Toelating

Ben jij enthousiast geworden over de deeltijdbachelor Tandprothetiek? Bekijk dan meteen of jij aan de opleiding kan beginnen. Verder moet je je uiterlijk 15 januari hebben aangemeld en de selectieprocedure succesvol doorlopen hebben.

Instroomeisen Tandprothetiek

In onze opleiding staat leren op de werkplek centraal; je moet bij aanvang van de opleiding 24 uur per week werkzaam zijn in een tandprothetische setting. Je werkplek moet geschikt zijn voor het uitvoeren van opdrachten in het kader van de opleiding. Om te kunnen beoordelen of de werkplek geschikt is om werkervaring op te doen en te werken aan de diverse competenties van de opleiding is de praktijkovereenkomst ontwikkeld. Gebruik deze als checklist om de werkplek te scannen op geschiktheid (denk hierbij aan de voorwaarden die gesteld worden aan de praktijkorganisatie en aan de
begeleiding door de praktijkorganisatie). Als de werkplek of de begeleiding op de werkplek niet voldoet aan de gestelde eisen dan kun je niet deelnemen aan de opleiding Tandprothetiek.

Je kunt starten met de deeltijdopleiding Tandprothetiek als je een mbo-opleiding (niveau 4) hebt afgerond.

Wil je meer weten? Kijk dan op de pagina over doorstuderen na mbo.

Je bent toelaatbaar met alle profielen.

Je bent toelaatbaar met alle profielen.

Je kunt toegelaten worden als je een hbo-opleiding hebt afgerond.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het 21+ toelatingsonderzoek haalt. Schrijf je in voor de opleiding via Studielink en meld je meteen aan voor het onderzoek.

Voor de opleiding Tandprothetiek is een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Wil je meedoen aan de selectie? Meld je dan uiterlijk 15 januari aan. De selectieprocedure bestaat uit:

  • motivatiebrief en CV
  • kennistoets anatomie, fysiologie en tandtechniek
  • het rollen van een waswal en het voeren van een assessment gesprek

Decentrale selectie bij Tandprothetiek

Voor deze opleiding geldt een maximum aantal aanmelders. De opleiding selecteert studenten op basis van vooraf bepaalde criteria. Wil je meedoen aan de selectie? Meld je dan op tijd aan, uiterlijk 15 januari 23.59 uur 2024, via Studielink. Ben je woonachtig op Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint-Maarten? Meld je dan tijdig aan (voor 15 januari) en informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden voor een selectieproces op afstand (eventueel digitaal). Meer over de selectiecriteria vind je hieronder en algemene regels met betrekking tot de fixus vind je op Numerus Fixus.

Je kunt je aanmelden voor de decentrale selectie als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en de volgende algemene voorwaarde: de student mag zich maximaal 3 x aanmelden voor de decentrale selectie bij opleiding Tandprothetiek.

Van alle gegadigden wordt verwacht dat ze een motivatiebrief en CV sturen naar de opleiding Tandprothetiek. Selectie gebeurt op basis van ingestuurde stukken en een assessment. In het assessment wordt vastgesteld of de kandidaten beschikken over het gewenste profiel dat wordt gekenmerkt door:

  • Motivatie en ambitie
  • Analytisch vermogen
  • Beroepsoriëntatie

Na 15 januari ontvang je een uitnodiging om je motivatiebrief en CV in te sturen. De deadline voor het insturen van de motivatiebrief en CV is 31 januari 23.59 uur. De twee delen, brief en CV, dienen beiden aanwezig en volledig te zijn. Let hierbij op dat je brief in correct Nederlands is opgesteld en compleet is. Dat wil zeggen met een duidelijke opbouw en motivatie voor de opleiding.
Alleen kandidaten die compleet, volledig en op tijd hun CV en motivatiebrief hebben ingestuurd worden uitgenodigd voor selectiedag 1.

De uitnodiging voor selectiedag 1 en informatie / voorbereidingsmateriaal met betrekking tot deze toets worden toegezonden op 5 februari 2024 (uiterlijk 9 februari) per mail ter voorbereiding aan de kandidaten die de voorselectie hebben afgerond.

Tijdens deze dag maak je een digitale kennistoets over anatomie, fysiologie en tandtechniek. Informatie en voorbereidingsmateriaal met betrekking tot deze toets ontvang je als bijlage bij je uitnodiging. Houd deze dag vrij in je agenda!

Let op: je hebt 10 dagen de tijd om de stof te leren. De toets duurt max. 60 minuten. Er zijn maximaal 30 punten te behalen.

Heb je studie beperkende omstandigheden (denk aan dyslexie o.i.d.) of ben je korter dan 6 jaar in Nederland? Stuur dan zo snel mogelijk een officiële verklaring hiervan naar selectie.deeltijdtandprothetiek@hu.nl voor extra tijd (20 minuten) tijdens het maken van de toets.

De beste 45 kandidaten mogen door naar selectiedag 2. De overige kandidaten komen onder deze 45 studenten op de ranglijst.

In de week van 19 februari ontvang je de uitslag van selectiedag 1. Behoor je tot de beste 45 scorende kandidaten, dan word je uitgenodigd voor selectiedag 2.

Zit je niet bij de beste 45 scorende kandidaten, dan kom je onder deze 45 studenten op de ranglijst terecht. De ranking wordt op 15 april via Studielink bekend gemaakt. De opleiding zal na 15 april via mail je scorekaart toesturen en toelichting geven ter de afronding van de selectie. Voor meer informatie over rangnummers en plaatsing, zie Numerus Fixus.

De 45 best scorende kandidaten van selectiedag 1 worden uitgenodigd voor selectiedag 2. Houd deze dag vrij in je agenda!

Selectiedag 2 bestaat uit twee onderdelen:

  • Het rollen van een waswal en het reflecteren hierop.
  • Het voeren van een assessment gesprek waarin je motivatie, CV en ambitie zal worden besproken.

Instructies om je voor te bereiden op het rollen van de waswal en het voeren van het assessmentgesprek plus de criteria waaraan beide moeten voldoen, ontvang je als bijlage bij je uitnodiging.

Let op: gebruik maken van eigen materiaal tijdens de selectiedag 2 is uitgesloten.

De ranking wordt op 15 april via Studielink bekend gemaakt. De opleiding zal na 15 april via mail je scorekaart toesturen en toelichting geven ter de afronding van de selectie. Voor meer informatie over rangnummers en plaatsing, zie Numerus Fixus.

De uitslag van de decentrale selectie is bindend.

Let op! Decentraal geselecteerd zijn houdt niet automatisch in dat je geplaatst wordt. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen aan de opleiding van je keuze. Bij plaatsing krijg je een bewijs van toelating tot de opleiding Tandprothetiek HU van Studielink.

Heb je nog vragen?