Studiekeuzecheck

Wanneer een opleiding goed bij je past, is de kans groter dat je hem succesvol afrondt. Om op tijd te kijken of er zo’n goede match is tussen jou en een opleiding, is er de studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht. Wel zo handig.

Let op

Heb je een studie gekozen met een numerus fixus? Dan geldt de studiekeuzecheck niet. Bekijk op de pagina numerus fixus alles wat je wel moet weten.

De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale intake en een matchingsdag of (nu de HU gebouwen vanwege coronamaatregelen nog steeds beperkt toegankelijk zijn) eventueel een studiekeuzeadviesgesprek bij de opleiding die je hebt gekozen en een (niet-bindend) studiekeuzeadvies. De digitale intake ontvang je automatisch na je aanmelding.

De Studiekeuzecheck

Video afspelen Teaser Video Studiekeuzecheck

Voor wie is de studiekeuzecheck?

Onze studiekeuzecheck is niet zomaar een check of jij en de opleiding bij elkaar passen: voor alle voltijd-, duale bachelor- en associate degree-opleidingen is deelname verplicht.

Je maakt de studiekeuzecheck als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld voor een of meerdere opleidingen zonder numerus fixus of bij een uitzonderingsgroep hoort die zich nog na 1 mei mag aanmelden.

 

Houd je mailbox (ook je spambox!) goed in de gaten na je aanmelding, zodat je de belangrijke informatie over de studiekeuzecheck niet mist. Als je je digitale intake niet op tijd invult én retourneert/opstuurt, kun je namelijk niet beginnen met je opleiding.

Wat als je buiten Nederland woont?

Woon jij niet in Nederland, maar heb je je wel aangemeld voor een voltijd-, duale of ad-opleiding? Dan is ook voor jou een studiekeuzecheck verplicht.

Naast de verplichte digitale intake word je dan uitgenodigd voor een niet-verplicht Skype-interview met de opleiding.

De digitale intake

Na je aanmelding ontvang je van ons vanaf februari een e-mail met de digitale intake. Wij gebruiken hiervoor het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Een vast onderdeel van de digitale intake is het LOB-cv. Het LOB-cv gaat over onder andere je interesses, motivatie en wat je hebt ondernomen om tot de keuze voor de opleiding te komen. Deze vragenlijst moet je in de digitale intake uploaden. Via deze intake geef je aan of je een studiekeuzeadviesgesprek wilt voeren met de opleiding.

De matchingsdag

De matchingsdag wordt georganiseerd door de opleiding die jij hebt gekozen en is het verplichte vervolg op de digitale intake. Nu de coronamaatregelen ook in de eerste helft van 2021 van kracht zijn vervallen alle matchingsdagen. In plaats daarvan biedt de opleiding als alternatief een studiekeuzeadviesgesprek aan.

In tegenstelling tot de verplichte matchingsdagen, zijn deze (in tijden van coronamaatregelen) studiekeuzeadviesgesprekken niet verplicht, tenzij de opleiding om een gesprek vraagt. Ze vinden dus alleen plaats als jij of de opleiding hier om vragen.

We adviseren je echter dringend om zo’n gesprek te voeren aangezien je minder kansen hebt gehad om de opleiding beter te leren kennen. Een adviesgesprek is een extra kans om een bewustere keuze voor de juiste opleiding te maken.

Heb je je uiterlijk op 1 mei 2021 aangemeld, dan heb je recht op dit gesprek waarin je samen met de opleiding kijkt of je studiekeuze de juiste is. Ook de opleiding kan aanleiding zien om dit gesprek met jou te willen voeren. Het studiekeuzeadviesgesprek vindt dus alleen plaats indien jij of de opleiding daar specifiek een verzoek voor indient.

Aangemeld na 1 mei?

Heb je je na 1 mei 2021 aangemeld omdat je bijvoorbeeld van studiekeuze bent veranderd, dan heb je geen recht op dit studiekeuzeadviesgesprek. Echter, de opleiding kan, naar aanleiding van je digitale intake, redenen zien om samen met jou je studiekeuze nog eens te bekijken en daarom een gesprek aan te bieden. In dit geval is het gesprek verplicht. Je kan zelf ook een studiekeuzeadviesgesprek aanvragen. Aan het einde van de digitale intake kan je aangeven of je dit adviesgesprek wil of niet. Dit gesprek vindt alleen plaats wanneer dit praktisch nog haalbaar is voor de opleiding.

HU matchingsgesprek studiekiezer

Het studiekeuzeadvies

Na een eventueel studiekeuzeadviesgesprek krijg je binnen drie weken een e-mail van ons met je studiekeuzeadvies. Er zijn drie mogelijke adviezen:

  • We zien een duidelijke match. Als je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden, kun je per 1 september starten met de opleiding.
  • We zien een match, maar we zien ook aandachtspunten waar je nog aan moet werken.
  • We zien geen match en raden je aan je opnieuw te oriënteren op een opleiding. Natuurlijk helpen we daar graag bij.

Het advies dat wij je geven is niet bindend maar alleen adviserend, je hoeft er dus niets mee te doen. Het is aan jou of je je inschrijving wilt doorzetten.

Vindt er geen studiekeuzeadviesgesprek plaats, dan ontvang je van ons een neutraal advies en kun je per 1 september starten met je opleiding.

Heb je nog vragen?

Toch niet alles gevonden wat je wilde weten? Neem dan contact op met Hogeschool Utrecht. We helpen je graag verder.

Stuur een e-mail
Dani Zijlstra, Studiekeuzecheck | Hogeschool Utrecht

"Tijdens de matching moesten we een powerpoint-presentatie maken over onszelf. Je moest aangeven waarom jij bij de opleiding past."

Dani Zijlstra (21)

Vragen over de opleiding?