Na het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kun je kiezen voor een opleiding in het hoger beroepsonderwijs: hbo. Maar wat is hbo nou precies?  

Praktijkgericht

Je volgt een hbo-opleiding aan een hogeschool. Tijdens je opleiding loop je stage en krijg je praktijkgerichte opdrachten. Zo ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt bij het uitoefenen van een beroep.

Ad, bachelor en master

Het hoger onderwijs in Nederland is ingedeeld volgens het bachelor-masterstelsel. Je kunt een hbo-opleiding op drie niveaus volgen:

  • Associate degree: een praktijkgerichte, tweejarige opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige bacheloropleiding te moeten volgen. Als de studie bevalt, kun je alsnog doorstromen naar een volledige bacheloropleiding en deze verkort doorlopen. Lees meer.
  • Bachelor: een vierjarige opleiding, die je volgt nadat je havo, vwo of mbo 4 hebt afgerond. Je volgt lessen op school en loopt stage, zodat je alvast de nodige werkervaring opdoet.
  • Master: een één- of tweejarige opleiding, die je volgt nadat je je bachelor hebt afgerond. Tijdens een master verdiep je je nog verder in je vakgebied.

Voltijd, deeltijd en duaal

Je kunt een hbo-opleiding op verschillende manier volgen. Kies je voor voltijd dan volg je in principe elke dag lessen, loop je stages en doe je aan zelfstudie. Gemiddeld besteed je zo’n 40 uur per week aan je studie. Je hebt recht op studiefinanciering.

Wanneer je je studie in deeltijd volgt, heb je ’s avonds of in het weekend les. Je combineert dan je studie met je baan. Die baan kan in hetzelfde vakgebied zijn, maar dat hoeft niet. Je hebt geen recht op studiefinanciering als je een studie in deeltijd volgt.

Bij een duale opleiding vullen werk en studie elkaar aan. Bij het afronden van je opleiding heb je dus al meteen werkervaring opgedaan in je vakgebied. Je ontvangt salaris voor de dagen waarop je werkt. Voor de periode dat je studeert, ontvang je studiefinanciering.

Welke opleiding past bij mij?

Farmakunde, journalistiek of logistics management…hoe weet je nou welke opleiding het best bij je past? Bij de HU helpen we je graag met het maken van de juiste studiekeuze. Tijdens open dagen en avonden kun je de sfeer proeven en je vragen stellen aan docenten en studenten. En tijdens meeloop- en proefstudeerdagen ga je nog wat meer de diepte in. Je ervaart dan hoe het is om bij de HU te studeren.

Wat is het verschil tussen hbo en wo?

Naast hoger beroepsonderwijs bestaat er in Nederland ook wetenschappelijk onderwijs (wo). Hiervoor ga je naar de universiteit. Het verschil tussen hbo en wo is dat je bij een universitaire opleiding in de eerste plaats leert om wetenschappelijk te denken. Er wordt meer aandacht besteed aan theorieën en achtergronden. Universitaire opleidingen zijn minder gefocust op specifieke beroepen dan hbo-opleidingen.

Waarom hbo doen na mbo?

Met een mbo-diploma niveau 4 beschik je over een startpositie op de arbeidsmarkt. Tijdens je stages heb je al wat werkervaring opgedaan en dus kun je na je opleiding prima aan de slag. Maar in je werk heb je niet alleen vakinhoudelijke kennis nodig. Op de huidige arbeidsmarkt moet je ook zelfstandig, klantgericht en probleemoplossend kunnen werken. Deze competenties kun je je goed eigen maken als je doorstroomt van mbo naar hbo.

Heb je nog vragen?