Studiekeuzecheck

Wanneer een opleiding goed bij je past, is de kans groter dat je hem succesvol afrondt. Om op tijd te kijken of er zo’n goede match is tussen jou en een opleiding, is er de studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht. Wel zo handig.

Let op

Heb je een studie gekozen met een numerus fixus? Dan geldt de studiekeuzecheck niet. Bekijk op de pagina numerus fixus alles wat je wel moet weten.

De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale intake, een matchingsdag of andere studiekeuzecheck-activiteit bij de opleiding die je hebt gekozen en een (niet-bindend) studiekeuzeadvies. De digitale intake ontvang je automatisch na je aanmelding, vanaf februari.

Voor wie is de studiekeuzecheck?

Onze studiekeuzecheck is niet zomaar een check of jij en de opleiding bij elkaar passen: voor alle voltijd-, duale en AD-opleidingen is deelname verplicht.

Je maakt de studiekeuzecheck als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld voor een of meerdere opleidingen zonder numerus fixus of bij een uitzonderingsgroep hoort die zich nog na 1 mei mag aanmelden.

 

Houd je mailbox (ook je spambox!) goed in de gaten na je aanmelding, zodat je de belangrijke informatie over de studiekeuzecheck niet mist. Als je je digitale intake niet op tijd invult én retourneert/ opstuurt of niet bij de matchingsdag bent, kun je namelijk niet beginnen met je opleiding.

Wat als je buiten Nederland woont?

Woon jij niet in Nederland, maar heb je je wel aangemeld voor een voltijd-, duale of ad-opleiding? Dan is ook voor jou een studiekeuzecheck verplicht.

Naast de verplichte digitale intake word je dan uitgenodigd voor een niet-verplicht Skype-interview met de opleiding.

De digitale intake

Na je aanmelding ontvang je van ons vanaf februari een e-mail met de digitale intake. Wij gebruiken hiervoor het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. De digitale intake is een vragenlijst die je binnen een maand moet invullen over onder andere je interesses, motivatie en wat je hebt ondernomen om tot de keuze voor de opleiding te komen. Via deze intake meld je je ook aan voor de matchingsdag.

Een vast onderdeel van de digitale intake is het LOB-cv. Deze vragenlijst moet je apart uploaden waarna je je via de digitale intake alsnog kunt aanmelden voor de matchingsdag.

De matchingsdag

De matchingsdag wordt georganiseerd door de opleiding die jij hebt gekozen. Tijdens de dag hoor je wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol te doorlopen. De meeste matchingdagen zijn in juni, maar voor vroege aanmelders zijn er ook data in april. Voor uitzonderingsgroepen die zich na 1 mei nog mogen aanmelden zijn er ook matchingsdagen in augustus.

HU matchingsgesprek studiekiezer

Het studiekeuzeadvies

Na de matchingsdag krijg je binnen drie weken een e-mail van ons met je studiekeuzeadvies. Er zijn drie mogelijke adviezen:

  • We zien een duidelijke match. Als je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden, kun je per 1 september starten met de opleiding.
  • We zien een match, maar we zien ook aandachtspunten waar je nog aan moet werken.
  • We zien geen match en raden je aan je opnieuw te oriënteren op een opleiding. Natuurlijk helpen we daar graag bij.

Het advies dat wij je geven is niet bindend maar alleen adviserend, je hoeft er dus niets mee te doen. Het is aan jou of je je inschrijving wilt doorzetten. 

Heb je nog vragen?

Toch niet alles gevonden wat je wilde weten? Neem dan contact op met Hogeschool Utrecht. We helpen je graag verder.

Stuur een e-mail
Dani Zijlstra, Studiekeuzecheck | Hogeschool Utrecht

"Tijdens de matching moesten we een powerpoint-presentatie maken over onszelf. Je moest aangeven waarom jij bij de opleiding past."

Dani Zijlstra (21)

Vragen over de opleiding?