De overgang naar het hoger onderwijs is een uitdagende stap. Je krijgt te maken met een nieuwe school, nieuwe medestudenten en een andere manier van studeren. Om dit doolhof van nieuwe mogelijkheden te navigeren, zal je af en toe wat hulp kunnen gebruiken. Bij de HU kun je rekenen op verschillende vormen van begeleiding, zodat jij succesvol kunt studeren.

Studiebegeleiding

Soms loop je tegen problemen aan die jou belemmeren in je studie. Dan kun je terecht bij de studentendecanen. Zij helpen je met persoonlijke omstandigheden zoals een langer durende ziekte, beperking en lichamelijke of psychische klachten. Studentendecanen kunnen je ook begeleiden bij bijzondere familieomstandigheden of financiële problemen.

Het Student Support Centre (SSC)

Wil je aan je studievaardigheden en welzijn werken en het beste uit jezelf halen? Bij het Student Support Centre (SSC) kun je terecht voor gratis cursussen, workshops en supportgroepen.

Het SSC heeft een uitgebreid trainingsaanbod waarmee je jezelf verder kan ontwikkelen. Denk aan trainingen als ‘Effectief studeren met ADHD’, ‘Leren moet je Leren, ‘Mindfulness’ en ‘Stress Less’. Ben je HU-student? Bekijk dan het volledige aanbod op wegwijs.hu.nl Ben je geen HU-student ? Bekijk dan de openbare agenda van de trainingen en workshops.

Bij de StudieHUiskamer kan je terecht als je behoefte hebt aan een vaste plek waar je samen met andere studenten efficiënt kan studeren met een vaste begeleider.

Als je ondersteuning nodig hebt bij het schrijven van Nederlandse of Engelse teksten kan je terecht bij het talencentrum van Taalsupport. Taalsupport is voor en door studenten en biedt taalondersteuning door getrainde taalcoaches.

Ben je nog niet zo lang in Nederland? En is het Nederlands niet jouw thuistaal? HU Home helpt je om je sneller thuis te voelen op de HU. Dit gebeurt met behulp van medestudenten die je op allerlei manieren kunnen helpen afgestemd op wat jij nodig hebt.

In supportgroepen ga je met medestudenten in gesprek over een onderwerp dat speelt in je leven zoals een ondersteuningsbehoefte of een wens voor meer structuur. Door ervaringen en adviezen uit te wisselen zoek je de verbinding op en help je elkaar verder op weg.

Meer hulp en begeleiding

De studentendecaan is 1 contactpersoon die kan helpen. Maar wij hebben ook gespecialiseerde contactpersonen bij wie je terecht kunt met specifieke vragen. Denk aan:

  • Studiekeuzeadviseur
    Heb je twijfels over je studiekeuze? Of kom je niet uit een aantal belangrijke studiekeuzes die je moet maken? Vogel het uit met een studiekeuzeadviseur.
  • Studentenpsycholoog
    Heb je je reguliere, kortdurende psychologische hulp nodig? Dan staan onze studentenpsychologen voor je klaar. Zo blijf jij de baas van je mentale gezondheid. Let op: Heb je intensieve en langdurige psychologische ondersteuning nodig? Neem dan contact op met je huisarts.

Op zoek naar iets anders?

Zijn de hierboven beschreven vormen van begeleiding niet helemaal wat je zoekt? Wij bieden meer. Zo zijn er speciale diensten als je met een ondersteuningsbehoefte studeert , bijvoorbeeld met een functiebeperking of chronische ziekte. Neem contact op met een studentendecaan en ontdek welke faciliteiten jij kunt gebruiken of lees meer op de pagina Studeren met een ondersteuningsbehoefte.