Lectoraat Participatie Zorg en Ondersteuning
Iedereen heeft het recht om zich te ontplooien en volwaardig mee te doen in de samenleving. Dat geldt ook voor mensen met een functiebeperking. Het lectoraat onderzoekt hoe professionele ondersteuning bij kwaliteit van leven en sociale inclusie het beste vorm en inhoud kan krijgen.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
In deze onderzoekslijn onderzoeken we hoe professionals kunnen werken aan sociale inclusie. Hierbij kijken we hoe het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap vertaald kan worden naar de professionele praktijk.
Projecten
Deze onderzoekslijn kijkt hoe sociaal professionals deze veranderingen in de praktijk brengen en hoe zij integraal en interprofessioneel kunnen werken. Welke kennis, vaardigheden en houdingen hebben zij nodig? En wat is er op het niveau van organisaties en beleid nodig om hen te ondersteunen?
Projecten
Persoonlijke ervaringen met bijvoorbeeld verslaving, psychiatrie, trauma, verstandelijke beperking en armoede kunnen van grote waarde zijn voor sociale professionals. Het helpt hen om zich in te leven in hun cliënten en aan te sluiten op hun beleving. Ervaring als bron van kennis wordt de laatste jaren steeds meer erkend, naast methodische en wetenschappelijk-theoretische kennis.
In deze onderzoekslijn onderzoeken we hoe deze ervaringskennis door studenten, docenten en professionals optimaal ontwikkeld en benut kan worden.
Projecten
Tegenwoordig wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers. Hoe pakt dit uit wanneer er voor langere tijd zorg nodig is? Deze onderzoekslijn richt zich met name op de informele ondersteuning van mensen met een cognitieve aandoening, zoals dementie, niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking. Daarnaast gaat het soms om vraagstukken rond informele zorg in het algemeen.
We kijken daarbij vooral hoe professionals informele inzet optimaal kunnen ondersteunen. Hierbij is een goede samenwerking tussen professionals, mantelzorgers en cliënten noodzakelijk.
Projecten
Gemengd wonen: lessen uit de praktijk
Wat leren we van vijf Utrechtse projecten voor gemengd wonen? Dit onderzoek laat zien dat bewoners meestal tevreden zijn, ongeacht hun achtergrond.
YOUTH-GEMS: Europees onderzoek naar geestelijke gezondheid jongeren
Youth GEMS onderzoekt genetische en omgevingsfactoren die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid van jongeren.
De evidentie van ervaringsdeskundigheid
We doen binnen dit project literatuuronderzoek naar de evidentie van ervaringsdeskundigheid: waarde, effect en werkzame elementen. Zo krijgen we zicht op de evidentie van ervaringsdeskundigheid in diverse contexten middels een scoping review.
Onderwijs
Het lectoraat is nauw verbonden met het onderwijs rond sociaal werk. We dragen bij aan de ontwikkeling van de bachelor Social Work en de master Community Development. Ook zijn docent-onderzoekers betrokken bij leerwerkplaatsen, leerteams en onderwijsprogramma’s rond geestelijke gezondheidszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en informele zorg.
“De opdracht voor sociaal werkers: stel mensen in staat zelf keuzes te maken, schep mogelijkheden om competenties te ontwikkelen en van waarde te kunnen zijn en zorg voor verbinding.”
Prof dr. Jean Pierre Wilken in zijn bijzondere openbare les (2018)
Samenwerking
Het lectoraat werkt samen met tientallen organisaties in het sociaal domein en zorgdomein, zowel regionaal, landelijk als internationaal. In de regio is zij aangesloten bij het Kennisplatform Utrecht Sociaal. Landelijk maakt zij o.a. deel uit van het Onderzoekersplatform Disability Studies, Inclusie en Belonging. Internationaal is zij o.a. aangesloten bij het CARPE Network, PowerUs en de European Social Work Research Association.