De overgang naar het hoger onderwijs is een uitdagende stap. Je krijgt te maken met een nieuwe school, nieuwe medestudenten en een andere manier van studeren. Om dit doolhof van nieuwe mogelijkheden te navigeren, zal je af en toe wat hulp kunnen gebruiken. Bij de HU kun je rekenen op verschillende vormen van begeleiding, zodat jij succesvol kunt studeren.

Studiebegeleiding

Soms loop je tegen problemen aan die jou belemmeren in je studie. Dan kun je terecht bij de studentendecanen. Zij helpen je met persoonlijke omstandigheden, zoals een langer durende ziekte, een beperking en lichamelijke en/of psychische klachten. Maar ook voor bijzondere familieomstandigheden of financiële problemen door onverwachte omstandigheden kun je begeleiding krijgen van de studentendecanen.

Het Student Support Centre (SSC)

Wil je aan je (studie)vaardigheden en welzijn werken en het beste uit jezelf halen? Het Student Support Centre (SSC) biedt gratis cursussen, workshops en (support)groepen aan waar je terecht kan.

Het SSC heeft een uitgebreid trainingsaanbod waarmee je jezelf verder kan ontwikkelen. Denk aan trainingen als ‘Effectief studeren met AD(H)D’, ‘Leren moet je Leren, ‘Mindfulness’ en ‘Stress Less’. Het volledige aanbod kan je vinden op wegwijs.hu.nl.

Bij de StudieHUiskamer kan je terecht als je behoefte hebt aan een vaste plek waar je samen met andere studenten efficiënt kan studeren met een vaste begeleider.

Als je ondersteuning nodig hebt bij het schrijven van Nederlandse of Engelse teksten kan je terecht bij het talencentrum van Taalsupport. Taalsupport is voor en door studenten en biedt taalondersteuning door getrainde taalcoaches.

Ben je nog niet zo lang in Nederland? En is het Nederlands niet jouw thuistaal? HU Home helpt je om je sneller thuis te voelen op de HU. Dit gebeurt met behulp van medestudenten die je op allerlei manieren kunnen helpen afgestemd op wat jij nodig hebt.

In supportgroepen ga je met medestudenten in gesprek over een onderwerp dat speelt in je leven, bijvoorbeeld een ondersteuningsbehoefte of een wens voor meer structuur. Door ervaringen en adviezen uit te wisselen zoek je de verbinding  op en help je elkaar verder op weg.

Meer hulp en begeleiding

De studentendecaan is één van de contactpersonen die je kan helpen tijdens je studie. Wij hebben ook gespecialiseerde contactpersonen, waarbij je met specifieke vragen kunt aankloppen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Keuzeadvies
    Heb je twijfels over je studiekeuze? Of kom je niet helemaal uit een aantal belangrijke keuzes die je in of na je studie moet nemen? Vogel het samen uit met een studiekeuzeadviseur.

  • Studentenpsychologen
    Als je reguliere, kortdurende psychologische hulp nodig hebt, staan onze studentenpsychologen voor je klaar. Zo blijf jij de baas van je mentale gezondheid.
    Let op: Heb je intensieve en langdurige psychologische ondersteuning nodig? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Op zoek naar iets anders?

Zijn de hierboven beschreven vormen van begeleiding niet helemaal wat je zoekt? Wij bieden meer dan je misschien denkt! Zo zijn er speciale diensten wanneer je studeert met een ondersteuningsbehoefte (functiebeperking of chronische ziekte). Neem contact op met een studentendecaan en ontdek welke faciliteiten jij als student kunt gebruiken.