beroepspraktijk waarin het rekenniveau en de ge-cijferdheidscompetenties van leerlingen/studenten/cursisten worden verhoogd.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met docent Kees Hoogland via kees.hoogland@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur een mail

Handig om te weten

Start Dinsdag 7 september 2021 (samen met overeenkomstige minor)
Lesdata Dinsdag 7/9, 14/9, 21/9, 5/10, 12/10, 26/10, 2/11, 16/11, 23/11, 7/12, 14/12, 21/12, 11/1, 18/1 van 14.00 - 17.00 uur
Studie-investering 14 uur per week (inclusief bijeenkomsten)
Kosten € 1340 (vrij van btw)
Deelnemers 8-25
Locatie Padualaan 97 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de module wordt er gewerkt aan het ontwerpen van concrete producten voor de onderwijspraktijk. Daarvoor worden steeds theorie, resultaten uit onderzoek en voorbeelden van good practices verkend, gesystematiseerd en benut. De resultaten worden in de praktijk nader verfijnd of uitgeprobeerd.

Deze bachelormodule is sterk productgericht. Resultaten zijn producten waar jij zelf en anderen wat aan hebben in de praktijk. Voor toetsing en beoordeling zal veel gebruik gemaakt worden van “comparative judgement”, waarbij de deelnemers een belangrijke rol krijgen in de beoordeling van producten.

 • Brede blik op rekenen en gecijferdheid in de praktijk van alledag.
 • Praktische didactische handvatten om reken- en gecijferdheidsonderwijs te geven aan een grote variatie aan lerenden.
 • Kennis van recente inzichten en internationale ontwikkelingen.
 • In staat om relevante onderwijsinterventies te ontwerpen en onderzoeken.
 

Interesse in de module Docent Gecijferdheid/ Rekenen?

Vragen over de opleiding?

toelating

Om de bachelormodule Docent Rekenen/Gecijferdheid  te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus relevante ervaring met rekenlessen op vo of mbo. Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae en een intakegesprek.

Docenten

De module wordt begeleid vanuit het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals. Daardoor zijn de meest actuele nationale en internationale ontwikkelingen onderdeel van de module.
Het gaat om een brede blik op rekenen: namelijk de manier waarop mensen in het dagelijks leven of (complexe) beroepssituaties omgaan met kwantitatieve problemen. En vervolgens hoe je leerlingen, studenten of cursisten daarvoor opleidt.

Dr. Kees Hoogland

Lector Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals

Drs. Karen Heinsman

Docent ITT, Onderzoeker lectoraat

Na deze opleiding

Wanneer je de bachelormodule Docent Rekenen/Gecijferdheid (mbo en vo) succesvol hebt afgerond, ontvang je van Hogeschool Utrecht een Certificaat van Bekwaamheid Docent Rekenen vo/mbo en een bevoegdheid Docent Rekenen vo/mbo (mits al in bezit van andere onderwijsbevoegdheid). 

Je wordt bekwaam (en mogelijk bevoegd) Docent Rekenen vo/mbo. Je bent in staat om rekenonderwijs te verzorgen en te ontwerpen. 

Eén van de unieke kenmerken van deze bachelormodule is dat deze onderdeel is van een minor Docent Rekenen/Gecijferdheid (30 ec). Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is het voltooien van de gehele minor een mogelijke vervolgstap.

Overige informatie

De bachelormodule Docent Rekenen/Gecijferdheid (mbo en vo) kost €1.340,-, vrij van btw. Hierbij zijn de lesmaterialen inbegrepen.

In de module staat de onderwijspraktijk centraal. De module is erop gericht deelnemers toe te rusten met competenties waarmee zij de complexe beroepspraktijk rond rekenen kunnen aanpakken.  Om een wisselwerking te creëren tussen verworven kennis en de praktijk, dien je toegang tot een relevante werkplek te hebben.

Waarom docent gecijferdheid/rekenen bij de HU?

 • Actuele ontwikkelingen en inzichten

  Verbonden aan lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals.

 • Praktijkgericht en bruikbaar

  De module levert concrete producten op die direct gebruikt kunnen worden in de praktijk.

 • Ontwerpen van producten

  Gericht op het maken van bruikbare producten in tegenstelling tot het maken van verslagen.